Vizier op volleybal

 

Zaandam voor Dirk Boehlé/ Stijn van Tilburg

VoV, 01-07-2020. 16:35 uur. Vanmorgen, bij het krieken van de dag, toen theoretisch de eerste zonnestralen over de horizon hun weg naar de aarde zochten, werd er in Zaandam opgeslagen voor de openingswedstrijd van de Eredivisie Beachvolleybal. De haan had nog maar nauwelijks van zich laten horen en ook waren nog maar net een paar vroege vogels druk fluitend druk in de weer geweest, toen de Nederlandse beachvolleyballers en -volleybalsters om 5:24 uur aan de wedstrijden begonnen, nadat vanaf 5:00 uur de mogelijkheid was geweest om ‘in te spelen en goed wakker te worden’.

De DELA Eredivisie Beach was de eerste competitiesport die weer van start ging in Nederland, nadat Covid-19 het sporten in competitieverband lange tijd onmogelijk had gemaakt. Logisch toch dat de deelnemers erg vroeg uit de veren moesten om tijdig in Zaandam present te zijn. Maar dat zal zeker met het nodige enthousiasme gepaard zijn gegaan, omdat er zolang op gewacht was.

Sven Vismans en Tom van Steenis waren als eerste geplaatst, hun doel was toernooiwinst. “Voor minder komen we niet”, vertelde Vismans.

Het lukte hen echter niet om de finale te bereiken. Tegen Nijland/ Hofman waren ze in de halve finale in de eerste set nog met 21-18 de winnende partij, in de tweede set kwamen ze met 13-18 achter, hadden die achterstand bij 18-18 weggewerkt, waarna een spannende ontknoping volgde met set- en matchpoints over en weer. Die set eindigde met 24-26 voor Nijland/ Hofman.

Met 1-1 in sets op het scorebord moest de derde set dus de beslissing brengen. Bij 3-7 hadden Nijland/ Hofman ruim voordeel, hetgeen bij 10-9 alweer verdwenen was. Met twee kanjers van kill – blocks pakten de underdogs een 12-14 voorsprong, waarna twee foutserves de set beslisten. Bij 13-14 kwam de scheids voor de zekerheid nog even van de bok om zich er persoonlijk van te overtuigen dat de afdruk van de bal na de opslag net aan de verkeerde kant van de lijn stond. Dat bleek juist, waarmee de favorieten verrassend uitgeschakeld waren.

De halve finale tussen Boehlé/ van Tilburg en Kroon/ Haanappel werd in de eerste set een simpele zege voor Boehlé en partner. Via de tafel van vijf en twee (5-2, 10-4, 15-6) namen zij een grote voorsprong, de set werd met 21-10 gewonnen. In de tweede set was er meer weerstand van Kroon/ Haanappel. Het werd 2-5 en 5-8, waarna het voordeel naar de winnaars van de eerste set kantelde. Na 12-12 kwamen ze op 16-14. Spanning bij 17-17 en 19-19, waarna ze met 22-20 en dus 2-0 wonnen en de andere finaleplaats daarmee opeisten.

De finale ging dus tussen Boehlé/ van Tilburg en Nijland/ Hofman. De duo’s waren in de eerste set lang aan elkaar gewaagd. Dan weer had Boehlé/ van Tilburg een puntje voor, vervolgens pakten Nijland/ Hofman de gelijke stand en de minimale voorsprong. Bij 5-5, 8-8, 11-11 en 13-13 was er evenwicht. Daarna ging het voordeel naar de kant van Boehlé/ van Tilburg o.a. door een formidabel kill- block voor 16-13. Het verschil bleef (18-15), en groeide naar een 21-15 zege en 1-0 stand in sets.

Geen gelijk opgaande strijd in de tweede set. Boehlé/ van Tilburg namen vlot een 7-3 voorsprong en hielden het verschil van drie punten of een puntje meer of minder met succes vast. (9-5, 12-8). Bij 13-8 werd er verplicht gerust. Na die pauze bouwden Boehlé/ van Tilburg het verschil verder uit (18-9) en wonnen heel ruim met 21-11. De eerste winst na de Corona-break was binnen.

gh @ Vizier op Volleybal. Archieffoto.