WK: Poulewinst Brazilië, nederlaag USA

VoV, 28-09-2018. 18:43 uur. Bij het duel vanmiddag tussen Brazilië vs USA was de inzet de eerste plaats in de poule, beide teams waren al door naar de halve finale. Blijkbaar maakt dat op dit niveau niet zo heel veel uit of je eerste of tweede wordt. Want USA liet zo ongeveer de vaste basis met Anderson, Russell, Sander, Christenson, Holt en Smith aan de kant, terwijl Brazilië bijvoorbeeld de vaste krachten Bruno, Lucas, Wallace en Lipe met regelmaat voor lange perioden in het wisselvak hield.

Ondanks dat of juist daarom waren de ploegen niet zo erg aan elkaar gewaagd. Weinig krachtsverschil nog in de het begin van de eerste set, waarin Brazilië na de 8-7 en 11-12 tussenstand afstand kon nemen naar 18-12, na twee aces van Douglas en een blokpunt van Evandro. Bij 22-19 ging Brazilië de time out in. Het setpoint op 24-19 werd nog niet in setwinst omgezet, het volgende bij 24-20 wel. Brazilië had een 15 om 9 voordeel in de aanval.

Tot twee keer toe kon USA in de tweede set een ruime achterstand tot op twee puntjes terugbrengen, maar net zo vaak had Brazilië daarop een adequaat antwoord. Eerst werd de 8-3 en 10-5 ingelopen tot 11-9 en vervolgens ging 16-9 en 18-11 naar 19-17.  Daarna kreeg USA nog één punt mee, terwijl Brazilië gewoon doorstoomde naar de eindstreep. Met 25-18 werd de 2-0 in sets een feit. Aanvallend scoorde Brazilië twee keer zoveel punten als USA, te weten 14 om 7.

Duidelijk was na twee sets wel dat Brazilië de betere wissels had dan USA, of de wedstrijd een stuk serieuzer nam dan de Amerikanen. Ook in de derde set bleef Brazilië doorgaan waar ze mee bezig waren. Via 5-0 naar 10-3, USA was in geen velden of wegen te bekennen. Bij 16-9 ging de tweede technische time out in. Het goede ritme was even verdwenen bij Brazilië, USA kwam tot 19-16 terug, Bruno en Wallace kwamen erin en braken de serie. Bij 23-18  ging het serverend nog een keer fout, maar de set en dus de wedstrijd gaf Brazilië niet meer uit handen. De video challenge bevestigde de 25-19, de uitgeslagen bal was niet aangeraakt.

Aanvallend was Brazilië met 45 om 24 veel productiever, Evandro werd met 19 punten topscorer. de tegenstander van beide teams wordt vanavond bekend na de wedstrijd tussen Italië en Polen.