Vizier op volleybal

 

Zaanstad aanvallend sterker dan Compaen

VoV, 25-03-2022. 5:15 uur. De vaste muziek- en sfeercrew van Zaanstad zorgde met Angus Young en AC/DC voor een uitstekende voorbereiding op de derby tussen de stad (Zaanstad) en het dorp (Oostzaan). We mogen dit verslag zo openen, want Marcel Vermeulen is altijd trots op de dorpsclub Compaen. Na de lockdown hadden we ook allemaal behoefte aan zo’n hal met goed gevulde tribunes en veel sfeer. Helaas moest de zieke Daniel Hoonhout de sfeer missen, want hij volgde de livestream in zijn bed.

Coach Martin Rutten startte met Hidde Uittenbosch, Kjeld Broekema, Robin Ottenhof, Joris Burger, Lesley Kef, Wouter Slim en libero Rueben Schoones. Zaanstad startte de eerste set met 2 aanvalsfouten, maar speelde daarna bijna foutloos. Er waren geen servefouten, de pass lag behoorlijk en aanvallend kon Zaanstad heersen.

Op 12-5 kwam de eerste time-out van Compaen, maar Zaanstad bleef aanvallend en blokkerend heersen, waardoor Compaen op 21-10 weer een time-out moest nemen. Zaanstad hoefde dat niet, want het proces en het resultaat waren deze set goed. Wouter Slim (onze favoriete invaller uit heren 2) maakte de 25 vol door 2 killblocks, waardoor de onwaarschijnlijke ogende stand op 25-12 kwam. De 13 aanvalspunten en de 4 blokpunten waren een mooie basis voor Zaanstad geweest.

Dat resultaten uit de eerste set geen garantie bieden voor de tweede set werd meteen snel duidelijk vanaf 6-6. Bij Compaen was David Bes in de basis gekomen en met zijn aanval en blok ging hij een belangrijke rol spelen. Op de serve van de jonge Oostzaanse spelverdeler de Jong kon Zaanstad helemaal niet meer scoren en het werd mede dankzij drie Oostzaanse blokpunten 6-13.

Zaanstad maakte in deze fase ook meer persoonlijke fouten, zodat op 9-19 de kans op Zaanse setwinst uitgesloten was. Inmiddels was Guido Spooren ingevallen als setter. Op 10-22 kwam Dwin Brouwer erin voor Joris Burger en scoorde een aanvalspunt. Op zijn service kon Lesley Kef een aanvalspunt scoren, maar Compaen maakte daarna de set af op 12-25. Een set om snel te vergeten als je voor Zaanstad bent.

De wissels op het eind van de derde set bij Zaanstad brachten nu een gedreven Guido Spooren aan het net. Met 2 verrassende tweeslagen die gevolgd werden door een spectaculair blok op Daniel Homburg dwongen Compaen tot een time-out p 8-5. Zaanstad hield daarna een lichte voorsprong totdat Daniel Homburg met zijn aanval en service Compaen voor het eerst weer aan de leiding bracht met 15-16.

Wouter Slim sloeg daarna dit gaatje dicht en zorgde met zijn service dat het 18-16 werd. Op 21-20 zag Martin Rutten het gevaar en sprak in zijn time-out zijn mannen toe. Dwin Brouwer sloeg daarna met een sluwe aanval 22-20 binnen en Joris Burger en Lesley Kef maakten de set af op 25-22. Met 15 aanvalspunten had Zaanstad gedomineerd.

De uitslag van de derde set lag de mannen van Compaen zwaar op de maag, want ze begonnen de vierde set op de service van Kjeld Broekema met 6 persoonlijke fouten: 6-0 voor Zaanstad. Compaen vocht terug en op de service van Jasper Geerdink namen ze de aanval van Zaanstad in de tang en werd het 7-7. Zaanstad ging foutjes maken en Compaen liep langzaam uit naar 13-15. Op de serve van Jason Hartman gooiden de Oostzaners er nog een schepje bovenop en werd het 15-19.

Toen kwam de tijd van Dwin Brouwer, die tot dan een beetje kwakkelend speelde. Hij kwam nu los met een aanvalspunt, waarna hij zelf een prachtige serviceserie kon produceren. Daardoor kwam de Oostzaanse aanval onder druk en kon Zaanstad met 3 blokpunten de stand weer in evenwicht brengen: 19-19. Na een schemerzone in de stand kwam Wouter Slim aan slag en dat is serverend een kouwe kikker. Compaen had er moeite mee en Kjeld Broekema kon de bevrijdende 25-21 scoren. Serverend maakte Zaanstad deze set geen servefouten, maar 7 aanvalsfouten brachten de 8 eigen aanvalspunten bijna te niet.

gh @ VoV, verslag van Andre Triep, Zaanstad.