WK Clubteams met Anne Buijs, Robin de Kruijf en Nika Daalderop

VoV, 15-12-2022. 6:20 uur. Nadat het WK voor clubteams voor de mannen afgelopen weekend in Brazilië was afgelopen met als winnaar Perugia, ze wonnen in de finale met 3-1 van Trentino, begon gisteren in Antalya het WK voor clubteams van de dames.

De zes deelnemende teams zijn in twee poules van drie ingedeeld. De beste twee uit de poule spelen een halve finale. A1 vs. B2 en B1 vs. A2.  Deelnemende teams zijn Eczacibasi (Turkije), Praia Clube (Brazilië) en Conegliano (Italië) in poule A en Minas (Brazilië), VakifBank (Turkije) en Kuanysh Club uit Kazakhstan in poule B. VakifBank is titelverdediger. Voor Nederland zijn Anne Buijs, Nika Daalderop en Robin de Kruijf bij dit WK aanwezig.

Gisteren stond als eerste duel de wedstrijd tussen Eczacibasi en Praia Club op de agenda. De Turkse ploeg won onder aanvoering van Boskovic eenvoudig met 3-0 via de setstanden 25-14, 25-15 en 25-18.

Veel servedruk met aces van Boskovic en Baladin en een aantal kill-blocks maakten na 4-4 via 10-5 een 16-10 tussenstand. Bij 19-11 ging Praia nog de time out in, zonder dat de gehoopte ommekeer volgde. De 25-14 was overtuigend duidelijk.

In set twee serveerde Eczacibasi zich naar 7-0 en liep daarna uit naar 11-3, waarmee de set eigenlijk al gespeeld was. Praia bleef op ruime afstand volgen (18-11, 21-12). Anne Buijs scoorde nog de 23-15 voordat een uitgeslagen aanval van haar de eindstand bepaalde.

In de derde set kon Praia Clube via een sterke side out met o.a. scores van Anne Buijs tot 16-15 goed blijven volgen. De serie naar 21-15 met een aantal aces van Eczacibasi was vervolgens beslissend voor de Turkse setzege. Boskovic, die totaal 20 keer scoorde, nam de twee laatste punten na 23-18 voor haar rekening.

Anne Buijs had in de eerste twee sets invalbeurten en begon in de derde in de basis. Ze scoorde 5 keer.

De tweede wedstrijd van gisteren was VakifBank vs. Kuanysh. De Turkse ploeg is regerend Europees en Turks kampioen en verdedigt bij dit WK haar wereldtitel.

VakifBank met Nika Daalderop in de basis nam al vlot een 5-1 en 10-5 voorsprong en bouwde die marge in het verdere verloop uit naar 17-9 en met een score van Egonu naar 21-11. Zehra Günes maakte er met een snelle midaanval daarna 25-15 en 1-0 van.

In set twee ging het tot 9-9 gelijk op, vervolgens serveerde Gabi VakifBank naar een 17-9 voorsprong. Nika Daalderop scoorde even later de 18-10 en net als in de eerste set maakte Zehra Günes met een rake klap met 25-15 een eind aan de set.

De derde set week niet veel af van de voorgaande twee. Nu bleven de teams in de score tot aan 8-7 bij elkaar, waarna VakifBank via 12-8 uitliep naar 20-13. Na 23-17 kregen ze geen punt meer tegen.

VakifBank maakte twee keer zoveel eigen punten als de tegenstander (66 om 33). Nika Daalderop liet er 10 noteren.

Vandaag speelt Conegliano tegen Praia Clube en VakifBank tegen Minas.