Vizier op volleybal

 

WK: Oranje bindt ook Frankrijk aan zegekar

VoV, 17-09-2018. 5:33 uur. De Nederlandse volleyballers hebben gisteravond de tweede stuntzege op rij behaald. Wereldtopper Frankrijk werd in de tiebreak verslagen, na een 2-0 (23-25, 19-25) achterstand.  Aan de zege droeg de hele selectie bij, iedereen kreeg speeltijd.

Bondscoach Gido Vermeulen startte met hetzelfde team dat vrijdag China met 3-1 had verslagen: Daan van Haarlem (spelverdeler), Nimir Abdelaziz (diagonaal), Thijs ter Horst en Gijs Jorna (passer/lopers), Jasper Diefenbach en Thomas Koelewijn (middens) en Dirk Sparidans (libero).  De Franse bondscoach Laurent Tillie  koos voor Benjamin Toniutti, Stephen Boyer, Earvin Ngapeth en Thibault Rossard, Nicolas Le Goff en Barthélémy Chinenyeze en Jenia Grebennikov.

Mede gezien de eerdere slechte starts van Oranje in de vorige wedstrijden, maar met de zege op Brazilië in de rugzak, was het de vraag hoe Nederland zou starten. Het antwoord daarop was in een woord ‘geweldig’. Oranje nam na de 5-1, time out Frankrijk,  maar liefst een 10-3 voorsprong nadat zowel Abdelaziz als Ter Horst beiden twee aces scoorden met hun sprongservice.  Bij die stand vluchtte Frankrijk weer de time out in.

Puntje voor puntje kwam Frankrijk vervolgens terug in de wedstrijd, Rossard scoorde enkele punten, Oranje maakte te veel directe punten voor Frankrijk en na de 16-14 stand bij de tweede technische time out kwam Frankrijk bij 17-17 naast Oranje. Met Jasper Diefenbach aan de opslag zette Oranje Frankrijk opnieuw op achterstand. Bij 23-21, een score van Thijs ter Horst langs de lijn,  lag het setpoint voor het grijpen. Daarna profiteerden de Fransen optimaal van minder goede keuzes aan het net van de Nederlanders, na een paar blokpunten stond het 23-23, een pipe aanval en een dankjewel score beslisten vervolgens de set in Frans voordeel.

In de tweede set heerste Frankrijk.  Na de 6-7 tussenstand liepen ze uit naar 6-11 hielden vijf punten verschil bij 8-13 en 11-16 en gingen onbedreigd richting de big points. Frankrijk haalde een prima niveau, en ondanks scores van Jasper Diefenbach en een ace van de ingevallen Wouter ter Maat kreeg Oranje het verschil niet van de borden. Het werd 15-19 en 18-23.  Abdelaziz kon verlies nog een keer uitstellen bij 18-24, daarna kwam Frankrijk op 0-2 in sets door een punt van hun middenman Le Goff.

Bondscoach Vermeulen bracht in de derde set een op vijf plaatsen gewijzigde ploeg in het veld. Wessel Keemink, Michael Parkinson, Thomas Koelewijn, Maarten van Garderen en Just Dronkers voegden zich bij Gijs Jorna en Nimir Abdelaziz. De omzetting pakte goed uit, Oranje kon de wedstrijd laten kantelen en was weer de ploeg, die bepaalde wat er binnen de lijnen gebeurde.

Met 8-3 voor Nederland ging de eerste technische time out in en dat verschil werd tussen de verplichte pauzes nog met een punt verhoogd naar zes bij 16-10. De midspelers en Nimir Abdelaziz scoorden vlot en Frankrijk was in een gulle bui. Oranje bleef middels Nimir Abdelaziz de ploeg aan de leiding, hij maakte de 18-11 en 19-13, echter had Frankrijk blijkbaar dezelfde afloop als in de eerste in gedachten. Ze slopen naderbij, op 21-18 en 22-21 moest Vermeulen de ploeg naar de kant halen.

De Oranje machine haperde, punten werden te gemakkelijk weggegeven. Thijs ter Horst brak de Franse serie met een slim lobje, Michael Parkinson blokkeerde setpoint tegen de vloer (24-21) en nam blokkerend ook het laatste punt voor zijn rekening. Oranje leefde nog, had een set binnen en wist dat de rekenaars hadden becijferd dat dit voldoende was om door te kunnen naar de volgende ronde.

Maar Oranje wilde meer dan één setje pakken. Al leek het daar in het begin van de vierde set niet op. Frankrijk leek de klus in vier sets af te willen maken en kwam na de 4-5 tussenstand op een 5-10 voorsprong, waarop Vermeulen de time out inging. Parkinson, Abdelaziz en van Garderen  brachten Oranje naar 9-11, het ace van Abdelaziz maakte wat later 12-12 en Nederland deed weer mee.

Bleef gelijk oplopen bij de tussenstanden 15-15, 17-17, 19-19 en 21-21. Een beslissend verschil kreeg Oranje bij 24-22,  op 24-23 haalde Vermeulen de ploeg voor de laatste keer naar de kant, besprak de te volgen tactiek bij de Franse opslag, die erin uitmondde dat Michael Parkinson het laatste punt liet noteren. Oranje stond op 2-2, had niet alleen een setje gewonnen maar had ook een puntje binnen.

Nu ging Oranje ook voor de winst. U leest het goed, na de zege op Olympisch en veelvuldig wereldkampioen Brazilië ging Oranje nu tegen Frankrijk, winnaar van de World Leage in 2015 en 2017 en dit jaar finalist in de Nations League, voor de winst.

Het ging gelijk op, met 8-7 voor Oranje werd er van speelhelft gewisseld, na de 8-8 kon Oranje een mini break (10-8) afdwingen middels een score van Abdelaziz, waarop Frankrijk snel de time out in vluchtte. Bij Oranje hadden van Garderen en spelverdeler Keemink een belangrijke inbreng in die periode. Nederland hield de twee punten afstand, en in de eindfase kwam Frankrijk via een geweldige rommelrally op 13-12. Na de Franse foutserve had Oranje matchpoint.

De Franse side out leek te mislukken, Oranje dacht de winst binnen te hebben, maar de video challenge bewees het ongelijk. Licht getoucheerd in de blokkering en dus 14-13 en geen 15-12. Na de volgende rally waren de rollen omgekeerd, nu dacht Frankrijk gelijk gemaakt te hebben, maar bewees de video challenge dat Franse vingers de bal nog aanraakten en kon het feestje dus losbarsten. Het was 15-13, Parkinson had opnieuw de beslissende klap gegeven.

Nimir Abdelaziz scoorde 31 punten en werd daarmee de topscorer van de avond.  Hij maakte achtereenvolgens per set 7, 4, 7, 11 en 2 punten.  Bij Frankrijk kwam Boyer op 21 punten. In totalen eindigde de puntenstrijd onbeslist op 107 / 107. Frankrijk had met 77 om 80 de betere eigen score maar had bij 27 om 30 ook de hogere foutenlast.

Oranje speelt vandaag de laatste poulewedstrijd tegen Egypte.

gh @ Vizier op Volleybal. Foto’s FIVB.