WK in NL: Zeges voor Italië, China en België

VoV, 06-10-2022. 3:30 uur. Op de tweede dag van de tweede ronde bij het WK in Rotterdam stonden er opnieuw een aantal zeer interessante duels op de agenda van poule E, de poule waarin ook Oranje uitkomt. De dag begon met Italië vs. Japan, kreeg een vervolg met China vs. Puerto Rico en eindigde met België vs. Argentinië. Voor de niet spelende Oranjeploeg belangrijke wedstrijden.

Italië vs. Japan. Na het verlies gisteren van Italië, slechts 400 toeschouwers zagen de absolute topper tegen Brazilië, en de winst van Japan staan beide teams op vijf gewonnen wedstrijden. Italië heeft één puntje meer en is de koploper in de stand. Een driepunter zou beide teams een stuk dichter bij de volgende ronde brengen.

Japan nam in het midden van de eerste set na 11-11 een 11-14 voorsprong en hield in het vervolg van de set via sterk verdedigen en een stabiele side out het verschil in stand. Bij 15-19 ging Italië voor de tweede keer de time out in. Op 19-24 kon Bosetti het verlies uitstellen, maar de Italiaanse foutserve besliste de set met 20-25. Japan stond met 0-1 voor.

In de tweede set boog Italië een 5-8 achterstand om naar een 12-9 voorsprong. Met een ace van Seki kwam Japan terug naar 12-11, maar bij de volgende rally’s was Italië het succesvolst met scores naar een 19-15 tussenstand. Egonu en Danesi scoorden de laatste twee punten voor de 25-20 winst en de 1-1 stand.

Japan werd in het begin van de derde set volledig overklast, na de 7-0 ging Italië via 15-7 in sneltreinvaart naar een verschil van tien punten bij 18-8. En bleef dat verschil met een puntje meer of minder tot aan 25-14 vasthouden. Waarmee ze met 2-1 de leiding namen.

Japan mocht tot 6-7 blijven hopen op de tiebreak, de serie van Italië naar 13-7 was de voorbode voor het tegenovergestelde. Italië liep uit naar 19-11, Bosetti scoorde met een ace de 24-14 en Chirichella maakte het laatste punt (25-15) voor de 3-1 zege.

Egonu werd met 26 punten topscorer. Bij Japan kwam Inoue tot 15 punten. Italië had op alle scorende onderdelen de betere cijfers.

China vs. Puerto Rico. Tot 10-9 in de eerste set kon Puerto Rico in de score meekomen, daarna liep China uit naar 16-10 en 21-12 om met 25-15 af te sluiten. In set twee stond er al vlot een 7-1 voorsprong voor China op de borden. Puerto Rico kwam na 14-6 beter in de wedstrijd en wist zelfs tot 20-16 in te lopen. Met 25-19 ging de set echter naar China, dat in deze set nul keer voor Puerto Rico scoorde.

In de derde set had Puerto Rico tot 13-14 voordeel, nadat hun 4-7 voorsprong door China bij 8-7 ongedaan was gemaakt. De Chinese serie van 14-14 naar 19-14 was beslissend voor de latere 25-21 winst. Op 24-21 ging China de time out in en Puerto Rico serveerde daarna uit voor de eindstand.

Y.Y. Li werd met 15 treffers topscorer, China maakte het verschil blokkerend en serverend met 18 om 9  punten en had ook de beduidend lagere foutenlast ( 7 om 14).

België vs. Argentinië. België moest eergisteren na de eerste set zijn meerdere erkennen in Japan en verloor met 1-3. Tegenstander Argentinië is van een ander kaliber en speelt een ander spelletje dan Japan, maar onze Zuiderburen zullen ervoor moeten waken dit team niet te onderschatten. Want volleyballen kunnen ze wel, dat bewees de eerste set tegen Oranje. Als België wil blijven meedoen voor de volgende ronde zullen ze moeten winnen.

Britt Herbots maakte met 28 punten opnieuw het verschil in het voordeel van België. En hield haar ploeg in de race voor een kwartfinale ticket. België kende een moeilijke start, maar na de 9-9 liep het gesmeerd in de eerste set. Via 16-10 en 20-14 werd er met 25-16 gewonnen.

Na de gewonnen eerste set ging het minder vanzelf voor de Yellow Tigers. Argentinië bleek een stugge ploeg, die richting de big points nog met 18-19 aan de leiding ging in set twee. Met scorende serves van Lemmens en van Avermaet werd ook set twee na 22-19 en 23-21 gewonnen (25-23).

In set drie een soortgelijk beeld als in de vorige set. Argentinië nam een 13-15 voorsprong, die door de weer uitstekend spelende Herbots ongedaan werd gemaakt. Bij 19-17 en 21-19 had België een beslissend voordeel, dat Argentinië bij 22-22 van de borden had gespeeld. Marlies Janssens scoorde na 24-23 het winnende punt voor de 3-0 zege.

België mag dus blijven dromen van de kwartfinale, een stunt tegen Brazilië of China zal die droom in leven houden.

De stand na de tweede dag is nu 1> Italië 7-6-19, 2> China 6-5-15, 3> België 7-5-15, 4> Japan 7-5-15, 5> Brazilië 6-5-14, 6> Nederland 6-4-12, 7> Puerto Rico 6-2-6, 8> Argentinië 7-2-5.

Vandaag te spelen Brazilië vs. Puerto Rico en China vs. Nederland.

We houden u op de hoogte hoe het verder gaat.