Winst Beliën, verlies Rauwerdink in finale

VoV, 05-04-2018. 6:20 uur. Gisteravond werden de heenwedstrijden in de finales van de Challenge Cup gespeeld. Zowel bij de dames als bij de heren met Nederlandse inbreng. Yvon Beliën speelde met Bursa BBSK uit tegen Olympiacos Piraeus en Jeroen Rauwerdink moest met de mannenploeg van Olympiacos uit tegen Ravenna.

De damesploeg van Olympiacos had een flitsende start naar een 9-3 tussenstand maar kregen toen een aantal series tegen waarin de veel scorende Emiliya Dimitrova een hoofdrol had. De achterstand werd door Bursa naar 12-14 omgebogen, Beliën scoorde dat laatste punt. Vervolgens was er nog een serie naar 15-21, waarmee de race voor de 17-25 setwinst wel gelopen was.

In de tweede set kreeg Bursa het na een 8-15 en 13-18 voorsprong in de eindfase nog knap lastig om de winst over de streep te trekken. Yvon Beliën maakte 22-23, waarna de 23-25 voor 0-2 zorgde. Bursa BBSK werd in de derde set helemaal overlopen. Piraeus ging via 7-1 naar 14-5, het moment dat midspeelster Ergül Avci met een knieblessure van het veld moest, en raasde na 16-6 door naar 25-7.

Saskia Hippe en Franziska Poll waren in de vierde set de aanjagers om een 9-14 achterstand van Piraeus via een 18-18 gelijke stand om te buigen naar een 25-18 setzege. De 16 om 4 score gaf wel aan dat Bursa in die fase in geen velden of wegen te bekennen was. Dat veranderde in de vijfde set. Beliën en co. waren weer volledig bij de les, Yvon leverde een perfect kill – block af voor 2-3, Dimitrova en de Belgische Charlotte Leys pakten hun puntjes mee naar de 5-8 en 9-13 voorsprong. Het werd nog 12-13, maar juist op tijd kon Bursa de beslissende punten voor de 13-15 zege binnen halen.

Dimitrova werd met 32 punten topscorer, Hippe maakte er 24, Poll kwam tot 20 punten en voor Yvon Beliën bleef de teller op 10 staan. Opvallend laag was de foutenlast aan Griekse zijde.  Met 3, 6, 1, 4 en 1 gescoord punt per set voor de tegenstander.

Jeroen Rauwerdink leed met Olympiacos Piraeus een 3-1 nederlaag bij het Italiaanse Ravenna. Voor 3.200 toeschouwers werden drie van de vier sets met twee punten verschil beslist, hetgeen dus voor de return nog kansen biedt voor de Grieken. Na de 26-24 en 23-25 was er volledig evenwicht. Daarna won Ravenna met 25-20 en 25-23 de volgende twee sets.  Rauwerdink scoorde 13 keer.  Ravenna behaalde het voordeel op serve (8/5) en aanval (55/44).