Vizier op volleybal

 

Winst en verlies in Itapema en Aydin

VoV, 17-05-2019. 6:05 uur. Bij het viersterren toernooi in Itapema, Brazilië kwamen gisteren alle deelnemende Nederlandse duo’s in actie. In de eerste ronde van de poulefase. Met wisselend succes. Drie dames en twee heren duo’s probeerden via de eerste wedstrijd al de zekerheid van de tussenronde te pakken. De teams die de eerste wedstrijd wonnen kwamen later op de dag weer in actie voor rechtstreekse plaatsing in de achtste finale. De verliezers moesten tot vandaag wachten voor ze weer aan de bak mogen.

Sinnema / Bloem, via de kwalificaties naar het hoofdtoernooi gegaan, speelden in poule C tegen Patricia / Rebecca uit gastland Brazilië, die dit jaar al in Den Haag en Xiamen als eerste waren geëindigd. Het BTN duo verweerde zich dapper, maar kon geen set winnen. Na verlies met 21-18 en 21-13 zijn zij genoodzaakt zich morgen met winst in de tussenronde in het toernooi te houden. Ze spelen tegen Behrens / Tillmann uit Duitsland.

Stubbe / van Iersel moesten het in poule E opnemen tegen Latthi / Parkinen uit Finland. Dit duo werd in januari derde in Den Haag en sloot in Xiamen als 17de af. Stubbe – van Iersel kenden een goede start van het wedstrijdseizoen en wonnen overtuigend. Met 21-12 en 21-17 gingen ze door naar de ronde van de poulewinnaars voor directe plaatsing bij de laatste zestien.  Hun tegenstander daarin was het USA duo Klinemann / Ross.

In de eerste set verraste het Amerikaanse duo het Nederlandse met een serie van 5-2 naar 8-2 en van 9-3 naar 13-3. En daarmee was de strijd gestreden. Het verschil bleef 10 punten tot aan 21-11. Stubbe – van Iersel herstelden zich prima in set twee en namen vanaf de technische time out bij 9-12 afstand naar 10-15. Het verschil bleef vier a vijf punten, via 17-21 maakten ze in sets gelijk. In de tiebreak was 8-8 het eerste keerpunt. Tot aan 13-11 ging het USA duo aan de leiding, maar met een slotserie van vier punten won het Nederlandse. 13-15 en 1-2 en dus door naar de achtste finale.

Keizer / Meppelink kwamen als laatste van de damesduo ‘s in poule H actie. Hun tegenstander kwam uit Canada, het tweetal Megan en Nicole McNmara. Het BTN duo kwam vlot achter (3-6) en bleef de hele set achter de feiten aanlopen. Via 8-12 en 13-15 resulterend in een 14-21 nederlaag in de eerste set. Keizer / Meppelink herstelden de schade in de tweede set op indrukwekkende wijze. Na de 11-8 stand liepen ze in een ruk uit naar 17-9 en wonnen met 21-13. En in de tiebreak gingen ze vooreerst ook aan de leiding. Tot aan 11-10, toen namen de McNamara ’s het over (11-13) en wonnen met 13-15. Vandaag dus verder voor Keizer / Meppelink.

Bij de mannen speelden Brouwer/ Meeuwsen in poule E tegen Popov en Gordieiev uit de Oekraïne. De eerste set ging met 21-16 naar de Nederlanders, in de tweede was het een stuk spannender, maar trokken de Oranje mannen de winst met een nipte 22-20 toch nog naar zich toe. Voor rechtstreekse plaatsing bij de laatste zestien waren vervolgens  Alison / Alvaro Filho uit Brazilië de tegenstanders.  Brouwer / Meeuwsen boekten een duidelijke 2-0 zege via 21-17 en 21-16 en gingen zo door naar de laatste zestien.

Varenhorst / van de Velde stonden in poule G tegenover Plavins / Tocs uit Letland, die vorig jaar Den Haag op hun naam schreven. Bij de technische time out stond Oranje met 9-12 voor, na de 19-19 tussenstand maakte Oranje de beslissende twee laatste punten voor de 19-21 setwinst.  Ook in de tweede set waren de teams aan elkaar gewaagd, echter had het BTN duo eigenlijk vanaf het middendeel van de set licht voordeel, steeds een paar punten. Dat konden ze ook vasthouden totdat ze bij 18-20 het matchpoint verzilverden.

Voor rechtstreekse plaatsing bij de laatste zestien ging het gisteravond tegen Priddy / Brunner uit de USA. Het BTN duo kon het niet bolwerken en met 0-2 ten onder. Via 16-21 werd duidelijk verloren, de 19-21 daarna was een stuk spannender.

Conclusie:

  • Sinnema / Bloem naar KO ronde.
  • Keizer / Meppelink naar KO ronde.
  • Varenhorst / van de Velde naar KO ronde.
  • Stubbe / van Iersel naar achtste finale.
  • Brouwer Meeuwsen naar achtste finale,

Aydin Masters in Turkije.

In de kwalificatie toernooi bij de Aydin Masters, een twee sterren toernooi in Turkije, werden Blom – de Groot in de eerste kwalificatieronde met 2-0 uitgeschakeld door Mol – Berntsen uit Noorwegen. Met de setstanden 21-19 en 21-18.

Boehlé / Boermans deden het beter, zij wisten zich met een 2-1 zege over een Iranees duo wel te plaatsen voor de tweede ronde. Via 14-21 en 21-16 werd het 1-1 in sets, in de tiebreak waren de Nederlanders met 15-8 de beteren. In die tweede ronde namen ze het op tegen Gabdullins / Samoilovs uit Letland. De 1-2 zege leverde hen een plaats in het hoofdtoernooi op. Via 18-21 en 21-15 werd het gelijk in sets, daarna had het Nederlandse duo met 14-16 net iets meer over.

Het dames duo Wouters / Stam kwam in de kwalificaties uit tegen het Russische duo Dabizha / Rudykh. Ook voor Wouters / Stam zat het toernooi er na een wedstrijd op, ze verloren met 2-0 via 21-15 en 24-22.

In de Aydin Masters zijn Bouter / Penninga rechtstreeks voor het hoofdtoernooi geplaatst.

Conclusie:

  • Blom / de Groot uitgeschakeld
  • Wouters / Stam uitgeschakeld
  • Boehlé / Boermans via kwalificaties naar hoofdtoernooi (foto)
  • Bouter / Penninga rechtstreeks geplaatst voor hoofdtoernooi.

gh @ Vizier op Volleybal. Foto’s FIVB.