Montreux Volley Masters: De kruisfinales

VoV, 17-05-2019. 6:17 uur. Gisteren viel de beslissing bij de Montreux Volley Masters omtrent welke teams de kruisfinales spelen, welke voor plaats zeven en welke voor plaats vijf gaan strijden. Zowel in poule A als poule B was de definitieve invulling van al de plaatsingswedstrijden nog (gedeeltelijk) open.

In poule A speelden Duitsland en Polen tegen elkaar. Voor Duitsland was de strijd om plek vijf het maximaal haalbare, Polen kon zich met een driepunter nog plaatsen voor de laatste vier.

Polen (foto boven) won de eerste set met klinkende cijfers, via 13-25 gaven ze onze Oosterburen geen schijn van kans. Duitsland sloeg in de tweede set terug. De verschillen waen klein (12-11, 20-19) maar aan het eind met 25-22 in Duits voordeel. In de derde set kon Duitsland een forse achterstand van 7-17 en 13-22 nog terugbrengen naar 18-25, maar kwam wel op 1-2 achter. Polen maakte de winst perfect in de vierde set, die ze ook met 18-25 wonnen. Na een 13-21 voorsprong.

Aanvallend maakte Polen het verschil (41/59). De slag tussen de beider topscorers werd door Smarcek van Polen gewonnen, ze scoorde 27 keer, Lippmann van Duitsland bleef op 15 punten steken.

De eindstand in poule A is:

• Polen 3-2-6, sets 7 om 5, punten +26
  • Japan 3-2-6, sets 7 om 5, punten +2
  • China 3-2-5
  • Duitsland 3-0-1.

In poule B kwamen alle vier teams gisteren in actie. Met Zwitserland als tegenstander had Italië de beste mogelijkheid zich voor de laatste vier te plaatsen, Turkije moest het opnemen tegen het ongeslagen Thailand.

Italië was in de eerste twee sets vlot klaar met de dames uit Zwitserland. Na de 6-6 in de eerste set liepen ze ver uit en via 20-14 werd met 25-17 gewonnen.  In de tweede set was het eerste punt voor Zwitserland en het laatste voor Italië, daartussen scoorde Italië 24 keer en Zwitserland nog 15 keer. Eindstand dus 25-16.

In de derde set waren de rollen omgedraaid. Wat eindstand betreft. Bij 9-18 lag Italië al zover achter dat het vechten tegen de bierkaai werd en bleef. Via 12-21 werd het 16-25. In set vier liet Italië zich niet meer aftroeven, via 16-6 en 21-12 werd de set gewonnen en dus ook de wedstrijd met 3-1.

Aanvallend (46 /35) en blokkerend (15/6) maakte Italië het verschil. Topscorer werd opnieuw Maja Storck van Zwitserland met 20 punten.

Turkije speelde tegen Thailand en bracht de Aziatische ploeg haar eerste nederlaag in Montreux toe. Het werd 3-1 voor de ploeg van Guidetti. Na het verlies van de eerste set (22-25), volgden drie zeges. Met 25-19, 25-21 en 26-24 pakten zij de wedstrijdwinst. De Thaise Kanthong werd met 24 punten topscorer. Boz van Turkije maakte er 19.

De eindstand in poule B is:

• Italië, 3-2-6, sets 7 om 5, Punten +17
  • Thailand 3-2-6, sets 7 om 5, punten +13
  • Turkije 3-2-6, sets 7 om 5, punten +7
  • Zwitserland 3-0-0.

Vandaag speelt Zwitserland tegen Duitsland voor plaats 7. In de kruisfinales staat Italië tegenover Japan en Thaland tegenover Polen. Morgen speelt Turkije vs China voor plek 5 en wordt ook om het goud, zilver en brons gestreden.

gh @ Vizier op Volleybal. Foto’s Volley Masters Montreux.