WEVZA: Pré Jeugd Oranje na verlies vs. Duitsland zesde.

VoV, 08-01-2023. 14:02 uur. Pré Jeugd Oranje speelde vandaag de laatste wedstrijd op het WEVZA-toernooi in Berlijn. Na winst in de halve finale om de vijfde plaats tegen Engeland (3-0) stond de wedstrijd tegen het gastland op de agenda. Met de winst gisteren had de Pré Jeugd Oranje het ticket voor deelname aan de EKK 2 later dit jaar verdiend. Tegen onze Oosterburen ging het er dus om het toernooi goed af te sluiten en te proberen als beste van de rest te finishen.

Duitsland had in hun poule ook met 3-0 van Engeland gewonnen, tegen Frankrijk werd met 2-3 verloren en Italië was met 3-0 te sterk voor hen geweest. In de ‘halve finale’ om de vijfde plaats versloegen ze Portugal met 3-0, net als Nederland dat in de poule ook had gedaan. Het kon dus best een spannende strijd opleveren.

Nederland kwam in de eerste set na de 6-6 met 12-6 achter, maar geweldig veel servedruk van achtereenvolgens Tara van der Sluis (2 aces tot 13-12) en Merel van Dijk (4 aces van 14-13 naar 14-21) lieten de set helemaal kantelen. Na 17-23 maakte fouten over en weer er een 20-25 eindstand in het voordeel van Oranje van.

In de tweede set waren de teams aan elkaar gewaagd. Duitsland sloeg zich bij 9-7 naar een marge van twee punten, scores van Saar Meijer en een aanvallende fout van Duitsland maakten wat later 11-12. Nederland gaf een paar punten weg (14-12) en zag het verschil via een breakpoint op 18-16 oplopen tot drie punten bij 19-16. Dat bleven drie punten tot aan 23-20, waarop Oranje de time out inging. Na 23-21 kreeg Oranje een punt cadeau en Roosmarijn Grooters kon op 24-22 de spanning erin houden met een bekeken lobje. Daarna maakte Duitsland het laatste punt voor de 25-23 winst en 1-1 stand.

Beide ploegen hielden elkaar tot aan 17-17 in evenwicht nadat Nederland in de beginfase een 7-4 achterstand via een serveserie van Laurine Geerdes had kunnen veranderen in een 7-8 voorsprong. Oranje had bij 12-14 twee punten voor, maar was die marge bij 15-15 weer kwijt en maakte daarna de 17-15 achterstand bij 17-17 ongedaan. En vervolgens serveerde Duitsland zich in een ruk naar een 25-17 zege, ondanks twee time-outs van Nederland in die serie. Setstand dus 2-1.

In de vierde set maakte Nederland van een 6-2 achterstand ongedaan (6-6) kreeg een serie tegen naar 11-6 en was vervolgens de hele set in de achtervolging.  Het verschil liep op naar zes punten bij 18-12, Oranje kwam terug tot 18-15, maar werd ook meteen weer op een 23-16 achterstand gezet. Na een ace van Suze Zijlstra voor 23-19 ging Duitsland de time out, het verzilverde matchpoint op 24-20 betekende de  setwinst en 3-1 wedstrijdwinst.

Nederland sluit het toernooi dus als zesde af.