Zaanstad vergeet zichzelf te belonen

VoV, 07-11-2018. 5:56 uur. De eredivisie is dit najaar niet saai. Niet bij de vrouwen en na een zaterdag met verrassende uitslagen zeker bij de mannen ook niet. De mannen van Zaanstad speelden deze keer op zondag en iedereen vroeg zich af of er ook op zondag een verrassing in de lucht hing.

De Nevobo had het vuurtje alvast een beetje opgestookt door Daniel Homburg, de diagonaal van Zaanstad die dit seizoen  in de eredivisie debuteert, in de schijnwerpers te zetten op het Eredivisieplatform. Daniel Homburg was tegen het Achterhoekse Orion dan ook gretig. Zijn serves en aanvallen leken op kanonskogels en de term het Homburg – kanon zwierf al snel door het met zo’n 300 bezoekers gevulde Topsportcentrum de Koog.

In de eerste set startte coach Sandor Rieuwers met Ferdy Wever, Kjeld Broekema, Lars de Boer, Daniel Hoonhout, Jannes van der Ham, libero Rueben Schoones en natuurlijk Daniel Homburg. Ferdy Wever begon te serveren en Zaanstad scoorde meteen drie aanvalspunten. De servicedruk van Zaanstad was erop gericht het gevaar van Joris Marcelis in te dammen. In dat licht deed een kill – block van Jannes van der Ham op Joris Marcelis een vreugdekreet langs de Zaanse tribunes klinken.

Na zes serves van Kjeld Broekema stond het 9-2. Ook Daniel Homburg mocht zijn servekogels lanceren en zo stond het zomaar 15-3 en was coach Martijn van Goeverden zijn twee time-outs kwijt. Daarna ontspon zich wat meer side – out spel en kon Joris Marcelis toch laten zien dat hij niet alleen hard kan slaan, maar ook in onmogelijke posities toverballen kan produceren. Hij werd daardoor met vier punten de beste scoorder bij Orion, maar bleef achter bij Daniel Homburg, die zes punten scoorde. Zaanstad won de set uiteindelijk met 25-14 door zelf 13 aanvalspunten te maken en Orion tot 9 persoonlijke fouten te dwingen.

In de tweede set bleef het Zaanse zevental staan, maar Martijn van Goeverden bracht Pim Kamps voor Rob Jorna in. Orion startte met twee blokpunten, maar Daniel Homburg bracht Zaanstad op voorsprong: 4-3. Tot 5-5 ging het gelijk op, maar door eigen servefouten viel de Zaanse druk wat weg. Orion voerde daarentegen de servicedruk op en Ferdy Wever moest steeds meer meters maken om onder de pass te komen. Daardoor kon het midden niet meer scoren en via time-outs op 6-9 en 9-15 probeerde Sandor Rieuwers zijn mannen weer scherp te krijgen.

En hij bracht good old Erwin Huinen voor Daniel Homburg in. Het verschil van vijf punten bleef echter bestaan. Bij Zaanstad wist Erwin Huinen twee aanvalspunten te scoren en de ingevallen David Bes scoorde nog een ace. Vanaf 14-21 was de Zaanse koek even op en het Doetinchemse duo Joris Marcelis en Twan Wiltenburg zorgde voor 14-25. Zaanstad scoorde meer aanvalspunten dan Orion in deze set, maar 9 persoonlijke fouten braken Zaanstad op.

In de derde set bleef Erwin Huinen staan en mocht Lesley Kef de plaats van Kjeld Broekema overnemen. Orion kwam op 2-5 doordat Erwin Huinen tweemaal op “nood ballen” werd afgeblokt door Twan Wiltenburg. Erwin maakte het meteen goed door daarna een aanvalspunt te scoren. Er ontstond daarna side – out spel met op 6-7 een prachtige rally en op 8-9 leek voor Zaanstad nog alles open. Daarna sloeg bij Zaanstad het euvel van de foutserves toe. Deze set waren het er zes en het legde extra druk op de side out van Zaanstad, terwijl de Zaanse servicepass steeds problematischer werd. Inmiddels was Joris Marcelis vanwege een blessure vervangen door Ivar de Waard. Op 10-14 nam Sandor Rieuwers een time-out en probeerde daarna via de dubbele wissel weer vuur in het Zaanse spel te brengen. Hij bracht ook David Bes voor Daniel Hoonhout in. Het verschil van vier punten bleef, totdat Lesley Kef op 15-19 alle remmen losgooide. Hij knalde een aanval erin en mocht zelf gaan serveren.

Zijn eerste serve bracht de passlijn uit de Achterhoek in problemen en Joris Berkhout kon scoren. Daarna knalde Lesley Kef er 3 aces in en Zaanstad leidde opeens met 20-19. Na de time-out van Orion zette Daniel Homburg de Zaankanters nogmaals op voorsprong: 21-20. Daarna ging het opeens mis bij Zaanstad. Twan Wiltenburg zorgde met zijn serve voor een anticlimax bij Zaanstad: twee mislukte aanvallen van Lars de Boer, een ace van Wiltenburg en Orion kon de winst alsnog pakken met 21-25. Ook deze set scoorde Zaanstad 3 aanvalspunten meer dan Orion, maar 12 persoonlijke fouten werden funest. De lauwerkrans was wel voor Lesley Kef met 6 punten in deze set.

In de vierde set gooide Sandor Rieuwers zijn opstelling behoorlijk om. Joris Berkhout kwam voor Ferdy Wever. David Bes en Daniel Hoonhout gingen op het midden staan, Kjeld Broekema kwam voor Lars de Boer en Daniel Homburg voor Erwin Huinen. Zaanstad leek een tik van de verloren derde set te hebben gekregen en moest het initiatief aan Orion laten. Via het blok van Wiltenburg en drie aanvalspunten van Pim Kamps kwam de stand snel op 3-8. Via een Zaanse time-out en de dubbele wissel werd het verschil teruggebracht naar 9-12.

Ferdy Wever blokte daarna Wiltenburg af en leek vervolgens met een schitterende doortikbal nogmaals te scoren, maar de bal kwam enkele centimeters hoogte te kort. Hij kreeg nog een herkansing en scoorde die wel: 12-15, en dat gaf nog een klein lichtpuntje. Maar daar dacht Ivar de Waard anders over. Via onder meer drie aces bracht hij de stand op 12-20. Zaanstad deed nog wel wat terug, maar het geloof was er niet meer. Het werd 16-25. Deze set scoorde Kjeld Broekema voor Zaanstad het meest: 3 aanvalspunten.

Lars de Boer boekte met 11 aanvalspunten de hoogste score. Dat was een heel schrale troost, want bij Zaanstad (maar ook bij Orion) was er toch het gevoel dat Zaanstad vergeten was zichzelf te belonen met een wedstrijdpunt. Twee sets minimaal winnen had er helemaal ingezeten. Wel had het team een set lang laten zien dat ze heel wat in hun mars hebben. Op de finish valt de beslissing en hopelijk is deze gewonnen set dan van groot belang.

Maar eerst gaan we 10 november naar Nijmegen, waar promovendus VoCASA ook verrassende dingen laat zien. En dan op 17 november de belangrijke thuiswedstrijd tegen het Talentteam Papendal.

gh @ VoV, bericht vv Zaanstad /André Triep. Foto Eric Visch.