Zwolle met 3-1 ruim voorbij Eurosped.

VoV, 24-03-2022. 5:12 uur. In Zwolle stonden gisteravond de Eredivisie teams van Regio Zwolle Volleybal en Eurosped tegenover elkaar. Voor hun inhaalwedstrijd, die op 5 februari werd uitgesteld. In Vroomshoop kreeg Eurosped op 7 november met een 0-3 nederlaag (17, 18, 17) een koude douche, Toen was Evie van Kerkvoorde met 8 punten de nummer vijf op de topscorerslijst van dat duel, boven haar stonden vier speelsters van Regio Zwolle Volleybal, te weten Lara Hendricks, Maureen van der Woude, Marianne Het Lam – Scholten en Marly Bak, die het allemaal beter deden dan zij.

Regio Zwolle Volleybal staat vijfde (20-37), Eurosped elfde (20-15). Zwolle is al verzekerd van deelname aan de kwartfinales om de landstitel, heeft uiteraard nog geen zekerheid over de positie waarop ze het reguliere seizoen afsluiten, maar zal de blik omhoog richten naar Sneek (23-40), dat met drie punten meer, maar ook drie wedstrijden meer, de target voor de inhaalrace zal zijn. Als laatste resultaat boekte Zwolle een 3-1 zege tegen hekkensluiter Set-Up, Eurosped moest thuis haar meerdere erkennen in Apollo 8. Ook met 1-3. Dat als info vooraf, zodat u weet wie er tegenover elkaar staan.

Eurosped was met een erg smalle selectie naar Zwolle afgereisd, slechts acht speelsters, waaronder twee libero’s, waren wedstrijdfit en dat maakte zich in de loop van de wedstrijd merkbaar. Jeffrey scharbaai, die ook dit duel weer bij de Vroomshoopse ploeg langs de lijn stond, had geen wisselmogelijkheden als een van de basisspeelsters het even moeilijk had.

In de eerste set was dat ook niet nodig, zijn ploeg hield de stand op het scorebord via een prima side out tot 11-11 in evenwicht. Op die stand kwam Charlot Vellener aan serve en zij gaf pas weer af bij 12-19, waarmee het verschil gemaakt was. Zwolle kwam via 13-23 nog terug naar 19-24, maar het verschil was te groot om nog succesvol te overbruggen. De set ging met 19-25 naar de bezoekers.

In de tweede set maakte de thuisploeg via Marianne Het Lam-Scholten en Iris Reinders vlot in het begin een handvol punten verschil (7-2, 10-5), moest echter de time out in, nadat Anna Zijl via o.a. een ace de stand op 10-8 had gebracht. Evie van Kerkvoorde maakte bij 11-10 de aansluitende treffer, daarna was Marly Bak van de thuisploeg prijsschutter met een stuk of vier punten tot aan 17-12. Na 19-14 bouwden Lara Hendricks en Iris Reinders uit naar 22-15. Eurosped kwam via Lisanne Baak en een tweede bal score van Charlot Vellener nog terug naar 24-20, voordat Marly Bak de set besliste en de stand op 1-1 bracht.

De derde set was éénrichtingsverkeer. Vanaf de Zwolse kant van het net richting de Vroomhoopse kant. Twee serveseries (naar 5-1 en 14-2) brachten al een heel vroege beslissing. De servedruk van Sanne Konijnenburg en Marly Bak was te veel van het goede voor de passlinie van Eurosped. Lisanne Baak, Evie van Kerkvoorde en Anneclaire ter Brugge konden de score een nog iets acceptabel aanzien geven richting de twintig (15-5), maar al met al was de Zwolse overmacht vele malen te groot en wreekte het hebben van een minimale selectie zich duidelijk. Na 21-9 maakte Zwolle met een serietje de set uit (25-9 en 2-1)

Regio Zwolle Volleybal kende ook in de vierde set geen pardon met de bezoekers (8-1). Bij 9-2 waren de time -outs van Jeffrey Scharbaai opgebruikt, bij 10-5 nam Zwolle de eerste pauze. In het middendeel van de set had Zwolle bij 15-8 ruim verschil op de borden staan en zij begonnen met 20-12 aan de big points. Eline Geerdink blokkeerde de 20-13 tegen de vloer, Anna Zijl scoorde de 20-15. Het waren de laatste ‘stuiptrekkingen’ van een ploeg die de nederlaag zag aankomen.   De 3-1 zege van Zwolle werd via 25-17 een feit.

Marly Bak werd met 21 punten de topscorer van de partij. Zwolle had een 71 om 50 voordeel op de eigen score. Aanvallend (52 om 34) en serverend (14 om 7) waren ze veel doeltreffender, blokkerend was Eurosped met 5 om 9 punten de betere, door o.a. 5 blokpunten van Eline Geerdink. Met 40 punten uit 21 wedstrijden is Zwolle nu VC Sneek voorbij (23-40) en staat vierde in de stand.

gh @ Vizier op Volleybal. Foto’s Rudy Biekart.