Vizier op volleybal

 

Wijziging opzet Bekertoernooi in Duitsland

 

VoV, 08-05-2020. 5:20 uur. Door de onzekerheid rondom de impact dat de coronacrisis in de naaste toekomst heeft op volleybalcompetities heeft de Duitse Volleybalbond (DVV) en de Volleybal Bundesliga (VBL) besloten om de opzet van het bekertoernooi, de strijd om “Der Pokal” voor het seizoen 2020-2021, éénmalig te wijzigen.

In het komende seizoen zullen alleen teams uit de Eerste Bundesliga bij de dames en heren gaan strijden om de beker. Teams die lager uitkomen kunnen in het volgende seizoen dus niet deelnemen. Ook wordt het wedstrijdschema voor deze jaargang veranderd.
In plaats van een loting na elke ronde wordt er nu voor een andere opzet gekozen. De huidige bekerhouder en drie andere teams zijn geplaatst voor de kwartfinale, Voor een plaatsje van de andere vier vacante posities spelen de resterende Bundesligaclubs. Als er minder dan twaalf teams in de Bundesliga uitkomen worden nog meer ‘vrijkaartjes’ voor de kwartfinale gegeven.

Deze éénmalige wijziging geeft meer zekerheid omtrent de wedstrijdplanning vanaf september/ oktober voor de clubs voor zowel de beker- als de reguliere competitie. Voor het seizoen begint wordt er al geloot, ook wordt dan duidelijk welke teams thuisvoordeel hebben zodat de beschikbaarheid van de sporthallen en eventuele TV uitzendingen gepland kan worden.

Voor de clubs onder de Eerste Bundesliga geeft de nieuwe opzet wat meer lucht in de drukke kalender. Dat geldt ook voor de Tweede Bundesliga, waarin volgend seizoen 14 teams uitkomen. Mede omdat de regionale wedstrijden als eerste in het oude wedstrijdschema stonden werden vanwege corona besmettingsgevaar deze wedstrijden geannuleerd.

De Pokalfinale van het seizoen 2020-2021 voor de dames en heren zal op 28 februari 2021 in de SAP Arena in Mannheim gespeeld worden.

Noot redactie VoV: Nu willen we niet meteen zeggen dat we in Nederland moeten doen wat ze in Duitsland doen, maar het is zeker een optie om goed over na te denken. Met name de regionale driekampen in de voorronden en in de eerste ronde van ons bekertoernooi zouden een risico kunnen vormen m.b.t. coronabesmetting.

Na 30 mei a.s. mag er in Duitsland weer indoor gevolleybald worden. Vanaf 30 mei is het in Duitsland weer toegestaan om de sporten te beoefenen waarbij lichamelijk contact onvermijdelijk is en die indoor gedaan worden. Ook wedstrijden voor kinderen, jeugd en amateurclubs zijn weer toegestaan. Met andere woorden, met in acht neming van de algemeen geldende regels kan er in Duitsland op dit niveau dus weer gevolleybald worden.

gh @ Vizier op Volleybal.