Vizier op volleybal

 

Scandicci wint Challenge Cup, Monza CEV Cup (m)

VoV, 24-03-2022. 5:22 uur. De uitwedstrijd in de finale van de Challenge Cup werd door het Italiaanse Scandicci met 0-3 (20, 22, 15) gewonnen van La Laguna Tenerife, dat in een van de eerste ronden van het toernooi Apollo 8 uit Borne uitschakelde.

Op Tenerife kwam Scandicci onbedreigd als winnaar uit de bus, aanvallend en blokkerend waren ze een maatje te groot voor de eilandbewoners. Overigens niet vreemd, Scandicci heeft een redelijk sterrenensemble bij elkaar met de Braziliaanse dames Ana Beatriz en Natalia, de Duitse Louisa Lippman en de Italiaanse spelverdeelster Ofelia Malinov en verder nog Indre Sorokaite.

Overigens werden de Braziliaanse dames vorige week bij de wedstrijd tegen Roma buiten de selectie gelaten vanwege een disciplinaire straf. De speelsters hadden een paar vrije dagen gebruikt om naar Parijs te gaan en ongelukkigerwijze had de terugvlucht vertraging waardoor ze zich niet op tijd konden melden voor de ‘gym-session’ met de staf van Scandicci.

Allemaal leuk en aardig, gisteravond stond de return op het programma en het zou al heel raar moeten lopen als Scandicci, zich niet het goud kon laten omhangen. Aan twee sets hadden ze genoeg om zich tot winnaar van de Challenge Cup te kunnen laten kronen, La Laguna ging uiteraard voor de golden set, maar ervoor gaan en hem halen bleek een verschil van twee/ drie sets.

Scandicci, de nummer vier in de Italiaanse Eredivisie maakte er een mooi volleybalfeestje van. En gaven met 25-12, 25-12 en 25-10 hun tegenstanders geen schijn van kans op een goed resultaat. In de eerste set ging de score van 9-5 naar 16-7, in de tweede van 14-10 naar 19-10 en in de derde was bij 15-5 en 21-7 wel duidelijk dat Scandicci een paar niveautjes hoger op de ladder stond dan hun Spaanse tegenstanders.

Elena Pietrini werd met 13 punten topscorer, de MVP-titel ging naar Ekaterina Antropova, die 11 keer scoorde.

Bij de mannen in de finale van de CEV Cup ging Monza na de thuiswedstrijd met 3-0 (19, 19, 22) aan de leiding tegen VB Tours, de koploper in de Franse eredivisie. Tours had op weg naar de finale louter teams met Nederlandse inbreng verslagen. Eerst Dynamo en Lycurgus, vervolgens Modena (Abdel-Aziz, van Garderen) en Karlovarsko (Keemink) en als laatste Belchatow (Kooy). Ze stonden voor de lastige opgave om thuis de golden set af te dwingen via een 3-0 of 3-1 zege. In Monza waren blokpunten en aces zwaar in het voordeel van de thuisploeg (17 om 2). De Duitser Georg Grozer is hun sterspeler.

In Tours was de thuisploeg het in de eerste set bij 23-21 twee rake klappen van setwinst af, Monza wist echter de rollen om te draaien en de twee rake klappen na 24-24 brachten hen de zege. In de tweede set maakte Monza van 12-9 achter een 12-13 voorsprong en bouwde die verder uit naar 15-19 en 16-23. Met 18-25 setwinst als eindresultaat, waarna het feestje kon losbarsten. De Cup was binnen.

In de derde set sloot Monza het toernooi met een zege af, opnieuw stond er 18-25 op het scorebord. Na de serie van 18-17 naar 18-25 kon het feestje nogmaals gevierd worden. Blok en aces (8 om 16) en de foutenlast (16 om 26) maakten nu het verschil in het voordeel van Monza.

gh @ Vizier op Volleybal. Foto’s CEV.