WEVZA: Pré-Jeugd Oranje (m) fors onderuit vs. Italië

VoV, 05-01-2023. 16:39 uur. De Pré-Jeugd Oranje jongensploeg moest het in hun tweede en laatste poulewedstrijd in Darfo Boario Terme in Italië opnemen tegen het gastland. Gisteren was met 3-0 van Spanje verloren, Italië had eerder op de openingsdag van het toernooi met 3-2 van Spanje gewonnen, dus louter op de cijfers gebaseerd zou dat voor de Nederlandse ploeg een zware dobber worden. Eigenlijk, op historische feiten gebaseerd, zal het voor een Nederlandse ploeg bij confrontaties met Italiaanse leeftijdsgenoten steeds weer een zware dobber zijn, waarbij de Oranje dobber meestal kopje onder gaat. Ook vandaag weer.

In de eerste set bouwde Italië een voorsprong van zeven punten op, voordat Nederland bij 12-5 voor het eerst de time out inging. Daarna was er bij 16-7 de tweede pauze op aanvraag van Oranje. Maar die time-outs hielpen niet om het spelbeeld te veranderen. En soms moet je dan ook gewoon erkennen dat de tegenstander een maatje te groot is. Met een serie naar 21-10 en het slotakkoord naar 25-11 was de overmacht van Italië wel erg groot in deze openingsset.

In de tweede set kwam Oranje via onder andere een blokpunt van Fons Hoffmann op een 6-9 voorsprong. Maar lang konden ze daarvan niet genieten, Italië schakelde naar een hogere versnelling en had na een ace voor 10-9 de achterstand ongedaan gemaakt. In het vervolg van de set was de score 15 om 4 punten, hetgeen resulteerde in een 25-13 eindstand. Een klein beetje overbodig om te zeggen dat de Italianen in het tweede deel van de set de heel erg dominante ploeg waren en Oranje er niet aan te pas kwam.

In de derde doorgang mocht Oranje opnieuw aan het begin even een voorsprong nemen (1-3) maar vervolgens ging het voordeel snel naar het thuisland, daarbij met Nederlandse aanvallende fouten fors door Oranje geholpen. De 8-4 en 10-6 werd door Italië uitgebouwd tot een 17-6 voorsprong. En na een hele serie foutieve opslagen van beide teams (van 17-7 tot en met 19-9) maakte Jordi van Laar de 20-10 en 20-11, waarna Jelle Denkers aan serve kwam. Hij serveerde Oranje naar 21-15, hetgeen de stand nog enigszins een redelijk aanzien gaf. Via side out scores werd de eindstand 25-18.  En dus 3-0 voor Italië.

Dat Italië een maatje te groot was bleek ook wel uit de kille cijfers. Ze scoorden op één punt na 20 keer vaker een eigen punt dan Nederland en maakten een stuk of 14 minder fouten, die een direct punt voor de tegenstander opleverden.

Oranje eindigt als laatste in de poule en zal om de posities vijf tot en met zeven gaan spelen.