Zaanstad kan tegen Dynamo geen vuist maken

VoV, 10-12-2019. 15:10 uur. Na het goede spel van woensdag tegen het Talentteam waren de Zaanse mannen in een goede stemming toen ze naar Apeldoorn afreisden. Natuurlijk was er het realisme dat tegen een koploper in vorm als Dynamo je moeilijk een set kunt winnen als je een team hebt met een smalle basis als Zaanstad. Omdat Dynamo-coach Redbad Strikwerda soms met verrassende opstellingen uit de bus komt als een belangrijk Europacup-duel volgt, hoop je toch een setje te pakken, ook al weet je dat Dynamo alle posities dubbel gedekt heeft.

Zaanstad-coach Sandor Rieuwers startte met de volgende basis: Guido Spooren, “Dima”Seksijevski, Marijn van Gool, Daniel Homburg, Lesley Kef, Ray Espoza en libero Rueben Schoones.

Zaanstad nam een kleine voorsprong (2-3), maar Wessel Blom (uit het Noord-Hollandse Tuitjenhorn) zorgde met een aanvalspunt en twee aces dat op 7-3 de eerste Zaanse time-out nodig was. Zaanstad kwam aanvallend terug naar 7-6, maar op de serve van Maikel van Zeist werd het 10-6. Daarna begon Joris Berkhout (uit het Noord-Hollandse Warmenhuizen) te serveren. Op zijn servicebeurt werd het 16-7. Max van Straten was daarna Dima komen vervangen.

Sjors Tijhuis vergrootte echter met zijn servicebeurt de voorsprong naar 21-9. Maikel van Zeist zorgde daarna met drie harde middenaanvallen voor setwinst met 25-12. Dynamo was aanvallend dominant geweest. Bij Zaanstad scoorde Marijn van Gool met 1 aanvalspunt en 1 blokpunt de meeste punten, terwijl bij Dynamo Jeroen Rauwerdink gewoon op de juiste momenten toesloeg en zo 5 punten scoorde.

In de tweede set startten Max van Straten en Robin Ottenhof in de basis bij Zaanstad. Jeroen Rauwerdink liet meteen zijn belangrijke rol bij Dynamo zien, want op zijn service liep Dynamo naar 4-0. Na een Zaanse time-out kon Daniel Homburg tweemaal scoren en begon Max van Straten aan zijn servicebeurt en dat zag er goed uit. Mede dankzij een sterke verdedigende actie van Rueben Schoones werd het 5-5.

Daarna ging het lang gelijk op: 8-8, 12-12, 16-14. Daarna volgde weer het patroon van de 1e set: Wessel Blom scoorde met een aanvalspunt en startte een servicebeurt met onder andere een ace, waardoor het 19-14 werd. Vervolgens speelde Dynamo de set foutloos uit: 25-19. Daniel Homburg scoorde in deze set de meeste Zaanse punten (6).

In de derde set bleef de Zaanse basis staan. Dynamo wilde de wedstrijd snel afmaken en op de servicebeurt van Bram Langevoort liep het naar 6-2. Een Zaanse time-out bracht rust, waardoor Daniel Homburg drie punten kon scoren: 7-5. Vanaf 8-5 werd hetzelfde patroon van de eerste twee sets weer zichtbaar. Joris Berkhout begon aan een lange servicebeurt. Nico Manenschijn kon daardoor op het midden uitblinken, waardoor het 13-5 werd. Dima kon voor Zaanstad even er tussen komen met een aanvalspunt, maar toen begon Wessel Blom weer met sterke servicebeurt.

Renzo Verschuren kon daardoor op het midden scoren. Pas op 18-8 kwam Zaanstad weer aan scoren toe: 18-10 via Robin Ottenhof. Daarna scoorde Zaanstad alleen nog via kill-blocks van Daniel Homburg en een ace van Lesley en kwam het einde van de set met 25-15 voor Dynamo. Ook deze set scoorde Daniel Homburg de meeste Zaanse punten (5)

Bij vlagen liet Zaanstad in lange rally’s aardig volleybal zien, maar het Zaanse midden kwam er weinig aan te pas. Dynamo was aanvallend steeds dominant. En veel lange rally’s werden uiteindelijk door Dynamo gewonnen. We gaan ons nu voorbereiden op de lastige uitwedstrijd bij Lycurgus. Daar kunnen we vrijuit spelen.

gh@VoV, bericht Topvolleybal Zaanstad, verslag André Triep. Foto Eric Visch.