Zaanstad redt het niet vs euforisch Lycurgus

VoV, 19-03-2019. 5:11 uur.  Zaanstad reisde naar Groningen af om tegen Lycurgus niet alleen te laten zien dat het prima kan volleyballen, maar wilde minimaal één set winnen. Vorig seizoen won Zaanstad uit in Groningen namelijk een set. Dit seizoen op 24 november werd het 3-0 voor Lycurgus, maar die mannen moesten wel even hard werken in de derde set (29-27). Voor de wedstrijd werd duidelijk dat de Lycurgus – mannen voor even van hun financiële zorgen zijn verlost. De vraag was of de euforie over dit feit zich in de wedstrijd zou laten gelden.

Coach Sandor Rieuwers startte de eerste set met de volgende basis: Ferdy Wever, Lesley Kef, Lars de Boer, Marijn van Gool, Jannes van der Ham, Daniel Homburg en libero Rueben Schoones. Lycurgus startte zeer gefocust en bouwde een voorsprong van vier punten op. Rond dat verschil in punten speelde deze set zich verder af en met 25-21 won Lycurgus de eerste set.

In de tweede set ging Zaanstad met deze basis verder en liet goed volleybal zien. Vooral bij de big points boven de twintig nam Zaanstad de leiding en kwam op setpoint: 23-24. Door een Zaanse servefout werd het 24-24. Lycurgus kreeg daarna een setpoint, maar een prachtig kill – block van de ingevallen Erwin Huinen bracht de stand op 25-25. De aanval van Lycurgus haalde de opslag terug: 26-25, maar Lars de Boer scoorde 26-26. Een servefout bij Zaanstad bracht het setpoint bij Lycurgus: 27-26. Toen Lars de Boer vervolgens uitsloeg was de setwinst voor Lycurgus een feit: 28-26.

In de derde set ging het gelijk op tot 10-10, maar daarna begon Lycurgus afstand te nemen. Wytze Kooistra (die topscorer werd met 20 aanvalspunten en 2 blokpunten) scoorde keihard 16-12. Lycurgus liep daarna uit naar 19-13. Dat verschil van zes punten was er ook op de stand 23-17, toen Sam Gortzak mocht serveren tegen zijn oude clubgenoten. Hij liet twee aces noteren, waarmee de derde set met 25-17 naar Lycurgus ging. De euforie van Lycurgus had succes gehad.

Zaanstad heeft dus de doelstelling (één of twee sets winnen) niet kunnen realiseren, maar tegen een sterk spelend Lycurgus bood het goed tegenspel en van Lycurgus – zijde was er veel respect voor het volleybal van Zaanstad. Lars de Boer werd Zaanse topscorer (18 aanvalspunten). De andere scores waren voor Daniel Homburg (1 ace en 9 aanvalspunten), Lesley Kef (8 aanvalspunten en 1 blokpunt), Jannes van der ham (6 aanvalspunten), David Bes (2 aanvalspunten), Marijn van Gool (1 aanvalspunt en 1 blokpunt) en Erwin Huinen (1 blokpunt).

Thuis ligt de kracht van dit Zaanstad en dat zal moeten blijken als ze op zondag 24 maart om 16.30 uur in het Topsportcentrum Koog aan de Zaan spelen tegen Dynamo. Dan kan het team zich revancheren voor de snelle 3-0 nederlaag uit bij Dynamo. Daarvoor is massale steun van het Zaanse publiek nodig!

gh @ VoV, verslag  vv Zaanstad / André Triep. Foto Eric Visch.