Vizier op volleybal

 

YOG: Jongens door, meiden uitgeschakeld

VoV, 15-10-2018. 8:42 uur. Op de Youth Olympic Games in Buenos Aires hebben Yorick de Groot en Matthew Immers de kwartfinale behaald. In een eenzijdige wedstrijd zetten ze Guvu en Monjane uit Mozambique in 25 minuten met 2-0 (21-10, 21-11) aan de kant. Vandaag om 14.00 uur Nederlandse tijd spelen de mannen tegen de Verenigde Staten voor een plek bij de laatste vier.

Net als in de laatste twee poulewedstrijden konden Yorick de Groot en Matthew Immers hun eigen spel naar een hoog niveau tillen. Ze speelden de gehele wedstrijd geconcentreerd, wat ertoe bijdroeg dat het verschil in beide sets groot was.

De Groot en Immers begonnen sterk aan hun wedstrijd. Drie scorende aanvallen en een kill- block zetten hen direct in het goede spoor. Na de 15-10 waren het zes punten op rij voor het Oranje beachduo die de voorsprong in sets veilig stelden.

In de tweede set legden de Nederlanders hun wil op met een reeks van tien punten. Door middel van sterk aanvalsspel en puik blokkeren werd het van 5-5 in een paar minuten 15-5. Een aanvallende fout van Jorge Monjane betekende winst met 21-11 en voor de mannen van Talent TeamNL dat zij een plaats bij de beste acht teams te pakken hebben.

De Groot en Immers hebben de wedstrijd tussen Zwitserland en de Verenigde Staten vanaf de tribune bekeken. “Het is een leuk team”, zegt Yorick de Groot. “Het wordt een leuke pot denk ik. Ze zijn degelijk, ze setten hoog. Dat ligt ons wel.” Volgens De Groot zit het met de vorm wel goed in Argentinië. “Het gaat heerlijk, we spelen goed samen. Heel geconcentreerd.”

YOG voor Emi van Driel en Raïsa Schoon afgelopen.

Voor Emi van Driel en Raïsa Schoon zitten de Jeugd Olympische Spelen in Argentinië erop, in de tweede ronde van de knock-outfase waren de Russinnen Maria Voronina en Mariia Bocharova in drie sets te sterk. In de wedstrijd, die door velen eigenlijk als de gedroomde finale werd gezien, waren de wereldkampioenen onder 19 net een stukje beter.

De reden dat deze twee teams nu al tegenover elkaar stonden is dat Raïsa en Emi geen groepshoofd werden en via de tussenronde naar de laatste zestien gingen. Door loting kwamen ze op het pad van Rusland. Ze werden geen groepshoofd doordat er in de eerste wedstrijd moest worden opgegeven vanwege rugklachten van Raïsa Schoon.

In de replay van de finales van het afgelopen WK-19 en de EK-18 2017 waren het opnieuw de Russinnen die aan het langste eind trokken. De start was wel voor de beide Nederlandse meiden, in de openingsset konden ze via een lange serie op service van Emi van Driel het verschil maken. Van 13-12 werd het 20-12. Op het vierde setpoint was het daarna raak, Voronina en Bocharova hadden geen antwoord op de aanval van Van Driel.

In het tweede bedrijf zetten de Russinnen direct de toon met een 6-1 voorsprong. Ze speelden meer over de buitenkanten, waardoor de Nederlandse verdediging moeite had het eigen sterke aanvalsspel te blijven spelen. Ze breidden de voorsprong gestaag uit tot tien punten en bij 12-21 was de set voor hen en was duidelijk dat een derde set de beslissing moest brengen.

Ondanks een 0-4 achterstand voor het beachduo van Talent TeamNL, konden ze door goed bekeken aanvalsspel van Raïsa Schoon terugkomen tot 7-7. Een voorsprong konden ze alleen niet afdwingen, het gevarieerde aanvalsspel van de Russinnen bleek uiteindelijk toch te machtig. Met een servicefout moest het Nederlandse tweetal uiteindelijk capituleren. Het werd 10-15.

Na afloop gaf hun manager René van der Giessen aan dat ze er toch wel heel dichtbij zaten. “Rusland anticipeerde goed, wist de buitenkant goed te vinden, waar ons team door de blessure moeite mee had.”

Op de vraag of Raïsa nog beperkt was door haar rugklachten antwoordt hij: “Beperkt is een groot woord, maar in zo’n wedstrijd moet je 100% zijn en moet alles kloppen. En dat was het om begrijpelijke redenen nog net niet. Onze meiden hebben heel goed gespeeld, gedaan wat ze konden. Weer een 3-setter tegen hen, dat zegt genoeg hoe dichtbij we zaten.”

gh @ VoV, bron Nevobo. Foto FIVB YOG.