WK: Italiaanse medailledroom voorbij

VoV, 29-09-2018. 5:56 uur.  Polen, de huidige wereldkampioen, heeft gisteravond de Italiaanse droom van een halve finale en meer bij het WK heel snel laten uiteenspatten. Voor zover de Italianen daar nog over droomden, want de opgave om met 3-0 te winnen en de tegenstander niet meer dan 60 punten te laten maken was vooraf waarschijnlijk al een loden last.  Maar de wonderen zijn de wereld nog niet uit, dus waarom niet?

De laatste wedstrijd in de derde ronde, die dus de laatste deelnemer aan de halve finales van vandaag moest opleveren, was na één set gestreden. De wedstrijd was al gespeeld voordat deze goed en wel begonnen was. Want eigenlijk was Italië in de eerste set, nadat het moeizaam een 4-8 achterstand ongedaan had gemaakt (7-8) en vervolgens weer op een nog grotere achterstand kwam (8-13 en 9-16), al een geklopte ploeg.

Italia, Italia, Italia hielp voor geen meter, de ploeg van Blengini, die met al zijn sterspelers aan de wedstrijd was begonnen, leed onder het juk van Bartosz Kurek, 5 punten in deze set, en Michal Kubiak, 7 punten in deze set, die Zaytsev en Juantorena overvleugelden. Hoe stoer Zaytsev ook uitkeek bij de punten die hij scoorde, zijn ploeg kon het niet bolwerken en Polen was niet geïmponeerd. Bij 13-21 was de droom al lang voorbij, en hoefde aftellen van 60 punten naar beneden niet meer. Na 14-22 scoorde een blok op Zaytsev, een ace van Bieniek en een blok van Nowakowski de laatste drie punten. Strijd gestreden, Polen door, Italië uitgeschakeld.

En omdat er vandaag weer een wedstrijd op het programma staat hield Vital Heynen vijf spelers uit de Poolse basis zeven van de eerste set aan de kant. Alleen Mateusz Bieniek ging door. Er volgden nog vier sets waarvan Italië er drie won. Zij sloten het toernooi dus winnend af, maar waren wel uitgeschakeld. De sets eindigden in 25-21, 18-25, 25-17 en 15-11. Zaytsev werd met 16 punten topscorer van de partij.

Vandaag speelt Brazilië tegen Servië (17:00 uur) en Polen tegen USA (21:15 uur)