Zaanstad H1 pakt laatste kans en gaat naar de Superdivisie

VoV, 19-04-2024. 11:56 uur. Na een sterke eerste competitiehelft en een mindere tweede helft door blessures leek het moeilijk te worden voor de Zaanstad heren om zich te plaatsen voor de Super Topdivisie. Misschien ging het fout toen Hidde Uittenbosch (onze ervaren aanvoerder) tegen de verslaggever van de krant zei: “We willen strijden voor het kampioenschap”. Daarna verloren we 5 wedstrijden achter elkaar.

Maar de Zaanstad mannen herpakten zich en kregen uiteindelijk de kans zich op de laatste competitiedag te plaatsen. Dat werd een alles of niets wedstrijd in Tilburg en aan sporthal T-Kwadraat en Volley Tilburg hebben we al langer positieve herinneringen.

In maart 2017 wonnen we daar door één belangrijk punt op 15-14 in de 4e set twee belangrijke wedstrijdpunten en konden we vervolgens promoveren naar de Eredivisie. We hadden het geluk dat op deze laatste wedstrijddag iedereen fit was (ook de hoog springende Allard Rieuwers kon weer voluit).

In de eerste set startte Zaanstad scherp en op 11-6 (na 2 mooie aanvalspunten van Kjeld Broekema) moest Tilburg naar een time-out grijpen. Meteen na de time-out serveerde Hidde Uittenbosch een ace. En alles ging goed, zolang Joeri Polman in het achterveld stond. Zijn teamgenoten aan het net kwamen ook los en na een lange rally werd het 16-13 en was een Zaanse time-out nodig.

Daarna kwam Joeri Polman aan het net en hij begon met zijn gevaarlijke duwprikballen te scoren. Door goede scores van onze Joris Burger kwamen we op 20-17. We gingen fouten maken en het werd 20-20. Na een Zaanse time-out zette Joris Burger het team weer op 21-20, maar Tilburg vocht zich naar een voorsprong en op 22-24 kregen zij twee setpoints.

Die werkten de Zaanse mannen weg. Martijn wist ook een 3e setpoint van Tilburg weg te werken en serveerde 2 keer moeilijk en de ingebrachte Allard Rieuwers kon 2 maal afblokken. Toch de 1e setwinst voor Zaanstad met 27-25. Joris Burger was in deze set onze topscorer met 5 aanvalspunten.

In de tweede set werd het steeds spannender en de foutenlast nam toe. Door 2 aanvalspunten van Lars de Boer stond Zaanstad vanaf 5-3 met 2 punten voor. Het werden er zelfs 4, toen Lars de Boer 11-7 scoorde. Maar er was een Zaanse time-out nodig op 11-10, want de Zaanse mannen hadden al 5 fouten gemaakt. Na deze time-out scoorde Zaanstad meteen 3 punten en op 16-11 greep de Tilburgse coach naar een time-out.

Na een netfout van ons kwam Joeri Polman weer aan het net met zijn gevaarlijke prikballen en gesteund door Zaanse fouten werd het opeens 19-20. Na een Zaanse time-out bracht Lars de Boer met 2 aanvalspunten op 22-21. Maar Zaanstad bleef ook fouten maken en verloor de set met 22-25. Zaanstad kon deze set ook niet winnen na 14 persoonlijke fouten.

Nu werd het spannend. Zaanstad mocht geen set meer verliezen. Gelukkig was Lars de Boer in die 2e set met 6 punten goed op slag geweest, dus zijn vorm was er weer.  Zaanstad startte in de derde set matig: 0-4, maar Dwin Brouwer zette zijn team weer op scherp: in de volgende rally werden 4 harde Tilburgse aanvallen goed verdedigd en gelukkig konden we weer terugkomen op 6-6, dankzij 2 aanvalspunten van Martijn Wijnen en een vol vuur ingeslagen bal door Hidde Uittenbosch.

Kjeld Broekema was door dat vuur ook aangestoken en sloeg met 3 aanvalspunten Zaanstad op voorsprong: 12-9. In deze fase speelde bij Tilburg een aantal spelers (o.a. Niels van Son) heel gedreven, maar gelukkig deed Kjeld Broekema dat ook. Met 3 aanvalspunten zette hij Zaanstad op 20-16. Allard Rieuwers en Joris Burger haalden vervolgens de set binnen: 25-20. Kjeld Broekema had 7 punten bijgedragen.

Zaanstad had nog 1 set winst nodig en startte in de 4e set op de serve van Wouter Slim gedreven, met aanvalspunten van Martijn Wijnen en Allard Rieuwers. Het werd snel 4-0. Na een Tilburgse time-out liep de spanning verder op en beide teams maakten fouten. En liet Hidde Uittenbosch met een ace zien dat hij nog steeds scherp was: 10-7. Er kwamen lange rally’s en Martijn Wijnen sloeg Zaanstad op 4 punten voorsprong: 15-11.

Op een lastige serve van Lars de Boer bleef de Tilburgse pass boven het net hangen, waarna Hidde Uittenbosch de bal keihard in hun veld sloeg en meteen erna via een kill-block 17-12 scoorde. Op de service van Martijn Wijnen kon Zaanstad verder uitlopen: 20-13 (door Wouter Slim). En Tilburg stortte in en toen Hidde Uittenbosch mocht serveren duwde hij Tilburg met 2 kanonskogels naar de afgrond: 23-14. Uiteindelijk mocht Kjeld Broekema voor het beslissende punt serveren en dat lukte, want met 25-16 was ons doel bereikt: PROMOTIE NAAR SUPER TOPDIVISIE!

De punten werden bij Zaanstad gemaakt door: Kjeld Broekema (15), Lars de Boer (14), Martijn Wijnen (11), Joris Burger (10), Allard Rieuwers (6), Hidde Uittenbosch (6), maar vooral was het een geweldige teamprestatie, waar de beide libero’s (Rueben en Nick) ook veel aan hebben bijgedragen, net als Guido Spooren!

gh@ VoV, verslag van en foto via Andre Triep, Zaanstad.