WK: Italië en Slovenië naar halve finale

VoV. 08-09-2022. 1:26 uur. Italië stuurde gisteren op het WK Frankrijk naar huis en Slovenië maakte een eind aan het optreden van Oekraïne.

Gisteren won Italië van Olympisch kampioen Frankrijk. De strijd tussen deze Europese toppers werd met 3-2 in het voordeel van Italië beslist. Twee keer maakten ze een achterstand in sets ongedaan.

De eerste set ging met 24-26 verloren (na 21-23) en de derde met 23-25 (na 22-22). Met de 25-21 (na 20-19 en 23-19) en de 25-22 (na 23-20) werkten ze die achterstanden weg, waarop Italië in de beslissende vijfde set bij 7-2 en 13-6 heel veel voorsprong had. Bij 13-11 leek het nog even spannend te worden, zover lieten ze het echter niet komen en wonnen met 15-12.

Frankrijk had met 63 om 67 punten de betere eigen score, echter hun foutenlast was torenhoog. Ze scoorden 49 (!) keer voor Italië en kregen daarvoor 39 (!) punten terug. Yuri Romano van Italië werd met 22 punten topscorer. Bij Frankrijk maakte Jean Patry de meeste punten (16).

Slovenië verloor de eerste set met 18-25 van Oekraïne, wist in de tweede de stand gelijk te trekken via een nipte 26-24 eindstand. Oekraïne kwam van een 22-20 en 24-22 achterstand terug naar 24-24, maar slaagde niet de setstand op 0-2 te brengen. De derde set ging met 25-19 naar Slovenië, waarna het in de finale van de vierde opnieuw erg close was. Daarin kwam Oekraïne van 24-19 achter terug naar 24-23, maar zag toen Slovenië het matchpoint verzilveren.

Oekraïne had met 61 om 70 punten de betere eigen score, had echter ook de hogere foutenlast (21 om 33) die dit voordeel teniet deed.  Plotnytskyi van Oekraïne werd met 30 punten topscorer van de partij.

In de halve finale spelen Italië en Oekraïne tegen elkaar.