Willy Damhuis toernooi van hoog niveau

VoV, 16-09-2018. 6:30 uur. Dat mocht je ook verwachten van het toernooi, waarvan Willy Damhuis, de voormalige teammanager van Set-Up dames 1, de naamgever is. Gezien de deelnemende teams was er in de Schalm enig vuurwerk te verwachten. Dros Alterno en VC Sneek behoren al jaren tot de Nederlandse (sub)top, hetzelfde geldt voor de twee deelnemende Bundesliga teams, want ook Ladies in Black en USC Münster hebben in de regel een plaatsje in de Duitse top, en gastheer Springendal Set-Up wist zich de afgelopen twee jaren ook naar de kampioenspoule in Nederland te spelen.

Een sterk deelnemersveld dus, waarin de teams volgens het Robin Round systeem allemaal een keer tegen elkaar speelden. De eerste wedstrijden stonden al voor 10:00 uur gepland, de laatste om 16:00 uur. Iedereen wilde tenslotte weer op tijd terug zijn om Brazilië vs Oranje op het WK te zien. Dat denken we tenminste.  Helaas konden we niet alle wedstrijden volgen, want er was ook nog bekervolleybal een paar kilometer verderop.

Aan het eind van de dag, nadat alle teams hun partijen hadden gespeeld, bleek de Duitse afvaardiging met de grootste bekers naar huis te gaan. De Ladies in Black, die maar met een kleine selectie in Ootmarsum waren, werden eerste, en USC Münster van trainer coach Teun Buijs ging er met de op een na grootste beker vandoor. Al is dat niet helemaal waar, de ploeg vertrok al voor de prijsuitreiking toen er nog geen stand bekend was. En kreeg dus een beker mee, niet de juiste laten we maar zeggen.

De Ladies in Black wonnen met 0-2 van VC Sneek en Münster, speelden gelijk tegen Set-Up en kregen ook de afgelaste partij tegen Dros Alterno goed geschreven. Münster won van Set-Up en Alterno, speelde gelijk tegen Sneek en verloor van de Ladies in Black. VC Sneek versloeg verder Alterno.

Wij zagen voor u de partijen tussen Ladies in Black vs Set-Up en tussen de gastheren en VC Sneek. Met name die laatste leek ons vooraf wel interessant omdat beide ploegen bij seizoensopening ook tegen elkaar spelen.

Eerst nog wat anders, dat willen we ook nog even kwijt. Bij Set – Up spelen volgend seizoen weer weer drie zusjes Oude Luttikhuis. De van Eurosped teruggekeerde Carmen en de van een sabbatical terug zijnde Kirsten en Ilse. In hun functie als scout van de ploeg uit Ootmarsum en met de opdracht om een paar ‘Eredivisiewaardige passer lopers’ te zoeken kwamen ze bij zichzelf uit. Volgend seizoen zijn ze er dus weer bij. Set – Up is er blij mee, de overige teams waarschijnlijk ietsje minder.

Bij Set-Up vs Ladies in Black, had de thuisploeg in de eerste set steeds het initiatief, kwam met 13-9 voor, maar zag die voorsprong bij 17-15 tot twee puntjes teruggebracht. Wies Bekhuis scoorde een paar keer naar de 20-15 tussenstand. Kirsten Oude Luttikhuis liet zien het punten maken nog niet verleerd te zijn en Martine Stevelink scoorde twee big points in de finale. Set-Up won de set met 25-19.

In de tweede set waren de rollen omgekeerd. Nu hadden de dames in het zwart geen reden om bedroefd te zijn en te rouwen. Vlot kwamen ze op 2-8, stoomden door naar 6-13 en hadden het verschil bij 12-20 tot tien punten uitgebouwd. Een ace van Carmen Oude Luttikhuis en een dankjewel bal van Martine Stevelink waren bij lange na niet genoeg om het verschil van de borden te krijgen. Het werd 14-25. Een dikke zege voor de Duitse dames dus en een 1-1 setstand.

Bij VC Sneek vs Set-Up golfde de score in het middendeel van de set nogal op en neer en heen en weer. 6-11 voor de thuisploeg werd 10-11 nadat hun nummer 12 drie aces achter elkaar had gescoord. De 12-13 werd 12-16 en 15-21. Jorieke Bodde sloeg raak, één van de tweeling Oude Luttikhuis vond een paar keer de weg naar de vloer en Daphne Giesselink blokkeerde het laatste punt van de 15-21 stand raak. Time out Paul Oosterhof.

Hester Jasper, net met de Jong Oranje terug uit Albanië, banjerde een paar keer scorend keihard langs en door het blok en Sneek kwam op 18-21. Time out Lesley de Jonge. Na de foutserve van Sneek scoorde Merle Baasdam twee keer en werd ook het setpoint bij eerste gelegenheid benut. Eindstand 18-25 voor de thuisploeg.

In set twee waren de ploegen meer aan elkaar gewaagd. Tussenstanden 6-7, 10-11, 16-16 en 19-18. Dat laatste punt voor Set-Up door Kiki von Piekartz kon zo uit het instructieboekje “Hoe scoor ik de tweede bal” komen. Merle Baasdam sloeg nog een keer het blok aan flarden, Sneek liet een ace noteren en Lieze Braaksma hield met haar punt de spanning vast bij 21-23.  Sneek kwam nog op 24-24, de foutserve en het direct door Set-Up benutte matchpoint beslisten het duel.

Na Ladies in Black en USC Münster werd Set-Up derde. VC Sneek nam de vierde plaats mee naar Friesland en Dros Alterno sloot het bijzonder geslaagde Willy Damhuis toernooi als laatste af.