Vizier op volleybal

 

Winst voor oppermachtig Sliedrecht Sport

VoV, 17-04-2019. 21:00 uur. Om 19:30 uur was het zover, het toetje van de Eredivisie dames stond met een opslag van Sliedrecht Sport geserveerd te worden. Na de reguliere competitie en Kampioenspoule plaatsten Sliedrecht Sport, de titelhouder, en VC Sneek, de uitdager, zich om voor het kampioenschap van Nederland te spelen. In de best of five serie moet Sliedrecht de thuiswedstrijden winnen en Sneek minimaal naast de winst in Sneek éénmaal uit in de Basis winnen om zich tot de kampioen te laten kronen. Het mag ook anders, maar drie zeges heeft de nieuwe kampioen nodig.

Als topfavoriet is het eerste woord aan Sliedrecht om het thuisvoordeel een 1-0 in wedstrijden te nemen, ongeacht met welke uitslag of setstanden. Lukt het hen of kan Sneek de eerste aanval pareren? Dat was de te beantwoorden vraag vooraf. En die kunnen we beantwoorden met ja en neen. Ja het lukte Sliedrecht, neen Sneek kon de aanval niet pareren. Het werd 3-0 voor Sliedrecht via 25-15, 25-22 en 25-10.

Sliedrecht Sport en Sneek waren tot aan het middendeel van de eerste set aan elkaar gewaagd. Roos van Wijnen en een ace van Lieze Braaksma hielpen de gasten aan een voorsprong en toen meteen daarna het duo Volkers / van de Meer raak blokkeerde was het verschil bij 8-11 drie punten. De grote ommekeer kwam na 13-15, Esther van Berkel sloeg Sneek vanaf de opslaglijn vierkant de zaal uit. Met een serie van twaalf punten, waarin vier aces, maakte zij de set in een keer uit. Sneek kreeg geen grip op haar sprongserve / kon als dat wel lukte de side out niet maken. Met 25-12 was de overmacht van Sliedrecht via van Berkel erg groot.

In de tweede set was er bij Sneek een belangrijke rol voor Anlène van der Meer weggelegd. Zij scoorde veel, 9 punten, maar kon niet voorkomen dat haar ploeg in de eindfase toch weer kopje onder ging. In de aanloop naar de big points hadden de teams om beurten voorgestaan (7-4, 10-12, 16-14 en 17-18).  Sneek kwam met 19-21 voor, de time out van Vera Koenen werkte wonderen, want met Christie Wolt in de ploeg (voor Jolijn de Haan) en Fleur Savelkoel aan de opslag werd de achterstand een 24-21 voorsprong. Esther van Berkel sloeg het laatste punt binnen voor de 25-22 stand.

De derde set was een regelrechte walk over voor Sliedrecht, VC Sneek kon nog even meekomen (4-4) maar raakte vervolgens het spoor goed bijster. Met de tussenstanden 12-5, 16-7 en 20-9 koerste Sliedrecht op een hele duidelijke overwinning af. Sneek geloofde er ook niet meer in, en dan lukt ook niets meer, terwijl aan de andere kant van het net ieder balcontact een feestje was. Met 25-10 verlies ging de uitdager van het veld.

Het moet in de tweede wedstrijd in Sneek gebeuren, anders kon de strijd om de titel wel eens heel snel beslist zijn.

gh @ Vizier op Volleybal. Foto Sliedrecht Sport. Foto Rudy van ’t Rood.