Zaanstad accepteert krachtsverschil met Dynamo

VoV, 06-02-2020. 16:08 uur. De mannen van Zaanstad hoopten dat de zware reis van Dynamo naar Siberië waar een sterke tegenstander in het veld stond voor Dynamo misschien door zou kunnen werken in het competitieduel van zaterdag 1 februari. Dat bleek niet het geval. De tribunes in het Zaanse Topsportcentrum waren toch redelijk gevuld, want wie wil niet de toekomstige kampioen zien spelen. Bovendien was er een wedstrijd in een wedstrijd, namelijk de broederstrijd tussen onze Mees Blom en zijn broer Wessel (spelend voor Dynamo).

En daarvoor waren redelijk wat mensen uit Tuitjenhorn en omgeving naar Koog aan de Zaan afgereisd. Coach Redbad Strikwerda wilde wegens kleine pijntjes wel een paar van zijn spelers sparen en zette Freek de Weijer op de diagonaalpositie. Dat moest ook wel, want hij gunde de Noord-Hollanders in Dynamo-dienst (Joris Berkhout en Wessel Blom) hun speeltijd in hun geboorteprovincie. En ja dan wordt Freek de Weijer nog topscorer. Zo’n speler is dus goud waard voor Dynamo.

Coach Sandor Rieuwers startte met de volgende basis: Guido Spooren, Mees Blom, Marijn van Gool, Erwin Huinen, Lesley Kef, Robin Ottenhof en libero Rueben Schoones.

Met een aanvalspunt van Freek de Weijer opende Dynamo het bal en bouwde geleidelijk de voorsprong uit naar 6-11. Zaanstad legde zich hierbij niet neer, want Marijn van Gool scoorde met een aanvals- en een blokpunt, waarna Guido Spooren er nog een stevige ace overheen gooide: 9-11. Daarna legde Zaanstad de servicedruk wel op Wessel Blom, maar die bezweek niet en scoorde zelf twee aanvalspunten op linksvoor.

Op 12-18 moest Zaanstad dan ook een time-out nemen. Daarna bracht Sandor Rieuwers via de dubbele wissel Max van Straaten in. Die scoorde meteen twee aanvalspunten en zijn maten Lesley Kef en Marijn van Gool brachten de stand op 17-21. Vervolgens nam Jeroen Rauwerdink zijn team bij de hand met een aanvalspunt en een sterke servicebeurt, waardoor de setwinst naar Dynamo ging met 18-25. Vooral de zes kill-blocks van Dynamo hadden Zaanstad gebroken. Marijn van Gool scoorde deze set de meeste punten voor Zaanstad: 5 punten.

Zaanstad ging in de tweede set met dezelfde basis van start. Freek de Weijer ging gewoon door met scoren, terwijl Erwin Huinen niet langs het Dynamo-blok kon komen. Op 3-7 werd daarom Max van Straaten voor hem ingebracht. Op 8-14 kwam Lesley Kef even los met een aanvalspunt en een ace, waardoor het 10-14 werd.

Later scoorde Guido Spooren nog een prachtig ace op 13-16 en Lesley Kef rondde een prachtige rally met een aanvalspunt. Op 18-24 leek de set beslist, maar op een servicebeurt van de ingevallen Koen Baas kwam Zaanstad nog terug tot 22-24. En toen moest Redbad Strikwerda toch een time-out nemen, maar het jonge talent Sjors Tijhuis maakte de set af op 22-25.

Dynamo was deze set aanvallend dominant, maar door een grotere foutenlast zag het Zaanstad nog bijna terugkomen. Ook deze set scoorde Marijn van Gool de meeste punten voor Zaanstad: 4 punten.

Zaanstad ging in de derde set met dezelfde basis door. En Dynamo bouwde geleidelijk een voorsprong op: 5-7. Toen liet Jeroen Rauwerdink weer zijn grote waarde voor Dynamo zien. Met de aanval op rechtsvoor het punt pakken en daarna een sterke serviceserie neerzetten, zodat op 5-12 het perspectief voor Zaanstad leek weg te zakken. Koen Baas kwam erin voor nieuwe impulsen en die zorgden voor 10-14. Zaanstad bleef vechten en er waren een paar mooie lange rally’s, maar ze werden wel door Dynamo gewonnen.

Op 11-19 probeerde Sandor Rieuwers nog het tij te keren met een time-out. Via twee punten van Marijn van Gool werd het nog 16-22. Daarna was het op voor Zaanstad en de wedstrijd eindigde zoals hij begonnen was: met een harde klap van Freek de Weijer die voor 17-25 zorgde. Deze set scoorde Mees Blom de meeste punten voor Zaanstad.

Totale scores voor Zaanstad: Marijn van Gool (11), Mees Blom (9), Lesley Kef (7), Max van Straaten (5), Guido Spooren (3), Robin Ottenhof (2), Erwin Huinen (1).

Zaanstad gaat zich nu via de laatste wedstrijd in de reguliere competitie zaterdag tegen SSS voorbereiden op de play-offs.