Vizier op volleybal

 

Nederland in vier sets te sterk voor Cuba

VoV, 06-06-2024. 19:40 uur. Na de kansloze nederlaag tegen Servië stond Oranje vanmiddag voor opnieuw een grote uitdaging. Cuba was de tegenstander aan de andere kant van het net. De ploeg is met Servië verwikkelt in een nek aan nek race voor een Olympisch ticket. (252 ranking punten (Cuba) om 247). Bij de ranking voor begin van dit duel had Cuba het vierde OS-ticket virtueel in bezit.

Nederland staat daar met afgerond 213 punten een eindje achter, maar gezien de te verdienen 12 punten bij een 3-0 zege, Cuba krijgt dan 12 punten in mindering, lijkt er nog van alles mogelijk. Ook al is de kans van Oranje op deelname in de Franse hoofdstad tot een minimaal percentage gedaald. Dat wil niet zeggen dat er geen kans meer is.

Cuba won in de eerste week van Brazilië, Duitsland en Iran, tegen Japan werd via de tiebreak verloren. Vorig jaar won Oranje met 3-0, maar successen uit het verleden etc.

De starting seven van Nederland waren:

  • Spelverdeling: Wessel Keemink
  • Libero: Robbert Andringa
  • Diagonaal: Nimir Abdel-Aziz
  • Midspelers: Fabian Plak, Michaël Parkinson
  • Passer lopers: Maarten van Garderen, Tom Koops

Het was de eerste basisplaats voor Tom Koops in Oranje. In de loop van de wedstrijd waren er invalbeurten of een basisplaats voor Twan Wiltenburg, Sil Meijs, Gijs Jorna, Wouter ter Maat, Luuc van der Ent en debuteerde Michiel Ahyi in Oranje.

Mede door een geweldig imponerende prestatie van Nimir Abdel-Aziz, die totaal 38 punten liet noteren, bleef Nederland met 3-1 aan de goede kant van de score. Via de setstanden 24-26, 25-21, 20-25 en 22-25.

Ondanks dat Oranje in de eerste set met een hoge foutenlast speelde, ze scoorden 10 keer voor Cuba en kregen daarvoor 6 punten terug, werd die set in Oranjes voordeel beslist. Teams deden weinig voor elkaar onder tot aan de big points (7-4, 12-11, 18-17), wel had Cuba steeds voordeel. Dat veranderde na 21-20, scores van Nimir Abdel-Aziz en blokpunten van Michaël Parkinson zetten Oranje bij 23-24 op setpoint. Na de side out voor 24-24 sloeg Nimir Abdel-Aziz de laatste twee punten op het scorebord voor Nederland.

Set twee ging naar Cuba. Nederland bleef tot 8-9 (na 2-5 en 4-7) aan de leiding, Cuba nam met 11-9 over, maar moest de koppositie na een aantal Nederlandse blokpunten ook weer afstaan bij 13-15. Piazza haalde Oranje bij een achterstand van 19-17 naar de zijlijn, Sanchez sloeg het verschil naar drie punten (20-17) en na een aanvallende fout van Oranje was het verschil bij 22-18 vier punten. Cuba liet zich daarna niet meer in de problemen brengen en won met 25-21.

Nederland nam in de de derde set al vroeg via aces van Nimir Abdel-Aziz en Tom Koops en via blokpunten van Twan Wiltenburg, Maarten van Garderen en Wessel Keemink een hele ruime voorsprong bij 7-13. Met van Garderen en Nimir Abdel-Aziz aan de lopende band scorend bleef de marge ruim (11-17) en toen Cuba aanstalten maakte om te dichtbij te komen (14-18) haalde Piazza de ploeg naar de zijlijn. Nimir bleef de afmaker, het eindpunt bij de meeste rally’s.  Bij 20-24 hield Cuba de eer aan zichzelf.

In de vierde set kwam Oranje met zeer overtuigend spel op een hele duidelijke voorsprong bij 10-21. Even later kwam echter de klad erin en puntje voor puntje kon Cuba het verschil kleiner maken.  Bij 18-22 leek het nog spannende te worden, ware het niet dat Abdel-Aziz met zijn 37ste punt een eind aan de Cubaanse serie maakte. Cuba blokkeerde zich nog naar 21-23, serveerde daarna fout en na hun side out voor 22-24 maakte Nimir met zijn 12de punt in deze set en zijn 38ste in de wedstrijd een eind aan het duel.

gh @ Vizier op Volleybal. Foto’s VNL/ FIVB