Winst Immers/ van de Velde en Stam/ Schoon in Ostrava

VoV, 06-06-2024. 20:01 uur. Nadat het duo Varenhorst/ Luini zich voor het hoofdtoernooi in Ostrava had geplaatst kwamen vandaag drie Nederlandse mannen koppels in actie en één dames duo. Varenhorst/ Luini was in dezelfde poule ingedeeld als Immers/ van de Velde, zodat er zoals in bijna ieder Elite -16 toernooi een Oranje onderonsje op het programma stond.

Immers/ van de Velde speelden als eerste tegen de wereldkampioen Perusic/ Schweiner, die na Brouwer/ Meeuwsen en Boermans/ de Groot in Stare Jablonski vorige week dus nu een derde NL-duo tegenover zich hadden. In maart in Doha had Nederland met 2-0 gewonnen. Nu sloot de wedstrijd met een omgekeerd resultaat af, 2-0 voor Perusic/ Schweiner.

In de eerste set werd er bij 12-9 voor de derde keer van speelhelft gewisseld, het Tsjechische duo gaf daarna niets meer prijs van de voorsprong en via 16-13 en 20-16 werd met 21-17 gewonnen. In set twee ging het tot 11-10 gelijk op, de marge van vijf punten bij 16-11 was voor Perusic/ Schweiner ruim voldoende om met dikke winst (21-14) af te sluiten. Dus 2-0 verlies voor Nederland.

Luini/ Varenhorst hadden voordat het NL vs. NL-duel moest plaatsvinden tegen Cottafava/ Nicolai uit Italië gespeeld. Dat werd een driesetter, waarin de Italianen de eerste set via 5-9, 12-16 en 16-19 met 17-21 wonnen. In de tweede set nam Nederland de koppositie bij 16-15 over en bleef op de side out tot 20-19, een score van Luini, de voorsprong behouden. Daarna sloeg Italië uit voor 21-19.

In de derde set waren de teams met uitputtende rally’s tot 11-11 aan elkaar gewaagd. Een ace via de netband, de bal stuiterde er twee keer op, maakte daarna het verschil naar 11-13, Oranje sloeg uit en Italië serveerde nog een ace voor de 11-15 eindstand. Italië wint dus met 1-2.

Het Oranje onderonsje in deze poulefase werd met Immers/ van de Velde met 2-0 gewonnen.  Via de setstanden 21-16 en 21-12.  De tussenstanden 15-9 en 21-12 in de eerste set en 12-7 en 19-11 in de tweede set gaven wel aan dat Immers/ van de Velde de betere ploeg was.

Boermans/ de Groot namen het op tegen de Tsjechen Jakub Sepka/ Jiri Sedlak, Het NL-duo was verlost van eventuele plaatsingsstress voor de OS in Parijs, ze hadden hun ticket hoe dan ook op zak. Maar dat gaf hen geen vleugels tegen de thuisfavorieten.

Tsjechië nam na de 4-3 voor Nederland bij de eerste veldwissel de leiding over, hetgeen resulteerde in de volgende memorabele tussenstanden:

• 6-8 en 10-11 veldwissel 2 en 3
  • 13-15 veldwissel 4
  • 15-17 time out Tsjechië
  • 16-19 veldwissel 5
  • 18-21 uitgeslagen aanval Boermans.

In de tweede set was het NL-duo oppermachtig en leek er voor wedstrijdwinst geen vuiltje aan de lucht, gezien de verschillen waarmee Nederland won. Bij 10-4, 14-7 en 19-9 werd van speelhelft gewisseld, waarna de set door Nederland met 21-10 werd gewonnen.

In de tiebreak ging al het goeds van Nederland ut de tweede set verloren en stapelden de fouten zich op tot een onoverbrugbaar verschil. Bij 1-4 time out Nederland, bij 2-8 de tweede veldwissel, na 5-12 een Nederlandse foutserve en met een ace voor 7-15 werd de set met 1-2 winst voor Tsjechië afgesloten.

Stam/ Schoon hadden het Zwitserse duo Vergé-Dépré/ Mäder als tegenstander in hun eerste poulewedstrijd. Deze twee teams waren gedurende drie sets scorend aan elkaar gewaagd, met aan het eind van elke set een bijzondere ontknoping.

Tussenstanden in de eerste set bij de wissels van speelhelft 5-2, 8-6, 10-11, 14-14, 18-17. Stam/ Schoon kreeg op 19-18 het punt toegekend voor een ace, de 20-18, Zwitserland vroeg een challenge en na overleg tussen de eerste en tweede scheidsrechter en de lijnrechter werd het punt geannuleerd en teruggedraaid naar 19-19. Zwitserland serveerde vervolgens een ace en won met 19-21 via de uitgeslagen Nederlandse aanval.

In set twee waren de tussenstanden bij de veldwissels 3-4, 6-8, 11-10, 14-14 en 18-17. Na de score van Katja Stam voor 19-18 sloeg Zwitserland twee keer achter elkaar uit voor de 21-18 en 1-1 setstand.

De tiebreak ging opnieuw gelijk op met time-outs voor Nederland bij 5-7 en voor Zwitserland bij 9-8. Op 13-14 sloeg Nederland in het net en dacht Zwitserland de wedstrijd gewonnen te hebben. De tweede scheids had echter een netfout geconstateerd, waarmee Zwitserland het helemaal niet eens was. Het werd 14-14. Daarna kon Nederland de set alsnog voor zich beslissen.