Winst Slovenië, verlies Italië. Ook zeges voor Japan en Brazilië

VoV, 06-06-2024. 7:06 uur. Op de tweede dag in Fukuoka speelde als eerste Slovenië vs. Turkije. Slovenië was nog ongeslagen na de eerste week, Turkije had nog geen wedstrijd gewonnen. En beide teams bleven die status behouden, Slovenië bleef ongeslagen en Turkije bleef zonder zege.

Het werd 3-0 voor Slovenië via 25-22, 26-24 en 25-20. Met name in de tweede set had Turkije de mogelijkheid om setwinst te pakken nadat ze met 18-21, 21-22 en 23-24 hadden voorgestaan. Slovenië had echter met een serie van drie punten het laatste woord in deze set.

In de eerste set kon Turkije een 10-7, 14-8 en 20-14 achterstand tot één puntje terugbrengen bij 21-20 en 23-22 voordat Slovenië de set besliste. En in de derde set was de serie van 10-11 naar 15-11 de basis voor de setwinst.

Slovenië scoorde aanvallende 6 punten meer en had in de foutenlast 5 punten minder, hetgeen voornamelijk het verschil maakte. T. Stern van Slovenië werd met 22 punten topscorer.

Daarna stonden Duitsland en Japan tegenover elkaar. Voor 7.700 toeschouwers werd het een enerverende partij. Na twee sets was de score 47 om 47 via 22-25 en 25-22. Na vier sets stond het in totalen 97 om 97, de derde en vierde set werden met 27-25 en 23-25 beslist. In de vierde set kwam Japan via een Duitse foutserve op setpoint, waarna Ishikawa de beslissing met een blokpunt forceerde.

De tiebreak ging naar Japan. Bij de veldwissel stond het 6-8, bij 7-11 nam Duitsland hun time out op hetgeen echter geen rendement opleverde. Op matchpoint serveerde Ishikawa een ace voor de 8-15 eindstand.

Karlitzek van Duitsland werd met 27 punten topscorer, bij Japan maakten Nishida en Ishikawa er ieder 21.

En als laatste in dit overzicht van Fukuoka kruisten Iran en Brazilië de degens. Dat zou een eenvoudige klus voor Brazilië moeten zijn gezien de stand, Brazilië had drie keer gewonnen, Iran nog geen keer.

Set één ging via 7-12 en 10-18 overtuigend met 19-25 naar Brazilië. Misschien iets te makkelijk, want Iran nam in de tweede set revanche met 25-22 na met 13-8 en 19-16 te hebben voorgestaan.

In de derde set pakte Brazilië de draad van de eerste set weer op en liep na 5-6 uit naar 8-14. Bij 12-19 was wel duidelijk dat ze deze keer Iran geen setwinst meer toestonden en via 13-23 ging de zege met 16-25 naar Brazilië.

In de vierde set gaf Iran zich nog niet zomaar gewonnen. De set bleef via 7-7, 13-13 en 17-17 gelijk opgaan. Na die gelijke stand pakte Iran vier punten op rij (21-17), Brazilië had echter de sterkste finish, kwam na een serie van zes punten met 21-23 voor en won met 23-25.

Amin van Iran werd met 24 punten de topscorer. Een +8 en +4 score voor aanval en opslag alsmede een -4 lagere foutenlast maakten het voordelige verschil voor Brazilië.

In Ottawa was na Servië vs. Nederland het veld voor de Europese topper Frankrijk vs. Italië. Een prestigeduel. Het ongeslagen Italië tegen Olympisch gastland Frankrijk, dat nog maar één nederlaag leed. Met misschien wel als logische uitkomst een vijfsetter. Met tot aan de tiebreak nipte 25-23 zeges voor Frankrijk in de eerste en derde set en ruime winsten (18-25, 19-25) voor Italië in de tweede en vierde doorgang.

Met de side out en een breakpoint op 22-22 pakte Frankrijk een 24-22 voorsprong in de eerste set, die ze met winst afsloten. In de derde zorgde de side out en een breakpoint na 23-23 voor de winst. In de tweede set had Italië na 10-11 het initiatief en won via 14-19 en 16-23. En in de vierde set liepen ze na 11-12 uit naar 11-15 en 14-21.

De tiebreak moest de beslissing brengen in dit duel. Frankrijk was daarin meteen bij de les en via 5-1 liepen ze uit naar 9-3 en 12-6. Met 15-10 als eindresultaat en dus 3-2 winst.

Italië had de betere eigen score op de aanval (54 om 63), Frankrijk had twee punten voordeel op blok en serve. De foutenlast sloot met 29 om 32 punten. Clevenot van Frankrijk en Michieletto van Italië kwamen beiden tot 19 punten, waarmee ze topscorer werden.