Vizier op volleybal

 

WK U19: Schoon/van Driel in kwartfinale

VoV, 13-07-2018. 12:45 uur. De KBU talenten Raïsa Schoon en Emi van Driel waren ongeschonden door de poulefase van het WK Beach U19 gekomen. Drie zeges leverden hen de eerste plek op en dat was weer goed voor rechtstreekse plaatsing in de achtste finales.  Ze wonnen de duels met overmacht in de poulefase, dit ondanks da de tegenstanders (Italië en Spanje) op het Europees Olympisch kwalificatie toernooi 2de en 3de waren geworden en er dus wel iets konden. Overigens werd het Italiaanse duo in de KO ronde uitgeschakeld, de Spaanse meiden gingen wel door! Mooie zeges dus voor het KBU duo, dat  alvast een visiteplaatje afgaf over hun huidige vorm. Vandaag ging het in het snikhete Nanjing verder tegen Brazilië.

Je zou bijna kunnen zeggen dat het toernooi na de voorhoede gevechten nu echt begon. De ‘round of 24’ had voor de laatste schifting gezorgd. Nu waren alleen nog de  acht poulewinnaars en de acht teams die de KO ronde, ‘de round of 24’ , hadden overleefd in het toernooi. De beste zestien teams van de wereld in deze leeftijdscategorie, met daarbij dus het duo Schoon / van Driel.

Het Nederlandse duo moest in de achtste finale fors aan de bak. Als tegenstander hadden ze de nummer twee van de plaatsingslijst geloot, de Braziliaanse meiden Thamela Coradello Gallil / Anne Karolayne Figueredo Gois, laten we ze voor het gemak Thamela / Anne noemen. Deze Zuid-Amerikaanse dames hadden zich via de KO ronde naar de achtste finales gespeeld. Ze wonnen met 1-2 van een Argentijns tweetal.

Genoeg inleiding, de wedstrijd: Het Braziliaanse duo was vooral in de eerste set een taaie tegenstander. Ze wisten ondanks dat ze diverse keren op drie punten of meer achterstand kwamen steeds weer terug te komen. Tot op één puntje, verder liet het KBU duo ze niet komen. Op het juiste moment was er steeds weer een goede side out score, hetgeen ook meteen het begin van een nieuwe serie was. Zo liepen ze uit naar 8-4 en 10-5 in de eerste set,  bij 11-10 pakten ze drie punten op rij om de tegenstanders bij 14-13 weer tot op één puntje te zien naderen. Schoon / van Driel hadden het beste voor het laatst bewaard. Na de 17-16 maakten ze de set in één keer uit en namen met 21-16 een 1-0 voorsprong.

De tweede set was een stuk minder spannend. Aanvankelijk kon Brazilië nog weer net als in de eerste set inhalen, van 4-1 naar 6-5, maar ze verloren steeds weer het contact en de verschillen waren steeds meer in het voordeel van de Nederlandse talenten. Zoals bij 11-7. De definitieve genadeklap deelden Schoon / van Driel uit met de serie van 13-11 naar 17-12. Hierop had de tegenstander geen weerwoord en met 21-14 werd de strijd in Nederlands voordeel beslist. Dus 2-0 en Schoon / van Driel behoren tot de beste acht teams van de wereld in hun leeftijdscategorie.

Morgen verder.

gh @ Vizier op Volleybal. Foto Facebook KBU.