Zaanstad komt tegen Lycurgus laat op gang

VoV, 26-11-2018. 10:10 uur. Zaanstad maakte de lange reis naar Groningen, waar we ruim op tijd waren om het programmablad van Lycurgus te lezen, waarin stond “Het lijkt in de Eredivisie spannender te worden dan voorgaande jaren”. Het bracht bij mij de herinnering terug aan vorig jaar in Groningen, toen we na de eerste twee sets te verliezen de derde wonnen en in de vierde heel dicht bij winst kwamen. Ook wisten we dat Lycurgus zich voorbereidde op de lastige Europa Cup – wedstrijd in Zwitserland op dinsdag. Dat zou dus kansen voor Zaanstad kunnen bieden.

Door de blessures van David Bes en Marijn van Gool hadden we maar drie wissels (maar niemand voor het midden, hoewel Joris Berkhout vorig jaar in Groningen sterk inviel op het midden) en moesten we voorzichtig zijn met onze middenmannen. Dat namen onze spelverdelers een beetje al te letterlijk, want de middens kregen erg weinig kansen om aanvalspunten te scoren. En als ze wel kansen kregen stonden daar de “reuzen” Wytze Kooistra (2.10m), Niels de Vries (2.06m), Hossein Ghanbari (2.04m) en Dennis Borst (volgens het programmaboekje maar 1.98m, doch ogend als een blok beton).

In de eerste set startte coach Sandor Rieuwers met Joris Berkhout, Lesley Kef, Lars de Boer, Daniel Hoonhout, Jannes van der Ham, Daniel Homburg en libero Rueben Schoones. In het begin kon Jannes van der Ham nog aanvals- en blokpunten scoren, maar Wytze Kooistra en Dennis Borst zorgden voor een 9-5 voorsprong. Onze buitenmannen vochten zich terug naar 12-12. Daarna volgde een zwakke Zaanstad – serie met onder andere vier persoonlijke aanvalsfouten en dat bracht de stand op 19-13. Daarna scoorde Zaanstad zelf geen punten meer en sloot Frits van Gestel met twee aces de eerste set voor Lycurgus af op 25-16.

In de tweede set nam Ferdy Wever de plaats in van Joris Berkhout. Vanaf het begin had Lycurgus een voorsprong. Die bleef tot 11-8 binnen de perken, omdat Lycurgus driemaal fout serveerde en Daniel Homburg bij ons vier aanvalspunten scoorde. Op 16-10 mocht Geoffrey van Gent voor Wytze Kooistra invallen. Dat bleek geen verzwakking want hij scoorde een ace en drie aanvalspunten. Zijn collega’s maakten wel servefouten, waardoor Zaanstad enigszins in het spoor kon blijven. En door aanvalspunten van Lesley Kef (2), Daniel Homburg (1) en Lars de Boer (1), die ook een blokpunt inbracht werd het 25-19 voor Lycurgus. Nog niets aan de hand voor Zaanstad, want het scenario van vorig jaar was nog steeds mogelijk.

In de derde set zette Sandor Rieuwers zijn joker Kjeld Broekema in. Ferdy Wever bleef staan, want Sandor wilde Joris Berkhout als troef achter de hand houden. Kjeld Broekema had een geweldig binnenkomst (een kill – block op Frits van Gestel), maar op de service van Niels de Vries verloor Zaanstad drie lange rally’s: 5-2 voor Lycurgus. Vanaf 8-8 ging het gelijk op en bij Zaanstad ging nu alles over de buitenkant. Het mooie was dat Zaanstad alle lange rally’s ging winnen met Lars de Boer en Kjeld Broekema in de hoofdrol (en niet te vergeten Ferdy Wever, die uitstekend verdeelde).

Het werd zelfs 12-14 en Zaanstad hield een voorsprong. Op 18-18 nam Arjen Taaij een time-out om zijn mannen te manen het snel af te maken. In zijn haast sloeg diagonaal van Gent toen uit. Sandor Rieuwers kende zijn Zaanstad-klassieken en wist dat hij nu Lesley Kef voor de serve moest inzetten. Lesley sloeg een knetterharde sprongserve, maar Lycurgus verdedigde met verve. Daarna moest Lars de Boer twee lange rally’s met zijn aanval afmaken om bij te blijven.

Op 22-22 werd troef Joris Berkhout ingezet. Hij sloeg een ace en Lycurgus vluchtte in een time-out. Op 24-23 kreeg Lycurgus het eerste matchpoint, maar na de time-out van Sandor Rieuwers zorgden de aanval van Kjeld Broekema en een blokpunt van Jannes van der Ham voor het eerste setpoint voor Zaanstad (24-25). Beide teams streden met alles wat ze in zich hadden en nadat Lycurgus drie setpoints van Zaanstad had weg gewerkt kon de eerder ingevallen Steven van der Velde de 26-27 ombuigen naar 29-27.

Helaas geen setwinst voor Zaanstad, maar wel een eervol einde. Een sterk einde, waarin beide teams vanaf 20-19 geen enkele persoonlijke fout meer hadden gemaakt. Kjeld Broekema (7 punten) en Lars de Boer (6 punten) waren deze set onze topscorers.

Het programmablad van Lycurgus had gelijk: de Eredivisie is spannender dan voorgaande jaren. Volgende week (zaterdag 1 december) moet Zaanstad weer ver weg. Naar Doetinchem voor de bekerwedstrijd tegen Achterhoek Orion.

gh @ VoV, verslag vv Zaanstad / André Triep. Foto Eric Visch.