Vizier op volleybal

 

Zaandam voor duo Raïsa Schoon/ Katja Stam

VoV, 01-07-2020. 15:50 uur. Vanmorgen, bij het krieken van de dag, toen theoretisch de eerste zonnestralen over de horizon hun weg naar de aarde zochten, werd er in Zaandam opgeslagen voor de openingswedstrijd van de Eredivisie Beachvolleybal. De haan had nog maar nauwelijks van zich laten horen en ook waren nog maar net een paar vroege vogels druk aan het fluiten geweest, toen de Nederlandse beachvolleybalsters en -volleyballers om 5:24 uur aan de wedstrijden begonnen, nadat vanaf 5:00 uur de mogelijkheid was geweest om ‘in te spelen en goed wakker te worden’.

De DELA Eredivisie Beach was de eerste competitiesport die weer van start ging in Nederland, nadat Covid-19 het sporten in competitieverband lange tijd onmogelijk had gemaakt. Logisch toch dat de deelnemers erg vroeg uit de veren moesten om tijdig in Zaandam present te zijn. Maar dat zal zeker met het nodige enthousiasme gepaard zijn gegaan, omdat er zolang op gewacht was.

Sanne Keizer en Madelein Meppelink openden het toernooi op het hoofdveld tegen Ilona Lievaart en Serena van der Made. Het historische eerste punt ging naar Lievaart/ Van der Made, maar aan het eind kwamen ze in de eerste (21-15) en tweede set (21-11) ruim tekort om de Europese kampioenen van 2018 te verrassen.

Het deelnemersveld in Zaandam kende overigens bij de dames een aantal verrassende namen, die op een wildcard meededen. Van het Nederlandse indoor vrouwenteam hadden namelijk vijf speelsters de weg naar beachvolleybalvereniging Silicium gevonden. Nika Daalderop had Anne Buijs als partner gekozen, Tessa Polder en Emma Piersma vormden een duo en de zusjes Marrit en Hester Jasper maakten de tocht vanuit Sneek ver voordat de dageraad zich aankondigde.

Zij wisten hun wedstrijd tegen Bjorna Gras en Marly Bak met 2-1 te winnen. In de kwartfinale troffen ze het als eerste geplaatste duo Keizer/ Meppelink, die snel met de zusjes afrekenden. Via 21-11 werd het 1-0 en in de tweede set ging het ook vlot naar de finish. Na 13-5 en 19-8 waren twee uitgeslagen ballen van Jasper en Jasper de punten voor de 21-8 en 2-0 nederlaag. Voor Daalderop/ Buijs en Polder/ Piersma viel het doek al na de poulefase.

In de ene halve finale stonden Keizer/ Meppelink en Stubbe/ Wouters tegenover elkaar. Die partij was in de eerste set tot 18-18 gelijk opgaand. De 14-16 achterstand hadden Keizer/ Meppelink omgebogen naar 18-17 voor, waarna de foutserve gelijk maakte. De beslissing volgde nadat Keizer/ Meppelink op 20-18 waren gekomen, via 21-19 pakten ze de setzege. In de tweede set waren de duo’s ook aan elkaar gewaagd via 5-4 en 8-9 werd het 15-15 en 18-18. Met 21-19 ging de winst opnieuw naar Keizer/ Meppelink.

In de finale speelden Keizer/ Meppelink tegen Raïsa Schoon/ Katja Stam, die zich in de andere halve finale de sterkste hadden getoond.

Bij 4-3 en 6-8 waren de eerste twee veldwissels. Een dodelijk kill-block van Katja Stam maakte 7-10, meteen daarna maakte ze ook 7-11 en 7-12 waarop Keizer/ Meppelink hun time out corner opzochten.  Het eerste punt na de pauze scoorde Schoon (7-13), na de uitgeslagen aanval van Meppelink (7-14) werd er verplicht gepauzeerd. Schoon/ Stam hielden het initiatief (10-19) na goed verdedigen, slimme aanvallen en fouten van de tegenstanders. Met een ace besliste Raïsa Schoon de set. (11-21)

In de tweede set speelden Schoon/ Stam zich naar een 5-9 voorsprong, bij 8-13 was de technische time out, waarna het Keizer/ Meppelink niet lukte om het gaatje te dichten. Bij 12-16 werd er weer van speelhelft gewisseld, Keizer/ Meppelink vochten zich terug naar 14-17, Katja Stam joeg echter vervolgens een tweede bal voor 14-18 tegen het zand.  Nog twee punten voor de winst bij 15-19, nogmaals een veldwissel bij 16-19, Schoon scoorde 16-20. Na de foutserve (17-20) sloeg Katja Stam het winnende punt binnen voor de 0-2 zege en de titel in Zaandam.

gh @ Vizier op Volleybal. Foto FIVB/ CEV