Yvon Beliën wint met Scandicci van Potsdam

VoV, 22-02-2023. 6:00 uur. Gisteravond ontving SC Potsdam, de huidige nummer 2 van de Bundesliga, het Italiaanse Scandicci, dat op de tweede plaats in de serie A1 staat. Via de derde plaats in de poulefase van de Champions League stroomde Potsdam in bij de kwartfinale van de CEV Cup, Scandicci kwam via zeges tegen o.a. Galatasaray en SC Schwerin tot in deze ronde.

Potsdam is een nieuweling op dit Europese niveau, Scandicci won vorig jaar de Challenge Cup, het toernooi op het derde niveau in Europa. Bij Scandicci zijn Zhu Ting, libero Brenda Castillo, Yvon Beliën en Ekaterina Antropova sterkhouders. Bij Potsdam is de inbreng van vier landgenotes erg belangrijk gebleken dit seizoen.

De wedstrijd: SC Potsdam begon sterk, bij 3-0 in de eerste set ging Scandicci al naar de zijlijn. Hester Jasper speelde erg sterk en met haar scores voor 7-4, 10-7 en daarna voor 14-10 en 15-10 bouwde de thuisploeg een mooie voorsprong op. Elena Pietrini en Zhu Ting verkleinden het verschil naar twee punten bij 17-15 , bij 20-19 ging Potsdam naar de zijlijn maar kon de gelijkmaker bij 20-20 niet voorkomen.

Een bijzonder spannende finale begon waarbij na 23-24 beide teams meerdere kansen kregen om de set voor zich te beslissen. Yvon Beliën zette Scandicci bij 24-25 op setpoint, Anneth Nemeth deed dat bij 27-26 voor Potsdam. Bij 27-28 besliste een aanvallende fout de set voor Scandicci.

In de tweede doorgang nam Potsdam opnieuw vlot een voorsprong (4-0), maar ging bij 4-4 de time-out in. Een paar aces van Ekaterina Antopova maakten van 6-7 een 6-9 tussenstand en Scandicci liep daarna uit naar 10-15, de spiegelbeeld stand van de eerste set. Met haar tweede supersnelle tweede bal score in deze set maakte Sarah van Aalen er even later 16-18 van en bij 20-19 ging Potsdam weer aan de leiding.

In de finale waren er scorende hoofdrollen voor Hester Jasper en Yvon Beliën. Zij scoorde 22-21, 23-22 en 23-24, terwijl Hester Jasper de 23-21 en 24-24 voor haar rekening nam. Na de 24-24 zette Yvon Beliën Scandicci opnieuw op setpoint, waarna een uitgeslagen aanval van Potsdam de set besliste met 24-26.

In de derde set kon Potsdam een aantal keren een achterstand inhalen (1-6 werd 5-6, 7-11 werd 11-11 en 11-15 werd 16-17) maar liep wel bijna steeds in de score op de tegenstander achter. In deze set geen spannende finale, na 19-21 serveerde Scandicci de set in een keer uit en met 19-25 had de ploeg van Yvon Beliën een prima uitgangspositie om thuis het ticket  voor de halve finale veilig te stellen.

Hester Jasper scoorde 8 keer, Fleur Savelkoel, die geen basisplaats had, 4 keer, net zo vaak als Sarah van Aalen. Florien Reesink speelde niet. Bij Scandicci kwam Zhu Ting tot 20 punten, Ekaterina Antropova tot 14 en Yvon Beliën tot 10 punten. Scandicci had op alle scorende onderdelen de betere cijfers, een +3 voor de aanval, een +5 voor blokpunten en een +4 voor aces. Ook hun foutenlast was lager.

Andere Europese uitslagen:

Een andere wedstrijd in de kwartfinale van de CEV Cup tussen het Franse Mulhouse en het Turkse THY werd een 0-3 zege voor de gasten uit Turkije. De thuisploeg zag de score per set op 18, 15 en 16 punten stoppen.

In de Champions League bij de dames won Fenerbahce in Polen met 2-3 van Chemik Police. Via 14-25, 29-27, 23-25, 25-22 en 10-15.