WEVZA: verlies Pré-Jeugd Oranje (m) vs. Spanje

VoV, 05-01-2023. 2:51 uur. De jongens van Pré-Jeugd Oranje speelden gistermiddag hun eerste wedstrijd van het WEVZA-toernooi in het Italiaanse Darfo Boario Terme. De ploeg van bondscoach Arne Hendriks is in poule A ingedeeld bij Spanje en het thuisland. Dit toernooi geldt tevens als een eerste gelegenheid voor de Oranjeploeg om zich rechtstreeks te kwalificeren voor het EK U17. Bij toernooiwinst is dat het geval, mocht dat niet lukken dan komt er later dit jaar nog een kans voorbij.

Oranje had een minder goede start, kwam vlot met 0-4 achter in de eerste set en deze achterstand liep na de 9-13 in de tweede helft van de set op naar zeven punten bij de 12-19 tussenstand. Na de 12-22 kon Oranje blokkerend het verschil naar zes punten brengen, maar aan het eind bleek Spanje met 16-25 een maatje te groot.

In set twee ging het eerst goed tegen elkaar op, Nederland kwam bij 13-11 twee punten los, bij 18-21 had Spanje de score omgedraaid en begon met drie punten voor aan de big points. Met een ‘dankjewel’ score bracht Oranje de stand op 20-21, even later maakte Michael Janssen de 21-22. Met een doortikbal behield Oranje de aansluiting bij 22-23, voordat Spanje met een driemeter aanval op setpoint kwam. De aanvallende fout van Oranje bracht de eindstand op het scorebord (22-25)

In de derde doorgang ging het erom in de wedstrijd te blijven, maar door dat voornemen leek al snel een dikke streep te kunnen toen Nederland met 2-7 achter kwam. Bij 7-7 vluchtte Spanje de time out in en verdedigde daarna via 9-11 tot aan 13-15 met succes een voorsprong van twee punten. Daarop volgde de genadeslag voor Oranje, met de series naar 13-18 en 14-23 pakte Spanje beslissend voordeel. Oranje kreeg het laatste punt via een Spaanse foutserve bijgeschreven voor de 15-25 en 0-3 eindstand.

Oranje scoorde blokkerend beter dan Spanje, had echter aanvallend aanmerkelijk minder eigen punten. Echter was vooral de passing aan Spaanse kant beter verzorgd, waardoor ze met een lagere foutenlast konden spelen.

Eergisteren had gastland Italië al met 3-2 van Spanje gewonnen. Vandaag speelt Oranje tegen Italië.