Zaanstad voorkomt revanche Dynamo niet

VoV, 04-03-2019. 6:07 uur.  Met een voltallige selectie reisde Zaanstad in een goede stemming naar Apeldoorn. In het achterhoofd zat dat we tegen Dynamo niet kansloos zouden zijn. Hadden we immers in december bij ons thuis Dynamo niet verslagen? Het betekende wel dat de Zaanstad – selectie zichzelf een zekere druk had opgelegd en niet vrijuit kon spelen. En Dynamo zou natuurlijk revanche voor die nederlaag willen. Vooraf gezien een boeiend perspectief, maar zou Zaanstad tegen die druk wel op kunnen?

In de eerste set startte coach Sandor Rieuwers met Joris Berkhout, Lesley Kef, Lars de Boer, Jannes van der Ham, David Bes, Erwin Huinen en libero Rueben Schoones. Joris Berkhout serveerde scherp op de Apeldoornse passer/lopers en dat leverde een ace en Erwin Huinen en Jannes van der Ham scoorden twee aanvalspunten: 0-3. Daarna verloor Zaanstad een lange rally, maar twee nieuwe aanvalspunten van Erwin Huinen en een kill – block van Jannes van der Ham brachten de stand op 2-6. Op de Zaanstad-bank zagen we visioenen en keken of Redbad Strikwerda al een beetje bleek werd. Voordat we die vraag konden beantwoorden ging Zaanstad serve- en aanvalsfouten maken en kon Rik van Solkema opstaan.

Op 10-8 greep Sandor Rieuwers naar de eerste time-out. Zaanstad bleef daarna aanvallend in het spoor van Dynamo, maar dat veranderde door de punten die Rik van Solkema scoorde. Door foutserves maakte Zaanstad het zichzelf moeilijk. Gelukkig deed David Bes aanvallend wat terug. Op 24-18 lieten Jannes van der Ham en Lars de Boer met hun punten zien dat Zaanstad best kan komen, maar het werd toch 25-21 voor Dynamo. Bij Zaanstad waren Jannes van der Ham (5 punten) en Erwin Huinen (4) de scorende mannen. Zaanstad had 15 aanvalspunten gescoord, maar de 11 eigen fouten gaven de doorslag. Het perspectief op succes was na deze domper niet rooskleurig.

In de tweede set bleef de Zaanse basis staan. Drie geslaagde middenaanvallen brachten Dynamo op voorsprong: 3-1 en dat liep verder op naar 7-3. Zaanstad probeerde bij te blijven, maar de anders zo sterke verdediging haperde. Kian Macnack werd in gebracht voor Erwin Huinen. Op 14-10 greep Sandor Rieuwers naar de time-out, maar de serviceserie van Stefan Boermans werd er niet door onderbroken. De pass ging haperen en Joris Berkhout moest steeds verder van het net rennen om de set-up op zijn aanvallers te krijgen.

Het gat met Dynamo werd daardoor steeds groter: 20-13. Zaanstad had moeite de beleving weer in het spel te brengen en Joris Berkhout kon al zijn frustraties over het set verloop kwijt in een keihard ingeslagen over het net vliegende pass: 24-17, maar zijn maatje aan de andere kant van het net (Rik van Solkema) scoorde voor Dynamo 25-17. Lars de Boer was bij Zaanstad de scorende man met 4 punten, terwijl het hele Zaanse team deze set niet verder kwam dan 8 zelf gemaakte punten.

In de derde set gooide Sandor Rieuwers het team om: Ferdy Wever ging het spel verdelen, Kjeld Broekema nam de plaats in van Lesley Kef en Marijn van Gool kwam voor David Bes in de basis. De start van Zaanstad was niet gelukkig: Dynamo scoorde onder andere 3 blokpunten en met 5-1 maakte het perspectief voor Zaanstad er niet beter op. Lars de Boer name als Zaanse captain echter zijn verantwoordelijkheid door achter elkaar drie punten te scoren met zijn aanval en service: 7-6. Op 8-7 sloeg Rik van Solkema de bal uit en even dacht de Zaanse bank: gaat hij nu breken? Mats Kruiswijk (de man in vorm bij Dynamo) dacht er anders over.

Hij haalde met zijn aanval de opslag terug en op die opslag liep Dynamo naar 13-8. Zaanstad sputterde daarna nog wat tegen via Kjeld Broekema. Op 22-13 leek de set gespeeld, maar op de service van Jannes van der Ham kwam Zaanstad nog even dichterbij: 22-16. Dynamo maakte het daarna snel af: 25-16. Lars de Boer (4 punten) en Kjeld Broekema (3) waren deze set de scorende mannen. Een illusie armer konden Zaanse mannen de terugreis aanvaarden.

Er volgen nu twee thuiswedstrijden. Het team wil voor zijn thuispubliek laten zien dat het eigenlijk tegen alle teams in de kampioenspoule op kan, maar heeft dan de steun van het eigen publiek hard nodig. Woensdag 6 maart (20.00 uur) tegen Orion en zondag 10 maart (16.30 uur) tegen Taurus moet het dus gaan gebeuren.