Winst voor Keemink en de van Solkema’s in Tsjechië.

VoV, 21-12-2021. 5:21 uur. Afgelopen weekend en gisteravond wonnen de Tsjechische teams met Nederlanders in hun selectie hun wedstrijden in vier sets. Kladno en Karlovarsko van de spelverdelers Gijs van Solkema en Wessel Keemink deden dat in een uitwedstrijd, Rik van Solkema won thuis.

Karlovarsko sloot met een 1-3 zege af bij Liberec. De eerste set moesten ze nog aan de thuisploeg laten (25-22), daarna waren ze met 21-25, 19-25 en 20-25 drie keer te sterk voor hun tegenstander. Oranje spelverdeler Wessel Keemink stond alle sets in de basis, hij scoorde blokkerend 2 keer en leverde via 19 opslagen een paar mooie series af. Zijn ploeg had een 60 om 74 voordeel op de eigen score met daarin totaal 20 blokpunten.

Kladno van Gijs van Solkema nam een 1-3 zege mee uit Praag tegen Prague. Met name de tweede set koste zijn ploeg extra veel inspanning om tot winst te komen, gezien de 32-34 eindstand. Daarvoor was de eerste set met 19-25 gewonnen. Met 25-21 kon Prague een vierde set afdwingen, die ze echter ruim verloren (17-25). Van Solkema stond alle sets in de basis, hij scoorde 5 keer, waarvan twee keer via de opslag. Met 5 om 12 aces had zijn ploeg toch de betere servedruk.

Usti van Rik van Solkema won thuis met 3-1 van Brno. De 23-25 nederlaag uit de eerste set konden ze met 25-22 ongedaan maken. Waarna nog setzeges met 25-23 en 25-20 volgden.  Van Solkema scoorde 16 van de 63 eigen punten. Hij behaalde een aanvallend scoringspercentage van 46%. Ook de gasten scoorden 63 eigen punten, maar waren in de foutenlast met 27 om 35 kadootjes, waarvan 21 foutserves, een stuk guller dan de thuisploeg.

Budejovice staat met 12-33 aan kop van de ranglijst, Karlovarsko is met 13-33 de nummer twee. Kladno staat op de vierde plaats met 13-25 en Usti is de nummer zeven met 13-18. Direct na de winterstop staat op 8 januari 2022 de topper Budojevice vs. Karlovarsko gepland.

In Polen is Robbert Andringa met Olsztyn doorgedrongen tot de achtste finales om de nationale beker. Zij wonnen gisteravond uit met 0-3 bij Spala. Via de setstanden 20-25, 25-27 en 11-25. In de finale van de tweede set leek de winst naar Olsztyn te gaan toen ze van 20-20 een 20-23 en 21-24 stand maakten. Spala kwam echter bij 24-24 nog naast hen, maar miste het eindschot om de set te winnen.