Teleurstellend verlies Eurosped vs FAST

VoV, 04-03-2019. 6:03 uur. Ongetwijfeld zal de ploeg van Jan Berendsen zich na de domper van vorige week hebben voorgenomen om die uitnederlaag bij Set-Up thuis tegen FAST recht te zetten, en ongetwijfeld zal tijdens dat duel ook nog een aantal keren dat voornemen ter motivering zijn ingebracht, maar het zat er niet in. De oogst bleef op één puntje steken, de 2-3 nederlaag zal de team Eurosped er op carnavalszondag niet vrolijker op hebben gemaakt, terwijl de ploeg uit het Zuiden de brede glimlach op het gezicht niet achter een masker zal willen verbergen.

Eurosped was serverend (10 om 8) en blokkerend (14 om 7) de beter scorende ploeg. Aanvallend waren de scores 51 om 52.  De totale eigen score bedroeg 75 om 67 punten en was dus ruim in het voordeel van de thuisploeg. Nynke Rovers van FAST werd topscorer met 20 punten,  in die lijst volgden dan Vera Mulder (18), Eline Gommans (18), Dagmar Boom (13) en Kirsten Wessels (11) voor Maus Smeets (10) en Veerle van den Heuvel (10). Eurosped had met 109 om 102, de foutenlast bedroeg 35 om 34 directe punten voor de tegenstander,  ook de betere totaalscore, maar was aan het eind wel in sets de verliezende partij.

Van FAST kan gezegd worden dat ze veel enthousiasme en vechtlust lieten zien, naast een portie onverzettelijkheid. Ondanks grote achterstanden gaven ze nooit op en werden daarvoor beloond, terwijl Eurosped die bewuste voorsprongen gewoon had moeten afmaken, in winst omzetten. Op die momenten schoot de ploeg duidelijk tekort en ontbrak het aan killersinstinct / -mentaliteit.

De eerste set kenmerkte zich vooral door een hoge foutenlast. Aan weerskanten van het net. Door de gekregen punten kon FAST na de 5-4 achterstand uitlopen naar 5-8 en toen Eurosped bij 10-10 er weer naast was gekomen, naar 10-13. Nynke Rovers droeg aan de score haar steentje bij, bij Eurosped kregen zo’n beetje alle speelsters een punt achter hun naam in die periode.

Na de 18-17 nam FAST nog een keer weer over, (18-20), maar door onder andere een overpass, die keihard door Eline Gommans gekilled werd, kwam Eurosped op 22-21 weer voor, time out FAST, en bij 22-23 weer achter. Door scores van Joska Fransen en Maus Smeets. Een kill – block van Eline Gommans maakte gelijk. Joska Fransen met een omloopscore en Nynke Rovers met een lobje maakten de eindstand van 23-25 perfect.

FAST scoorde 12 eigen punten, Eurosped kwam tot 13.

Aanvankelijk ging het in de tweede set gelijk op, bij Eurosped waren Dagmar Boom en Vera Mulder scorend nadrukkelijk aanwezig tot aan de 8-9 stand, bij FAST kwamen de puntjes van Nynke Rovers en Veerle van den Heuvel tot aan die tussenstand. Daarna scoorde de ploeg uit Vroomshoop in deze set niet meer voor de tegenstander en kreeg alleen in de eindfase zelf nog een puntje kado.

Met Charlote Haar aan serve, 2 aces, en Kirsten Wessels en Vera Mulder als de puntenmakers aan het net liep Eurosped eerst uit naar 14-10 en wat later naar 18-13. Kat in het bakkie, de set is gelopen. Mocht menigeen hebben gedacht, maar FAST legde zich er niet bij neer en vocht zich terug in de set. Naar 20-16 en toen Nynke Rovers twee aces voor 22-20 liet noteren nam Jan Berendsen zijn tweede time out op. Na de pauze scoorde Eline Gommans met de omloopbal op de achterover, die trouwens de hele wedstrijd goed liep en prima scoorde. Nynke Rovers sloeg uit (24-20) en een Gommans / Mulder blok maakte de 25-20 winst van Eurosped perfect.

Eurosped maakte 22 eigen punten, FAST kwam tot aan de 16.

Eurosped had de derde set gewoon moeten winnen. Dagmar Boom serveerde de thuisploeg naar een 5-0 voorsprong, FAST kwam tot 6-4 terug maar vanaf dat moment speelde de ploeg uit Vroomshoop weer een gedegen partij. Mede door de makkelijk scorende Eline Gommans, blokpunten en omloopbalen, werd het 11-6 en ook in het vervolg kon team Eurosped de voorsprong goed vasthouden. FAST wilde wel, scoorde ook wel via Annemiek Manschot, Nynke Rovers en Lisa Kersten, maar bleef voorlopig op respectabele afstand. Waarbij respectabel een punt of vijf à zes was. Zoals bij 20-14.

Vanaf dat moment veranderde de gang van zaken. Eurosped scoorde niet meer, kreeg de aanvallen niet meer afgemaakt en behoudens een puntje van de ingevallen Celine Keijsers stonden ze vooreerst droog. En dat terwijl FAST snel naderbij kwam. De 20-14 werd 21-17, 22-18, 23-22 en 24-24 en daarmee brak dus de spannende finale aan. Het tweede setpoint voor Eurosped op 25-24 werd net als het eerste op 24-23 niet verzilververd, Maus Smeets maakte gelijk, Dagmar Boom sloeg uit en Annemiek Manschot verzilverde het FAST setpoint supersnel en superhard toen een overpass aan haar kant van het net kwam. Met 25-27 kwam FAST op 1-2 voor.

De eigen score in deze set beliep 18 (Eurosped) om 19 punten.

In set 4 herpakte Eurosped zich en eigenlijk kregen de bezoekers in deze set geen kans om de wedstrijd in vier sets af te maken. Met Laura de Zwart in de ploeg, ze scoorde meteen ook de 4-2 en 5-2, en Vera Mulder op scherp nam Eurosped het voortouw en hield FAST er meteen stevig onder. Vijf punten was het verschil bij 12-7, het slonk naar drie bij 13-10 en met Charlotte Haar aan serve werd het verschil daarna pas echt gemaakt.

Vera Mulder had het vizier goed staan, Charlotte serveerde met veel druk en Eurosped scoorde aan de lopende band, terwijl FAST geen punten meer op het scorebord kreeg. Na 8-6 tot aan 19-10 lukte hen dat niet één keer. Veerle van den Heuvel maakte de 19-11 en terwijl iedereen van FAST dacht, gebaseerd op de voorgaande twee set, ‘het kan nog’ banjerde Eurosped nu wel gewoon keihard door naar de finish. De 20-13 en 22-14 werd 25-15. Dus 2-2 en verlengen.

De eigen score van Eurosped was 17 punten in deze set, die van FAST kwam op 9 punten.

Eurosped ging in de tiebreak door waar het mee in de vierde set gestopt was. Met scores van Kirsten Wessels, Dagmar Boom en een ace van Eline Gommans kwamen ze op een 7-4 voorsprong. Bij FAST wilde het even niet vlotten, de gasten herpakten zich echter na de 7-4. Veerle van den Heuvel haalde via ‘blok uit’ de serve terug, daarop volgden blokpunten van Maus Smeets en Nynke Rovers en een ace van Veerle van den Heuvel. FAST wisselde na een serie van vier punten met 7-8 voor van speelhelft.

En na de wissel scoorden Annemiek Manschot en Nynke Rovers, na de Eurosped time out op 7-10 toen de bal niet over het net wilde, nogmaals. Van 7-4 naar 7-11, een serie van 7 punten tegen in de tiebreak is de druppel die…. Eurosped was het kwijt, vond het ook niet meer terug en was afhankelijk van kadootjes van FAST, zoals drie foutserves, tot aan de 10-13 stand. Op 11-14, een Eurosped foutserve,  ging Jan Berendsen nogmaals de time out in. Met een kill – block van Lisa Kersten maakte FAST de wedstrijd vervolgens af. Zij konden beginnen aan het carnaval.

Eurosped scoorde in de tiebreak 5 eigen punten, FAST kwam tot een totaal van 11.

In de stand gaat Sliedrecht Sport met 9 punten aan de leiding. Dan volgen VC Sneek (8), Set-Up (7), Eurosped (5), FAST (2) en Regio Zwolle Volleybal, dat ook 2 punten heeft.

gh @ Vizier op Volleybal. Foto’s Rudy vn ’t Rood.