Vizier op volleybal

 

Stam/ Schoon naar hoofdtoernooi Rosarito

VoV, 24-03-2022. 5:18 uur. Na het prachtige resultaat van het duo Stam/ Schoon in Tlaxcala, Mexico was er deze week een vervolgtoernooi voor hen bij het FIVB Elite 16 toernooi in Rosarito, op de stranden van Baja California Peninsula. Ook in Mexico, helemaal in het noordelijkste puntje van het land aan de Grote Oceaan. Een Elite 16 toernooi is het hoogste niveau van de Beach Pro Tour.

Een weetje, in Rosarito bevinden zich de filmstudio’s van 20th Century Fox, daar werd o.a. de film Titanic opgenomen. Daar moesten Stam/ Schoon zich dus via de kwalificatie ronden een ticket voor het hoofdtoernooi verdienen. Stam/ Schoon speelden in de kwalificatieronde als eerste tegen Flores/ Ibarra.

Het BTN-duo was veel te sterk voor hun Mexicaanse opponenten. In de eerste set liepen ze vlot uit naar 7-2 en 11-4. Pas op 16-7 kon Mexico iets terugdoen en verkleinde de achterstand naar 16-11, waarop Nederland de time out inging.  Na de 17-11 bij de vierde veldwissel scoorde de thuisploeg nog één keer (17-12). Twee aanvallende fouten en een ace van Raïsa Schoon maakten 21-12.

In de tweede set maakte Nederland voor het eerst bij 9-6 (na 6-6) het verschil. Deze drie punten voorsprong stonden er bij de technische time out nog (12-9) en daarna bij 14-11 nog steeds. De serie naar 20-11 was vervolgens de voorbode van de dikke 21-13 setwinst.

Hun tweede kwalificatiewedstrijd speelden Stam/ Schoon tegen het Duitse duo Borger/ Sude. Na een hele nipte 22-20 in de eerste set kon Stam/ Schoon in de tweede doordrukken en met 21-15 de 2-0 bijschrijven en daarmee het ticket voor het hoofdtoernooi binnenhalen. Vooral aanvallend troefde het Oranje duo de oosterburen af, met 24 om 16 scores. Beide teamleden scoorden beter dan hun Duitse opponenten, Stam 16, Borger 13, Schoon 11 en Sude 9.

In het hoofdtoernooi zijn Stam/ Schoon ingedeeld in poule C en spelen ze achtereenvolgens tegen Clancy/ Mariate, Guiterrez/ Quintero en Pavan/ Melissa.

Bij de mannen hebben Boermans/ de Groot en Brouwer/ Meeuwsen zich rechtstreeks voor het hoofdtoernooi geplaatst. Alexander Brouwer en Robert Meeuwsen spelen in poule B tegen de Amerikanen Crabb/ Bourne, de Noorse olympisch kampioenen Mol/ Sørum en een team uit de kwalificatie. Yorick de Groot en Stefan Boermans nemen het in poule D op tegen Gaxiola / Rubio uit Mexico, Perusic/ Schweiner uit Tsjechië en een team uit de kwalificatie.

De overige Nederlandse duo’s die in Mexico verblijven/ verbleven stonden op de reservelijst.

gh @ Vizier op Volleybal. Foto FIVB.