World Cup: De Kruijf blijft op goudkoers

VoV, 7-12-2019. 15:33 uur. In het Chinese Shaoxing, 5 miljoen inwoners, werden afgelopen week de poulefase van de World Cup bij de dames afgewerkt. Voor vandaag stonden de halve finales op de agenda, voor zowel de strijd om de medailles als ook voor de plaatsen vijf tot en met acht.

De teams uit China en Brazilië speelden voor de kruimels ofwel de posities vijf tot en met acht. In de halve finales om de kruimels won Dentil Praia Club van Guangdong (0-3 via 22-25, 20-25 en 14-25). Brayelin Martinez en Fay Garay van de Zuid Amerikaanse ploeg werden met 19 en 16 punten de best scorende speelsters op het veld. Blok en aces (6 om 18) gaven DPC veel voordeel.

Itambe Minas besliste de strijd tegen Tianjing Bohai Bank met 0-3 in haar voordeel. Via de setstanden 23-25, 26-28 en 19-25. Thaisa en Acosta scoorden de meeste punten. Respectievelijk 15 en 14. Opvallende speelster bij Minas is DiDi (foto), die hetzelfde kapsel heeft als Nimir Abdel-Aziz. De Braziliaanse teams spelen dus om plek vijf, de Chinese om plek zeven.

De Europese grootmachten uit Italië en Turkije, die jaarlijks ook in de CEV Champions League met de neus vooraan staan, gingen vandaag onder elkaar uitmaken wie er naar de finale zouden gaan.

De eerste halve finale ging tussen Conegliano en VakifBank. De veldbezetting Wolosz vs. Ognjenovic op spelverdeling, Egonu vs. Haak op diagonaal, de Kruijf/ Folie vs. Rasic/ Zehra op mid, Hill/ Sylla vs. Gabi/ Karakurt op passer loper en De Gennaro vs. Gizem op de liberopositie. Wat een toppers tegenover elkaar. VakifBank beschouwde zich als de underdog.

De eerste set ging met 25-23 naar Conegliano. Met 9-5 was de voorsprong ruim, bij 9-8 was VakifBank weer bij, maar het lukte hen pas bij 14-14 om ernaast te komen. Vervolgens werd het na 16-14 een twee punten wedstrijd in het voordeel van Conegliano, tot aan 23-23. Raphaela Folie hamerde de 24-23 erin, Haak sloeg de VakifBank aanval voor de gelijkmaker uit.

Robin de Kruijf opende de tweede set met twee aces, de 8-7 werd via de video challenge 7-8 bij de technische time out. Gabi benutte met een aantal machtige uithalen de kansen in de aanloop naar de tweede technische time out die met 13-16 inging. Haak scoorde mooie punten, bij 13-18 ging Conegliano de time out in. Mede door twee treffers kwam Conegliano van 14-18 terug naar 18-19. Gabi en Zehra (geweldig blokpunt) maakten er 20-23 van, twee uitgeslagen aanvallen van Ogbogu, ingevallen voor Folie, beslisten de set met 20-25. Dus 1-1.

Gabi hoorde haar naam door haar Chinese fans scanderen toen ze in de derde set een paar keer vlot achter elkaar scoorde tot aan de 8-8 stand. Conegliano liep uit naar 12-9, een ace van Rasic maakte 14-14, waarna scores van Egonu en Hill de stand bij de tweede technische time out op 16-14 zetten. Conegliano stoomde door naar 19-15 en 22-17, tussenstanden waarbij VakifBank de time out in vluchtte. De set leek bij 24-19 binnen, maar het duurde nog tot 24-23 voordat Egonu de beslissende klap voor de 25-23 en 2-1 setstand uitdeelde.

Alles of niets speelde VakifBank in de vierde set, hetgeen resulteerde in een serie naar 5-8, met op mid een weergaloze Zehra in die fase. VakifBank behield de voorsprong van drie punten in het middelste derde deel van de set. Het werd 13-16 via Gabi. De tactische time out bij 14-18 moest de ommekeer brengen. Via 16-18 werd het 19-21, waarop Guidetti de time out inging. Na de 20-22 kwam VakifBank via Haak en een aanvallende misser van Hill op 20-24. Het eerste setpoint ging verloren, Isabelle Haak maakte daarna met een prachtig koelbloedig lobje 21-25 en 2-2 in sets.

De tiebreak moest dus de beslissing brengen voor de finaleplaats. VakifBank kwam het beste uit de startblokken (3-7), met name Haak en Gabi waren uiterst effectief. Na de veldwissel knalde VakifBank naar 5-10, de finale was in zicht. En bleef in zicht na twee scores van Karakurt (9-13) en een foutserve van Egonu (10-14). Op 12-14 time out VakifBank. Geen succes.

Zenuwslopend, 14-14, 15-15, 16-16, 17-17. Egonu en Haak, om beurten scorend. Twee foutserves 19-19. Matchpoint door Egonu 20-19. Karakurt 20-20. Het blokpunt door Wolosz op Gabi besliste de strijd met 23-21. Wat een wedstrijd! Briljant, briljant, briljant. Egonu scoorde 38 keer, haak 24 en Gabi 22. Wat een wedstrijd!

Onder  DEZE LINK  staan hoogtepunten.

Over de tweede halve finale tussen Novara vs. Eczacibasi Vitra berichten we minder uitgebreid. De eerste set ging na de tactische time out van Eczacibasi op 21-24 via een kill – block van Gibbemeyer naar de Turkse ploeg. Met 21-25 maakten ze 0-1 in sets. Novara stond bij 15-10 in de tweede set ver voor, bij 21-21 was het verschil nihil, net als bij 23-23. De laatste twee punten waren voor Novara, waarmee het dus 1-1 in sets werd.

In de derde set liep Eczacibasi van 9-11 in een ruk uit naar 9-16, waarbij de tweede technische time out inging. De Turkse ploeg blokkeerde keer op keer raak en nam mijlenver afstand naar 10-22. De set eindigde met een ace van Kim met een 11-25 stand. Novara bleef in de vierde set via 9-8, 18-16 en 22-19 aan de goede kant van de score. In de finale wisselden rally’s en challenges elkaar in een hoog tempo af. Time out op 24-22. Novara pakte via een rake klap van Brakocevic de set met 25-23, waarna dus de tiebreak de beslissing moest brengen.

Eczacibasi had de beste start en kwam met 1-4 voor in de beslissende vijfde set. Met 5-8 werd er van kant gewisseld en scoorde ook het eerste punt erna, waarop de Novara time out volgde. Novara klampte aan bij 9-10, Natalia maakte er weer twee van bij 9-11. Gelijk bij 11-11 en time out. En 12-12, Boskovic 12-13. En 13-13 door Brakocevic. Boskovic en Kim maakten de laatste punten voor de 13-15.

Finale is dus morgen Conegliano vs. Eczacibasi en om het brons gaat het tussen VakifBank en Novara.

gh @ Vizier op Volleybal. Foto’s en video FIVB.