Vizier op volleybal

 

Gstaad: Zwitserland vs Nederland 1-1

VoV, 13-07-2018. 13:10 uur. Er stond in de KO ronde bij de dames in het FIVB World Tour vijfsterren toernooi in Gstaad een dubbele Zwitserland vs Nederland op het programma. Sanne Keizer / Madelein Meppelink moesten het opnemen tegen Nina Betschart / Tanja Hüberli en Joy Stubbe / Marleen van Iersel kruisten de degens, figuurlijk dan, met Joana Heidrich en Anouk Vergé – Dépré.

Met de accuratesse van een Zwitsers uurwerk of een Friese staartklok hielden Keizer / Meppelink en Betschart / Hüberli elkaar in de eerste set in evenwicht, waarbij de weegschaal zo af en toe iets, een paar puntjes maar, naar Zwitserland doorsloeg. Tussenstanden 4-3, 10-10, 14-13 en 18-18.  Hoe verder de set vorderde, des te meer werd duidelijk dat de finale en de big points de beslissing zou moeten brengen. En die beslissing viel na 19-19 via de laatste twee punten voor Zwitserland.

In de tweede set werd er na 6-8 van speelhelft gewisseld. Van de volgende veertien punten, tot aan de vierde veldwissel waren er tien voor Zwitserland en vier voor Nederland, tussenstand dus 16-12. Wat Keizer / Meppelink ook probeerden, hoe hard ze ook knokten, de tiebreak zat er niet meer in. Met 21-16 ging de winst en de tweede set naar de thuisploeg. Keizer / Meppelink eindigden als 17de, hetgeen 480 punten en 6.000 dollar opleverde.

Joy Stubbe en Marleen van Iersel konden direct na de Nederlandse nederlaag revanche nemen tegen ook een Zwitsers duo, al zal dat voor hen niet de drijfveer geweest zijn op te willen presteren. Want presteren deden ze, vooral na de 8-6 achterstand in de eerste set.  In twee serve beurten sloegen ze zich naar 10-13 en toen het Zwitsers duo aanstalten maakte om terug te komen (14-17) deelde Stubbe / van Iersel de beslissende tik uit. Naar 14-20 en 16-21.

In de tweede set lieten ze meteen al geen spaan heel van de thuisploeg. Bij 1-6 was helemaal duidelijk dat ze van plan waren de volgende ronde te halen en zich niet door de Alpenbewoners daarvan wilden laten weerhouden. In sneltreinvaart ging het naar 5-14 en 9-20. Zoals gezegd, geen spaan lieten ze heel. Met 11-21 was alles duidelijk.

Een 29 om 18 eigen score en een 9 om 13 voordelige foutenlast geven wel aan dat er maar één team recht had op de zege, Joy Stubbe en Marleen van Iersel. In de volgende ronde, de achtste finale, spelen ze vanmiddag tegen Agatha / Duda.

gh @ Vizier op Volleybal. Foto’s FIVB.