Vizier op volleybal

 

WK Dames: Oranje overklast Servië. 3-0.

VoV, 11-10-2018. 11:00 uur. De spanning zat er tot het laatste duel in, na zeven zeges en een 2-3 nederlaag kan het dus zomaar dat je nog één setje moet winnen om bij de beste zes teams van de wereld te komen, maar kan het ook zo zijn dat een zege de eerste plaats in de poule oplevert. Zo klein zijn de verschillen aan de top. Tegenstander was Servië, dat het ticket voor de Final Six al binnen had.

Bij Oranje begonnen Laura Dijkema, Kirsten Knip, Lonneke Slöetjes, Anne Buijs, Maret Balkestein – Grothues, Yvon Beliën en Juliët Lohuis. Bij Servië ontbrak Boskovic, dat scheelt scorend wel een slok op de borrel

In de eerste set had Oranje een geweldige start. Met een heel vaak scorende Lonneke Slöetjes, onder andere twee aces, kwam Oranje op 5-1 en na een paar fouten van Servië op 7-2. Servië haalde in naar 7-5, maar moest bij 10-5 weer de time out in. Oranje was echt geweldig op dreef, Sloetjes bleef raak hameren en Oranje veegde de vloer aan met de Europees kampioen.

Servië kwam nog even terug (14-11) maar na prachtige Oranje punten bedroeg het verschil bij 19-12 al weer zeven punten. Sloetjes scoorde haar negende punt van de set bij 20-14. Daarna nam ze er nog twee voor haar rekening, bij 22-16 en 25-16. Er stond geen maat op Oranje en Slöetjes en na de winst was de Final Six een feit. Nu door voor de groepswinst.

Servië maakte er passend een rommeltje van onder de Nederlandse servedruk in het begin van de tweede set. Oranje, met Celeste Plak in de ploeg voor Maret Balkestein – Grothues, sloeg drie ‘dankjewel’ balen binnen voor de eerste technische time out. En pakte ook maar meteen een aantal aces mee tot aan de 12-4 tussenstand. Servië was in geen velden en wegen te bekennen, Oranje was helemaal los en scoorde aan de lopende band. Servië werd niet een klein beetje, maar een klein beetje veel alle kanten van de hal getoond.

Tweede technische time out bij 16-6. De ploeg kreeg een oorwassing van jewelste, het werd 18-6 en op die stand kon Servië pas weer scoren. Oranje was keihard full speed op weg naar een 2-0 setstand en sloot de set af met een 25-12 score. Oranje had in Slöetjes, Buijs, Plak en Dijkema, die de derde 2de bal score liet noteren, de puntenmakers.  Servië kwam er gewoon niet aan te pas.

En dat verhaal zette zich aanvankelijk in de derde set door. Via 8-3 naar 14-6.  Met Mihajlovic aan de serve kwam Servië na de time out op 15-11 terug naar 15-14, Lonneke Slöetjes joeg de laatste punt voor de tweede technische time out naar de vloer. Met 16-14 werd er gerust en was het weer een wedstrijd geworden.

Na een Nederlands ace en blokpunt ging Servië bij 18-14 weer naar de zijlijn. Na die tussenstand kwam de 19-16 op het scorebord, waarna Anne Buijs een paar prima punten voor haar rekening nam.  Op 23-16 kwam Servië met drie punten op rij terug naar 23-20, de foutserve van Servië en de laatste score van Lonneke Slöetjes maakte er 25-20 en 3-0 van.

Lonneke Sloetjes werd met 23 punten topscorer van de partij. Nederland maakte 56 eigen punten, Servië kwam tot 32 en in de foutenlast was Oranje met 16 om 19 een drietal punten minder gul. Voor Oranje gaat het WK zondag met de Final Six verder.

gh @ Vizier op Volleybal. Foto FIVB.