Zondagswinst voor Apollo 8, Eurosped en VVU

VoV, 09-01-2023. 5:50 uur. Drie wedstrijden stonden er in de Eredivisie dames op zondagmiddag op het programma. SV Dynamo vs. Apollo 8 werd al vroeg aangefloten i.v.m. de thuiswedstrijd van de Dynamo mannen om 16:00 uur. Koploper VV Utrecht reisde naar Assen voor de confrontatie met Sudosa-Desto en Eurosped probeerde in Vroomshoop de volgende 50% van hun voorgenomen volle weekend buit tegen Voltena binnen te halen, nadat zaterdag met 3-0 van FAST gewonnen was.

SV Dynamo vs. Apollo 8 eindigde in een 0-3 overwinning voor de gasten uit Borne, die zich in de eerste set van een 5-4 achterstand via 7-10 naar een riante 9-15 voorsprong sloegen. De set werd vervolgens met 19-25 gewonnen.

In set twee was de finale bijzonder spannend. Apollo kwam bij 23-24 op setpoint, waarna Dynamo erin slaagde om dat setpoint en de twee volgende bij 24-25 en 25-26 weg te werken. Jette Kuipers zorgde met een rake smash en een kill block voor de Apollo zege.

In de derde set ging Apollo 8 bij 14-11 achter naar de zijlijn voor goede raad en een slokje. Vervolgens waren Rianne Vos en Jette Kuipers vanaf linksvoor niet af te stoppen en zij sloegen Apollo 8, ondanks Dynamo time-outs bij 14-15 en 16-20 naar een 19-23 voorsprong. Carlijn Koebrugge scoorde het laatste punt voor de 20-25 en 0-3 zege.

Benthe Wismans werd met 18 punten de topscorer van de partij, Jette Kuipers   maakte er 16 voor Apollo. Apollo maakte het verschil voornamelijk via 35 om 43 aanvallende punten.

Sudosa-Desto vs. VV Utrecht leverde de gasten uit de Domstad met een 1-3 zege een versteviging van de koppositie op, nadat hun directe belagers Sliedrecht Sport (1-3 verlies vs. Zwolle) en VC Sneek (2-3 winst vs. Zwolle) punten hadden gemorst op zaterdag en zondag. VV Utrecht behaalde in Assen een 1-3 zege via de setstanden 17-25, 20-25, 25-17 en 19-25.

In de openingsset maakten ze het beslissende verschil na 8-8 tot 8-12 en 9-15. In de tweede set veranderden de gasten een 13-10 achterstand in een 14-18 voorsprong en gaven daarna geen krimp meer.

Sudosa-Desto kwam in de derde set op een 5-0 voorsprong, verdubbelde het verschil bij de 17-7 tussenstand en met de 25-17 setwinst hielden ze de mogelijkheid van een tiebreak open. De kans daarop bleef in feite bestaan tot de 13-13 in de vierde set, de serie van VVU naar 13-18 dwarsboomde dat. VV Utrecht hield de koers naar de winst vast en sloot de wedstrijd met 19-25 af.

Paula Boonstra van Sudosa-Desto werd met 19 punten topscorer van de partij. Marly Bak van VV Utrecht scoorde het vaakst voor de gasten, ze kwam tot 17 treffers. Utrecht maakte het verschil aanvallend (40 om 46 punten) en blokkerend (7 om 11 punten)

Eurosped vs. Voltena leverde de thuisploeg de tweede 50% van de volle buit, die men zich had voorgenomen te behalen afgelopen weekend. Na FAST op zaterdag vertrok ook Voltena met lege handen uit Vroomshoop.

Daar leek het eerst niet op, in de eerste set kwamen de gasten op een 1-6, 4-9 en 7-12 voorsprong. Het verschil van een punt of vier, vijf werd een enkel puntje bij 14-15, maar Voltena bouwde het uit naar zeven punten bij 14-21. Eurosped ging volle bak voor de inhaalrace en serveerde zich met een prachtige serveserie van Evie van Kerkvoorde in een keer naast Voltena bij 21-21. Kwam bij 23-22 voor het eerst in de set op voorsprong, kreeg setpoint tegen op 23-24, maar pakte met een blok van Eline Geerding en een ace de 25-23 winst.

In set twee nam de thuisploeg na 12-10 het initiatief en denderde door naar een marge van 9 punten bij 19-10, waarop de 25-14 door Anneclaire ter Brugge volgde. In de derde set een spiegelbeeld verloop van de score uit de eerste. Nu maakte Voltena van een 15-11 en 20-16 achterstand een 20-24 voorsprong middels een lange serie van acht punten. Eurosped kwam terug naar 23-24, maar Voltena sloeg net op tijd het laatste punt tegen de vloer.

In de vierde set werd het eerste verschil via de serie van 9-10 naar 13-10 gemaakt. Eurosped behield tot aan de   twintigpuntengrens (19-16) drie punten voor. Met de reeks naar 24-16 maakten ze het definitieve verschil voor de 25-17 en 3-1 winst.

Anneclaire ter Brugge werd met 23 punten de topscorer, bij Voltena maakte Lynn van Mill de meeste punten. Zij kwam tot 16 totaal. Eurosped had op alle scorende onderdelen van het spel veel voordeel. Een plus 4 via de aces, een plus 13 aanvallend en een plus 5 blokkerend.