WGCC: Winst Brazilië, Iran en USA

VoV, 12-09-2017. 14:04 uur. Vandaag is in Nagoya in Japan het World Grand Champions Cup toernooi voor heren begonnen. Zes landenteams spelen er in een Round Robin systeem, iedereen speelt één keer tegen elkaar, om de titel. De laatste twee edities,  2013 en 2009,  werden door Brazilië gewonnen.

Frankrijk vs Brazilië werd 0-3: Het na de OS 2016 op de FIVB ranking hoogst geklasseerde team uit Europa tegen dat uit Zuid – Amerika. Het was ook de WGCC titelverdediger tegen de winnaar van de World League editie van dit jaar. Voor 2.000 toeschouwers pakte Brazilië de openingswedstrijd van het toernooi met 3-0. Via de setstanden 27-25, 27-25 en 25-22.

Na de 24-24 in de eerste set (time out Brazilië) kon Brazilië een 25-26 achterstand via een gewonnen challenge omdraaien in 26-25, toen Frankrijk daarna bij het volgende punt hetzelfde probeerde hadden ze geen succes en ging de set naar Brazilië. Ook de tweede set was nipt, in de derde liet Brazilië zich niet meer verrassen.

Aan het net had Brazilië met 54 om 50 punten voordeel, dat echter door de 2 om 8 aces door Frankrijk ongedaan werd. De foutenlast bedroeg 14 om 23 in het nadeel van Frankrijk. Topscorer werd Lucarelli met 15 punten. Bij Frankrijk scoorde Stephen Boyer 11 keer, inclusief 2 aces. Daar stonden echter wel 6 foutserves van hem tegenover.

Italië vs Iran werd 2-3: Italië kreeg een wild card voor dit toernooi en moest tegen het hoogst op de ranking staande Aziatische team spelen. Het duel ging ook tussen twee spelverdelers van wereldformaat. Simone Gianelli van Italië vs Saeid Marouf van Iran. En ze lieten zich beiden gelden met onverwachte oogstrelende set ups, die de aanvallers vrij voor het net zetten, waar ze de bal voor het inslaan hadden.

Iran pakte in het middendeel van de eerste set een 14-18 voorsprong, time out Italië. Iran hield het verschil op het scorebord mede door een paar aces (18-23, 18-24). Met 19-25 ging de eerste set naar hen. In de tweede doorgang ging het heel lang gelijk op. De in/out challenge won Italië waarmee ze op 20-18 kwamen. Na 22-22 kwam Italië twee keer goedkoop aan de punten. De 23-22 en 24-23 waren foutserves van Iran, de 25-23 een prachtig kill block.

In de derde set kreeg Italië de setpoints niet verzilverd. Na de time out op 23-23 waren ze bij 24-23, 25-24 en 26-25 in de gelegenheid de winst te pakken. Dat lukte niet, Iran deed dat bij eerste gelegenheid bij 26-27 wel. De vierde set kende eenzelfde soort ontknoping met vanaf 23-24 wisselende mogelijkheden over en weer op matchpoint en setpoint. Uiteindelijk won Italië door een score van Sabbi met 31-29. De tiebreak was daarna voor Iran. Na de 5-7 liepen ze uit naar 6-11 en kwamen bij 9-14 op matchpoint. Lanza en een blok van de Azzurri konden verlies nog uitstellen voordat Iran de winst met 11-15 binnenhaalde.

Italië scoorde beter op blok (+7) en serve aces (+5), terwijl het gelijkspel in aanvallende punten werd. De boosdoener voor verlies was de 42 om 22 foutenlast. Onder andere serveerde Italië 27 punten voor Iran op het scorebord. Topscorer van de partij werd Filippo Lanza met 23 punten.

Japan vs USA werd 0-3: Gastland Japan nam het op tegen USA, het hoogst genoteerde team op de FIVB ranking uit de Norceca landen. USA bouwde in de eerste set een 7-14 voorsprong op en ging met 11-16 de tweede technische time out in. Japan kwam sterk terug (16-16) en kon tot aan 20-22 goed bijblijven. Toen sloeg USA zich naar 20-24 en won met 21-25 door een score van Anderson. Via de tussenstanden 6-8 en 11-16 ging de tweede set met een ruime 18-25 naar USA.

In de derde set knoopte USA bij de voorgaande twee aan. Het stond 9-16 toen er voor de tweede keer gepauzeerd werd. Japan kon het niet bolwerken en ondanks de aanmoedigingen van de 8.000 fans wilde het niet lukken om USA serieus in problemen te brengen. De set werd met 13-25 afgesloten. Matthew Anderson werd met 13 punten topscorer. USA had op alle scorende onderdelen veel voordeel.