Vizier op volleybal

 

WK Final Six: Oranje vs China en USA

VoV, 11-10-2018. 18:08 uur. Nederland plaatste zich met verve voor de Final Six, ze verpletterden als het ware koploper Servië, waarbij Lonneke Slöetjes de speelster was met de mokerhamer in handen. Servië werd keihard met de klasse van Oranje geconfronteerd, het werd 3-0, waarbij Servië maar één keer de twintig punten haalde. De ander twee sets werden met 25-16 en 25-12 afgesloten.  Uit poule E was Servië al door, wellicht dat dit ook iets met hun motivering heeft gedaan.

Japan en Brazilië moesten onder elkaar uitmaken wie dat laatste ticket zou krijgen. Wel 8.000 fans zorgden voor een ongelooflijke herrie, het leek of Brazilië er niet koud of warm van werd. Gabi, Tandara en Fé Garay sloegen harder en secuurder dan ze ooit gedaan hadden, Japan speelde nog sneller dan ze gewend waren en verdedigden nog meer dan in de voorgaande wedstrijden. Zij hadden één set nodig om naar de Final Six door te gaan, en die wilden ze meteen bij eerste gelegenheid binnen halen.

7-8 stond het bij de eerste technische time out (TTO#1) in het voordeel van Brazilië, terwijl het Nippon, Nippon als een vloedgolf van de tribunes op het veld neerdaalde. Een heksenketel tot de derde macht. En dat bleef het tot aan 13-16 bij TTO#2. En ook daarna, Shinnabe en Ishi-i, de publiekslieveling, werd naar grote hoogte geschreeuwd. Brazilië bleef vooreerst via Fé Garay scoren (17-21). Het stond op exploderen bij 21-22, bij 22-22 explodeerde het echt. Na een Japanse ace via de netband.

Brazilië moest met 3-0 winnen, anders was het over en uit. Voetfout bij Brazilië, video challenge, voetfout blijft voetfout, stand 23-22. Nippon, Nippon. Fé Garay 23-23. Ishi-i, Ishi-i, Ishi-i 24-23. Set point, Final Six point, Gabi keihard, verdedigd door de libero, Gabi nogmaals keihard, blokpunt. 25-23, de strijd is gestreden, Brazilië kan naar huis. Japan is door. Ja hoor, Brazilië kan naar huis, ze liggen eruit. Met de setstanden 25-16,  26-28, 21-25  en 11-15 werd het nog wel 2-3, maar dat was niet echt belangrijk meer.

DUS: Nederland, Japan en Servië naar de Final Six.

In poule F gaf Italië het zoveelste visitekaartje af, ze bleven ook in hun negende wedstrijd ongeslagen. USA werd met 3-1 aan de kant gezet, Italië had het ticket voor de wedstrijd al op zak maar verzekerde zich met de zege van de eerste plaats in de poule. Opnieuw was Paola Egonu een ware puntenmachine met 33 scores in vier sets.  USA moest afwachten hoe de wedstrijd tussen China en Rusland zou aflopen, China had het ticket ook al binnen, Rusland had aan een 2-3 zege genoeg om door te gaan.

Door de Olympisch Kampioen (China) ter verslaan kon Rusland dus de huidige wereldkampioen (USA) naar huis sturen. Een dubbelklapper dus. De eerste set ging met 25-22 naar China, de tweede ging met 21-25 naar Rusland. daarna deed China zijn sportieve plicht en won de volgende twee sets met 25-23 en 25-15 en bezegelde zo het lot van Rusland. En hielp USA aan een Final Six plek.

DUS: Italië, China en USA gaan door naar de Final Six.

Inmiddels heeft de loting ook al plaats gevonden, Nederland heeft in poule H China en USA als tegenstanders geloot, Italië werd bij Japan en Servië ingedeeld. De nummer twee en drie uit de Nederlandse poule van de tweede ronde gaan naar de winnaar van de andere poule, terwijl de nummers twee en drie uit die poule bij Nederland zijn terechtgekomen. Dat kan geen toeval zijn.

Zondag wordt het toernooi vervolgd.

gh @ Vizier op Volleybal.Foto FIVB.