Zaanstad gelijkwaardig aan Volley Tilburg, maar geen winnaar

VoV, 18-11-2021. 10:00 uur. Na de teleurstellende nederlaag tegen Sovoco wilden de mannen van Zaanstad zich revancheren tegen koploper Volley Tilburg. Dat zou een lastige opgave worden, want Volley Tilburg had pas 1 set verloren. Weliswaar hadden ze geen team van de top vier getroffen, maar het gaf maar aan hoe degelijk de Tilburgse ploeg was.

Helaas was Hidde Uittenbosch geblesseerd geraakt, zodat coach Martin Rutten zijn strategie op één spelverdeler moest baseren. Gelukkig bleek Guido Spooren in topvorm en hij mocht de eerst serve plaatsen in een hal zonder publiek. Het was echter wel prettig dat de vrouwen van Zaanstad naast ons speelden, zodat we toch de nodige opgewekte geluiden hoorden, want zij waren aan de winnende hand. Minder prettig was dat Niels van Son voor Tilburg meteen de eerste punten scoorde met een aanvalspunt en een ace.

Zijn collega Gijs Moonen bouwde de Tilburgse voorsprong uit door met zijn serve te zorgen dat Zaanstad door drie eigen fouten met 2-7 achter kwam. En dat terwijl we hadden afgesproken dat we deze wedstrijd geen eigen fouten zouden maken. We zeiden in de time-out: “Zand erover, we gaan gewoon terugvechten”. Tergend langzaam liepen we de achterstand in en op 16-16 mocht Lesley Kef zijn beruchte kanonskogels gaan serveren. Na een ace was het afgelopen, maar we bleven gelijkwaardig. Toen Lucas Vermeulen werd ingebracht dachten we: “Die kennen we nog van vroeger, dat komt goed”. Maar dat ging anders. Na een Zaanse aanvalsfout en 2 Tilburgse kill-blocks werd het 21-25 voor Tilburg.

In de tweede set ging het gelijk op tot 8-8. Toen mocht Guido Spooren weer serveren en die zorgde ervoor dat Zaanstad uitliep naar 14-8. Op 17-12 probeerde Tilburg via de dubbele wissel Lucas Vermeulen weer via zijn serve druk te laten zetten. Dat mislukte en op de serve van Dwin Brouwer kon de Zaanse aanval weer scoren. Robin Ottenhof kon met zijn blok de set voor Zaanstad binnenhalen op 25-16.

In de derde set wilde Tilburg revanche en was scherp. Tweemaal werd Lesley Kef afgeblokt en ze waren zuinig met eigen fouten. Op 4-6 liet Kjeld Broekema zien dat hij over “multiskills” beschikte, om een modewoord te gebruiken. Hij kreeg een voet onder een wegvliegende bal op een manier die ze bij Willem II niet vaak zien. Dat kon niet voorkomen dat Tilburg op de service van Niels van Son weg kon lopen naar 6-10.

Zaanstad kwam daarna langzaam terug naar 11-12. Gijs Moonen zorgde er daarna voor dat Zaanstad op zijn serve fouten ging maken en de stand naar 11-16 liep. En een paar rotaties later kon hij de set met een ace op 16-25 beslissen. De cijfers van deze set waren frustrerend voor Zaanstad. Twee aanvalspunten meer gescoord dan Tilburg, maar stuk gelopen op een hoge eigen foutenlast: 12 unforced errors. Dan kan je ook niet winnen.

In de vierde set zette Zaanstad het geheime wapen in om terug te vechten. Hij had aan het eind van de derde set warm mogen draaien. Ja we hebben het over Timo Terlouw. Een sympathieke gozer die ook slim kan scoren. En Kjeld Broekema voelde zich een beetje schuldig: zijn ouders zaten te tellen en het werd tijd dat hij ging scoren. Met een harde aanval en een harde serve werd het 4-1 voor Zaanstad. Het werd een harde strijd met Tilburg, waarbij beide teams lieten zien dat ze kunnen vechten voor de winst.

Op 10-9 was het verschil minimaal, maar toen sloeg Timo Terlouw Zaanstad naar 13-10 en later naar 17-13. En toen kwam die duivelse Niels van Son weer aan de serve en werd het 18-18. Maar 2 aanvalspunten van Timo Terlouw brachten Zaanstad op 21-19. De ingevallen Lorenzo Ramparsad zorgde met zijn serve voor 22-19. Na drie Tilburgse fouten kwam de Zaanse winst met 25-21. De 16 Zaanse aanvalspunten hadden de doorslag gegeven.

In de vijfde set bleef het superspannend. Helaas blokte het Tilburgse blok driemaal de Zaanse buitenaanval af, maar door drie Tilburgse fouten was alles nog open op 10-10. Beide teams maakten daarna drie fouten, nadat weer Niels van Son met zijn aanval op pole position had gezet: 10-11. Tilburg kwam op 13-14 en een nerveuze rally volgde, maar de Tilburger die steeds het doelwit van de Zaanse serves was geweest (Joeri Polman), was kalm gebleven en scoorde nu met een bekeken plaatsbal de 13-15 voor Tilburg.

Even balen voor ons, maar er waren twee positieve punten. De Zaanstad-dames hadden zelf met 3-1 gewonnen en ons daarna luid aangemoedigd en we waren het eerste team dat twee sets had gewonnen tegen Tilburg. En het was een prachtige wedstrijd geweest, die volle tribunes had verdiend. Hopelijk wordt dat snel weer mogelijk.

gh @ VoV, verslag van Andre Triep, foto Zaanstad.