WK Italië: Droomstart voor België

VoV, 13-09-2018. 5:31 uur. In Italië spelen poule A (in Florence) en C (in Bari) hun WK wedstrijden. Gisteren begon de poulefase, nadat de openingswedstrijd in Rome tussen Italië en Japan afgelopen zondag een 3-0 zege voor het gastland opleverde. In poule A was er de verwachte winst van Slovenië en deed België goede zaken, in poule C  wonnen Rusland, USA en Kameroen.

Florence. In poule A zijn ingedeeld Argentinië, België, Dominicaanse Republiek, Italië, Japan en Slovenië. Zoals gezegd had Italië als een wedstrijd gespeeld en die gewonnen. Gisteren werden gespeeld:

Dominicaanse Republiek vs Slovenië: Uitslag 1-3. Setstanden 25-22, 13-25, 13-25 en 17-25. Slovenië liet zich in de eerste set verrassen, maar herstelde zich daarna heel knap. Een dozijn meer aces en op één na twintig meer aanvallende punten zorgden voor heel veel verschil in de gewonnen sets.

België vs Argentinië (foto boven): Uitslag 3-1, setstanden 25-19, 25-19, 22-25 en 25-19.  De Belgen zijn het WK met de door hen gehoopte overwinning begonnen. De ploeg van coach Anastasi versloeg een directe concurrent voor een plaats in de vervolgronde en pakte drie punten.

Bij 16-16 in de eerste set had België de opgelopen achterstand ongedaan gemaakt, via 21-17 pakten ze de 1-0. Het Belgisch blok was goed op dreef in de tweede set, waarin na de 15-14 en 22-18 opnieuw ruim werd gewonnen. De inhaalrace van België in de derde set vanaf 18-23 stopte bij 22-24, waarna Solé Argentinië de eerste setwinst van het toernooi bezorgde.

België wilde geen vijfsetter en gaf meteen vol gas. Bij 7-3 en 10-6 stonden ze al ruim voor en dat hielden ze via 16-12 vast.  In de finale was het verschil weer zes punten, net als in de eerste twee sets.  Topscorer werd Sam Deroo met 21 punten. Vandaag spelen de Belgen tegen gastland Italië.

De stand: Italië, Slovenië en België staan op 1-3, Argentinië, Dominicaanse Republiek en Japan op 0-0.

Bari. In poule C zijn ingedeeld Australië, Kameroen, Rusland, Servië, Tunesië en USA. Hier een vol programma in de eerste speelronde. Gisteren werden gespeeld:

Kameroen vs Tunesië. Uitslag 3-0. Setstanden 25-20, 28-26 en 25-21.  Qua foutenlast scoorden beide teams gelijk. Echter op de andere onderdelen was Kameroen drie (blok en aces) tot vijf punten (aanval) beter dan de tegenstander.

Australië vs Rusland: Uitslag 0-3. Setstanden 21-25, 20-25 en 16-25. Rusland behaalde een duidelijke overwinning, was over de hele linie beter dan de tegenstander. Mikhaylov en Muserskiy waren de topscorers bij Rusland, Caroll bij Australië. Met 6 om15 punten had Rusland op serve en blok veel voordeel. Aanvallend scoorden ze ook tien keer vaker.

USA vs Servië (foto boven): Uitslag 3-2, setstanden 15-25, 25-14, 21-25, 25-20 en 15-10. Na meer dan twee uur stapte USA als winnaar van het veld. Beide teams wonnen met overmacht een set, waarna Servië op voorsprong kwam door de 21-25. USA maakte gelijk en via scores van Anderson en Russell, beide 19 punten in de wedstrijd,  beslisten ze de tiebreak voor zich. Kovacevic van Servië maakte hetzelfde aantal. USA had met 73 om 63 de betere eigen score, maar maakte ook 7 directe punten meer voor de tegenpartij dan omgekeerd (33 om 26)

De stand: Rusland en Kameroen staan op 1-3, USA heeft 1-2. Servië heeft 0-1 en Australië en Tunesië staan op 0-0, voor 0 punten uit 0 overwinningen.