Vizier op volleybal

 

WK dames: Verlies Oranje tegen Brazilië

VoV, 10-10-2018. 10:35 uur. Voor Oranje stond vanmorgen de belangrijke wedstrijd tegen Brazilië op het programma. Na zeven zeges kon de eerste mijlpaal van dit WK worden behaald, namelijk plaatsing voor de Final Six.  Tegenstander Brazilië moest winnen om in de race voor de Final Six te blijven, prima uitgangspunten voor een spannend duel.

Oranje begon met Laura Dijkema op spelverdeling, Kirsten Knip was de dame in het afwijkende shirt en Lonneke Slöetjes stond op de diagonaal. Het midden was voor Yvon Beliën en Juliët Lohuis en de passer loper posities voor Anne Buijs en Maret Balkenstein – Grothues. In de loop van de wedstrijd kregen Celeste Plak, Britt Bongaerts, Marrit Jasper, Nicole Oude Luttikhuis en Myrthe Schoot ook speeltijd. De één wat meer dan de ander.

Oranje begon super sterk aan de partij. Ze kwamen op 4-0, voordat Brazilië hun eerste punt maakte. Met een productieve Lonneke Slöetjes ging Oranje door naar 8-5. In het middendeel van de set ging Brazilië te vaak in de fout om in te kunnen lopen, Na 8-5 scoorden ze tot aan 16-13 totaal vijf keer zeer gevarieerd voor Oranje, middels een voetfout, uitgeslagen aanvallen en een foutserve.

Brazilië kwam na de tweede pauze terug tot 18-17. Maret Balkestein – Grothues haalde de serve terug, waarop Juliët Lohuis een heel belangrijke rol voor zich opeiste. Met eerst een ace en vervolgens met veel servedruk stond ze aan de basis van de tussensprint naar 22-19. Tandara maakte 22-20, een voetfout van Nederland scoorde 23-21. Yvon Beliën en de uitgeslagen Braziliaanse aanval maakten de set af.

De druk om de volgende set te winnen lag bij Brazilië. Als alle door de cijferaars doorgerekende opties klopten had Nederland aan setwinst (en het ene daarmee gepaard gaande puntje) genoeg om zich definitief te plaatsen bij de Final Six. Dit uiteraard onder voorbehoud van rekenfouten van die cijferaars. Fé Garay sloeg met een ace de 3-7 op het scorebord en uit alles bleek dat de Zuid – Amerikaanse ploeg een stuk beter bij de les was dan in de openingsset. Als libero Suelen dan ook nog de 5-10 scoort met een servepass , weet je dat het niet tegen zit.

Brazilië hield ruim afstand pakte veel puntjes via het blok mee en ging met 10-16 weer naar de kant. Oranje had serverend een slordige fase, drie foutserves op rij, en kwam met 12-19 en 14-21 achter, liep in naar 16-21 maar een foutserve en een uitgeslagen bal van Maret Balkestein – Grothues maakten de inhaalklus onbegonnen werk. Via Tandara werd het 18-25 en dus 1-1 in sets.

Onbegonnen werk leek het ook in de derde set te worden toen Oranje heel snel op een 1-8 en 6-13 achterstand kwam. Brazilië was niet te stoppen, scoorde op alle mogelijke manieren en leek keihard op een 1-2 voorsprong in sets af te stevenen. Echter, wat zij tot aan de 6-13 deden deed Nederland daarna. Lonneke Slöetjes, Yvon Beliën, Celeste Plak en Juliët Lohuis knabbelden puntje voor puntje wat van de voorsprong af, het liep steeds moeilijker bij Brazilië en waar de gezichten eerst staalden kwamen waren nu denkrimpeltjes.

Oranje zat in de flow en hanteerde het principe go with the flow. Niet nadenken doen, en eens te meer bleek maar weer, dat je een ploeg als Oranje niet moet afschrijven. Hoe hopeloos het ook lijkt op het scorebord. Bij 16-16 was er evenwicht, bij 18-20 sloeg de balans naar Brazilië door en bij 20-23 leek de set voor de tweede keer gespeeld. Maar Lonneke Slöetjes en een ace van Juliët Lohuis en opnieuw Lonneke Sloetjes dwongen Brazilië twee keer de time in binnen drie punten. Het WK wonder gebeurde, Oranje werkte het setpoint op 23-24 weg en benutte zelf het setpoint op 26-25. Celeste Plak verschalkte het blok met een uitgekiend tipballetje.

Oranje stond op 2-1, maar wilde uiteraard wel gewoon winnen. Met in de basis Britt Bongaerts, Celeste Plak en Myrthe Schoot werd dat in de vierde set geprobeerd. Een zege op Brazilië was op een wereldtoernooi nog niet zo vaak voorgekomen. Daarom dus. In deze set ging het lang gelijk op, waarbij de ploegen elkaar regelmatig aan de leiding aflosten. Zo werd 5-4 en 7-6 gevolgd door 8-9 en 12-14. Bij 15-15 was Oranje er weer naast, de foutserve na het ace voor die stand maakte er 15-16 van.

Direct na de pauze werd Maret Balkestein – Grothues twee keer afgeblokt, en kreeg libero Myrthe Schoot een ketser op haar onderarm, waardoor het 15-20 werd. Tandara joeg de 16-22 tegen de vloer, Brazilië rook de winst en de mogelijkheid om middels een vijfde set in het toernooi te blijven. Celeste plak scoorde de 17-22 en de 19-24. Fé Garay en Tandara bepaalden de eindstand van de set op 19-25. Verlengen dus.

Nederland stond in de tiebreak met 4-2 voor maar kreeg vervolgens een lange serie om de oren. Opnieuw waren het Fé Garay en Tandara die een hoofdrol opeisten, de laatste vanaf de opslaglijn en de driemeter. Oranje ging op 4-6 de time out in, op 4-8 werd er van speelhelft gewisseld. Bij 6-9 leek er nog van alles mogelijk, een goede serveserie en het verschil was van de borden. De foutserve maakte 6-10 , waaraan Brazilië nog vier punten op rij toevoegde. Het matchpoint bij 6-14 werd niet meteen verzilverd, het blok op Anne Buijs maakte er 7-15 van. Brazilië had de allerlaatste kans op de Final Six in leven gehouden en moest nu net als nederland wachten wat Japan tegen Servië zou gaan doen.

Bij Oranje werd Lonneke Slöetjes met 25 punten topscorer, Tandara van Brazilië maakte er nog drie meer en werd topscorer van de partij. Blokkerend was Brazilië veel sterker dan Oranje (5 om 17), ook serverend maakten ze meer punten (8 om 10 aces) en aanvallend was het verschil met 54 om 56 ook twee punten in hun voordeel. Nederland speelt morgen tegen Servië, dat team heeft zich al geplaatst voor de Final Six.

gh @ Vizier op Volleybal. Foto’s FIVB.