Zaanstad H1 moest hard werken tegen VCV

VoV, 15-10-2021. 5:28 uur. In Veenendaal (waar in hun gouden eredivisietijd de tribunes vol zaten) speelden de Zaanstad-heren tegen VCV een zware wedstrijd. Op grond van het feit dat VCV pas 1 punt had gehaald uit drie wedstrijden zou je zonder verdere voorkennis gedacht hebben: dat wordt een makkie voor Zaanstad heren 1. Maar de insiders wisten dat VCV dat ene punt tegen Sliedrecht Sport had gescoord, dat verloren was van koploper Volleybal Tilburg en dat in de Compaen-hal spelen altijd lastig is en de nederlaag dan ook logisch is.

Zaanstad startte met Guido Spooren, Daniel Hoonhout, Robin Ottenhof, Kjeld Broekema, Lorenzo Ramparsad, Timo Terlouw en libero Rueben Schoones. Zaanstad startte op een perfecte pass van Kjeld Broekema met een perfecte aanval. Zou het dan ook een perfecte avond voor Zaanstad worden? Nee, die hoop ging al snel verloren, want op de stand 7-5 voor VCV had Wouter van Ark (de sympathieke middenman van VCV) met 3 killblocks de toon gezet. En het werd zelfs 11-7 voor VCV. Zaanstad schakelde een tandje bij en het werd 12-10.

Tot onze schrik ging Guido Spooren daarna door zijn enkel en kwam Hidde Uittenbosch hem vervangen. Zaanstad kon daarna 12-12 op het scorebord zetten. Na een time-out van VCV-coach Hans Mater kon VCV weer uitlopen. Op 19-15 voor VCV bracht Zaanstad-coach Martin Rutten Joris Burger in. Ook hij kon niet langs Wouter van Ark komen. Op 22-17 leek Zaanstad los te komen: Joris Burger scoorde met de aanval en Hidde Uittenbosch sloeg een ace. Daarna brak Wouter van Ark met weer een killblock de opmars van Zaanstad. Zaanstad sputterde nog wat tegen met een aanvalspunt van Timo Terlouw en een ace van Wouter Slim (die zijn debuut in de Topdivisie maakte). Op 24-22 maakte Nikita Artamonov voor VCV de set af met een aanvalspunt: 25-22.

In de tweede set ging Zaanstad goed van start: 7-5, maar het euvel waar Zaanstad regelmatig aan lijdt (onnodige servefouten) zorgde dat VCV op de kanonskogels van Nikita Artamonov een voorsprong nam: 9-11. Ondanks een Zaanse time-out bleef het Zaanse team fouten maken. Op 10-14 greep coach Rutten in en bracht Lesley Kef voor Lorenzo Ramparsad in het veld (de coach moest wat doen en de wissel had niets met het spel van Lorenzo te maken).

Vooral Kjeld Broekema ging daarna punten scoren, maar door de eigen servefouten ging Zaanstad met 17-20 de fase van de big points in. Op 22-22 was alles weer open. Er volgde een heel spannende slotfase, waarin beide teams kansen kregen. VCV kreeg 3 setpoints, maar kon ze niet afmaken en Zaanstad kreeg 2 setpoints, waarbij het setpoint op 27-26 verzilverd werd door een keiharde aanval van Lesley Kef: 28-26. Het is een wonder dat Zaanstad met 14 persoonlijke fouten deze set nog won.

In de derde set probeerde VCV-coach Mater via Nikita Artamonov het spel slim te spelen: hij is spelverdeler, maar kan ook aardig uit de voeten op de diagonaalpositie (daarmee heeft hij voor Orion wel eens een wedstrijd gewonnen toen Joris Marcelis geblesseerd was.) VCV kwam deze set op voorsprong (met 6-3), maar op 8-8 was het weer gelijk (Artamonov was 3 x afgeblokt en had 1 keer uitgeslagen).

Zaanstad kwam toen op voorsprong: 11-9, maar op 14-14 begon Tycho Snijders voor VCV te serveren en het werd 14-18. Zaanstad kwam weer dichterbij op 19-20. Artamonov sloeg VCV weer naar 19-22. Drie kanonskogels van Lesley Kef brachten de stand op 23-23. Toch ging de set met 23-25 naar VCV, dat deze set 5 aces had gescoord.

In de vierde set had VCV op de stand 8-5 voor Zaanstad zelf 1 punt gescoord en Zaanstad zelf 5 punten gescoord. De rest waren fouten over en weer. Zaanstad bouwde de voorsprong daarna uit tot 13-7. Beide teams vochten voor de punten en het verschil werd langzaam kleiner.  De ervaren jongens bij VCV (Rowan de Vreede en Hugo Rijken) waren in deze fase belangrijk.

Op 20-17 gingen we de beslissende fase in: werd het 1-3 of 2-2?. Kjeld Broekema zorgde voor de nodige aanvalspunten en Daniel Hoonhout mocht met een blokpunt de set binnenhalen op 25-19. En we kregen daardoor nog kans om de wedstrijd met 3-2 te winnen.

In de vijfde set kwam op 1-1 Lesley Kef aan serve. Op die service-serie maakte VCV zoveel fouten dat Zaanstad op 5-1 kwam. VCV vocht terug, maar Kjeld Broekema zorgde met 2 aanvalspunten dat het 7-2 werd. In spannende rally’s kwam VCV dichterbij: 12-8 en VCV maakte via 2 blokpunten het nog spannender: 12-10. Het werd zelfs 14-13. Uiteindelijk kon Kjeld Broekema de bevrijdende 15-13 binnenslaan. Toch gewonnen met 3-2.

De foutenlast had ons bijna opgebroken. Aanvallend was Zaanstad dominant geweest (68 aanvalspunten tegen 44 voor VCV), maar VCV scoorde meer serve- en blokpunten en onze foutenlast lag 10 punten hoger.

gh @ VoV, verslag van Andre Triep, Zaanstad. Foto ook van Zaanstad.