Vizier op volleybal

 

World Cup clubteams dames en heren

VoV, 04-12-2019. 5:00 uur. In Shaoxing, China is gisteren het WK voor clubteams bij de dames begonnen. Met deelname van Turkse, Italiaanse, Braziliaanse en Chinese ploegen. Met in die teams een groot deel van de huidige wereldtop (Servië: Boskovic, Rasic, Ognjenovic, Brakocevic, Veljkovic. Italië: Egonu, Chirichella, Sylla, de Genaro; USA: Lloyd, Hill, Ogbogu, Courtney, Hancock. Brazilië: Gabi, Natalia. Polen: Wolosz. Nederland: De Kruijf. China: o.a. Zhu Ting en meer gouden Olympiërs) en een aantal speelsters die we al een tijdje niet meer in beeld hadden gehad, zoals Sheila en Thaisa van Brazilië en Kosheleva van Rusland, die echter lieten zien dat ze ook nog steeds een heel best potje kunnen volleyballen.

De dag begon in poule A met de kraker Conegliano vs. Eczacibasi Vitra, momenteel de koplopers in de Italiaanse en Turkse eredivisie. Het werd een 3-1 zege voor de ploeg van Robin de Kruijf, via 25-20, 25-22, 22-25 en 25-21, met in deze scores uiteraard een hoofdrol voor Paola Egonu met 29 punten. Het verschil maakte Conegliano blokkerend met 13 om 5 punten. Robin de Kruijf maakte 7 punten. De Poolse spelverdeelster Joanna Wolosz werd tot MVP van de wedstrijd gekozen.

Guangdong Evergrande won in deze poule met 3-1 van Itambé Minas uit Brazilië. De eerste en de laatste set gingen met 25-22 naar de Chinese ploeg, de middelste twee eindigden met 28-26 en 23-25. Kosheleva scoorde 28 keer voor de Chinese ploeg. Bruna was de meest scorende Braziliaanse met 15 punten.

In poule B speelde het Turkse VakifBank tegen het Braziliaanse Dentil Praia Clube. Het werd een 3-0 zege voor de ploeg van Guidetti, via de setstanden 27-25 en twee keer 25-20. Isabelle Haak (22 punten) en Gabi (12 punten) waren de speelsters met de meeste punten voor VakifBank, Brayelin (22 punten) en de Amerikaanse Nicole Fawcett (8 punten) eisten bij de Zuid Amerikaanse ploeg de scorende hoofdrol op.

Bohai Bank (met Zhu Ting) nam het op tegen Champions League winnaar Novara, dat sedert vorig seizoen een behoorlijke gedaante wijziging heeft ondergaan. De Chinese ploeg hield de foutenlast laag en dat was mede de reden dat ze de eerste twee sets makkelijk met 25-17 en 25-15 aan de goede kant van de score bleven. Daarna kantelde de wedstrijd. Novara herstelde zich heel knap met 18-25 en 15-25.

In de tiebreak was Brakocevic scorend geweldig bezig. Via haar ging het van 4-2 achter naar 4-7 voor en na de veldwissel (6-8) pakte ze nog een paar punten mee voor de uiteindelijke 11-15 en 2-3 winst. Ze werd MVP en scoorde 28 punten. Zhu Ting zag de teller op 20 stil staan. Op de foto hierboven de Novara libero Stefania Sansonna en op de onderste foto een staaltje vingertaal i.p.v. handgebaren

In Zuid-Amerika, Brazilië, speelden de mannen om de World Cup voor clubteams. Civitanova en Zenit Kazan waren er uit Europa, All-Rayyan Sprts Club uit Qatar en Sada Cruzeiro uit Brazilië hadden de reis naar Betis gemaakt voor een vierkamp om de titel.
Op de eerste dag won Civitanova met 3-0 (16, 18, 13) van Al Rayyan en was Sada Cruzeiro met 3-0 (20, 20, 22) te sterk voor Zenit Kazan.

gh @ Vizier op Volleybal. Foto’s FIVB.