World Cup: 3-0 verlies Oranje vs Rusland

VoV, 24-09-2019. 12:59 uur. Bij de World Cup in Japan speelden vandaag de nummers drie en vier tegen elkaar. Ofwel Rusland vs Nederland. Verschil: Rusland won één wedstrijd meer, maar heeft wel hetzelfde aantal punten behaald. Dit duel is de aanloop naar de ontknoping voor een podium plaats, waarbij Oranje op het eerste gezicht gezien de huidige stand een iets makkelijker programma heeft als Rusland. Nederland speelt na de wedstrijd van vandaag nog tegen China, de Dominicaanse Republiek en Japan, terwijl Rusland USA, Brazilië en Kenia nog tegenover zich krijgt.

Bondscoach Morrison begon met spelverdeelster Britt Bongaerts, libero Myrthe Schoot en diagonaal  Lonneke Slöetjes op de enkelvoudige posities. Op mid stonden Yvon Beliën en Nicole Koolhaas en als passer lopers werden Anne Buijs en Maret Balkenstein – Grothues ingezet. In de loop van de wedstrijd kregen Laura Dijkema / Celeste Plak via de dubbele wissel met Lonneke Slöetjes / Britt Bongaerts speeltijd en waren er invalbeurten voor Marrit Jasper voor serve en pass.

De eerste set was een prachtig. Geweldige reddingen van Myrthe Schoot en Maret Balkenstein – Grothues en vele rake klappen van Lonneke Slöetjes vanaf de pipe en de buitenkant.  Nederland bouwde een 15-21 voorsprong op, domineerde tot die stand de set, maar kreeg toen in twee servebeurten zeven punten tegen, o.a. via een aantal aanvallende missers, terwijl ze er zelf maar één maakten. Hetgeen een 22-22 stand op het scorebord bracht.  Via een onvoorstelbare rally en een score van Anne Buijs kwam Nederland op setpoint bij 23-24. Goncharova werkte het weg, en daarna werden Koolhaas en Buijs afgeblokkeerd voor de 26-24 eindstand.

Geen wijzigingen bij Oranje aan het begin van de tweede set. Na de 5-1 stand kwam Nederland onder andere via een opstellingsfout van Rusland terug naar 5-4. Na een ace van Koroleva ging Rusland met 8-5 voor de time out in. Tussen de technische time outs was eerst Maret Balkenstein – Grothues productief (tot 11-9) en vervolgens sloegen Goncharova, Voronkova en Parubets Rusland naar de 16-12 tussenstand.

Dijkema kwam erin voor Bongaerts,  maar Rusland liep verder uit (20-14), waarop Nederland de time out inging. Bij 20-15 hoop je op de omgekeerde gang van zaken uit de eerste set. Nederland scoorde nog wel via Buijs, Koolhaas en de ingevallen Plak side out punten, maar zag hetzelfde gebeuren door Rusland. Met een ruime 25-18 ging de winst naar Rusland.

De derde set, een must win voor Oranje om in de wedstrijd te blijven. Met in de basis Dijkema, Plak en Lohuis (voor Beliën) ging Nederland van start en maakte een vlot opgelopen 6-2 achterstand bij 6-6 ongedaan en ging met 7-8 voor de technische time in. Het ene puntje voor werden er twee bij 10-12. Net als in de eerste set echter pakte Rusland, nu met een zes om één score, een 16-13 voorsprong.

Slöetjes en Bongaerts kwamen voor Dijkema en Plak, Slöetjes scoorde meteen een aantal keren, Lohuis serveerde een ace (17-16) en Nederland had de aansluiting te pakken. Niet voor lang echter, een dubieuze uit bal van Slöetjes , Oranje had geen video challenges meer, en Russische rake klappen brachten de stand op 21-16. Oranje vocht zich terug naar 23-20, maar bleef op dat aantal steken. Goncharova velde het vonnis voor de 25-20. Een 3-0 nederlaag dus voor Nederland.

Goncharova (onderste foto) werd met 16 punten topscorer, Slöetjes kwam tot 14 punten. Buijs en Voronkova scoorden ieder 13 keer. Rusland had met 10 om 19 de lager foutenlast en met 10 om 5 punten de betere score op blokpunten. Dit maakte grotendeels het verschil.