Zaanstad wint op routine de “derby” tegen Spaarnestad

VoV, 25-01-2023. 12:50 uur. In oktober wonnen de heren van Zaanstad eenvoudig met 3-0 van provinciegenoot Spaarnestad in Haarlem. Nu in januari 2022 had Zaanstad meer moeite met Spaarnestad. Het had nu meer tegenstand en won met 3-1 in Koog aan de Zaan, waarbij de verschillen nu kleiner waren.

Zaanstad startte met Guido Spooren, Joris Burger, Arend Jan Hobbelink, Dwin Brouwer, Kjeld Broekema, Wouter Slim en libero Lorenzo Ramparsad. Zaanstad had een matige start en kwam met 2-6 en 5-7 achter door eigen fouten. Op de serve van Dwin Brouwer werd teruggevochten door de foutenmakers. Kjeld Broekema en Joris Burger sloegen met hun aanval Zaanstad naar een voorsprong: 10-9. Daarna ging het vrijwel gelijk op tot 16-17.

Op de serve van Wouter Slim sloeg Joris Burger vervolgens 4 aanvalspunten binnen, waardoor het 21-17 voor Zaanstad werd. Zijn teamgenoten zorgden daarna voor 24-19. Zaanstad maakte echter 3 fouten, waardoor het nog spannend werd op 24-22. Kjeld Broekema sloeg daarna geroutineerd de setwinst binnen: 25-22. Zaanstad had 17 aanvalspunten nodig gehad om deze set te winnen.

In de tweede set kwam Lesley Kef voor Kjeld Broekema. Spaarnestad hield dankzij 5 punten van Bart Vlasblom Zaanstad in evenwicht: 12-12. Toen hij voor Spaarnestad aan serve kwam sloeg Zaanstad 2 aanvallen uit en 1 aanval werd door de ingevallen Jary Kroon afgeblokt: 12-16. Hidde Uittenbosch kwam Guido Spooren aflossen, maar kon niet verhinderen dat Spaarnestad verder uitliep: 16-21.

Zaanstad kwam daarna langzaam dichterbij en op 22-24 moest Spaarnestad-coach Caspar Groenhuijsen een time-out nemen. Joris Burger scoorde nog 23-24, maar Yorick van Vierssen sloeg geraffineerd de 23-25 binnen. Zaanstad had aan 12 aanvalspunten niet genoeg gehad, mede dankzij de hoge eigen foutenlast.

Inmiddels was Rueben Schoones (terug van een wonderschone wereldreis) in het veld gekomen op zijn vertrouwde libero-plaats en kwamen Daniel Hoonhout en Hidde Uittenbosch in het veld. Zaanstad kon slechts aanhaken tot de stand 7-8. Vervolgens scoorde Daniel Hoonhout een fraai aanvalspunt en ging daarna met zijn lastige floaterserve serveren. Dat had succes, want de Haarlemse aanval sloeg 3 ballen uit: 11-8. Een ace van Jorgos Zoet bracht Spaarnestad weer op voorsprong: 12-13.

Er volgde een spannend wedstrijdverloop, dat op 19-20 nog alle kanten uit kon. De serve van Hidde Uittenbosch maakte mogelijk dat Lesley Kef en Dwin Brouwer de stand op 22-20 konden brengen. Twee Zaanse killblocks (van Arend Jan Hobbelink en Joris Burger) brachten de set voor Zaanstad binnen: 25-21. Het verschil met Spaarnestad werd gemaakt door 4 Zaanse blokpunten.

In de vierde set bleef het spannend, maar mede dankzij Bart Vlasblom had Spaarnestad een voorsprong: 8-10. Een sterke servicebeurt van Hidde Uittenbosch zorgde voor een ace en 2 Haarlemse aanvalsfouten: 12-10. Op 14-13 bracht de serve van Arend Jan Hobbelink de Haarlemse aanval na een lange rally tot een aanvalsfout en twee afgeblokte aanvallen.

Dat leverde de stand van 17-13 op. Op 20-18 bracht Jorgos Zoet nog even hoop bij Spaarnestad, maar op de routine van Dwin Brouwer (3 aanvalspunten) speelde Zaanstad de set uit: 25-19. De Zaanse aanval had de setwinst toch weer binnengeslagen.

gh @ VoV, verslag van en foto via Andre Triep, Zaanstad Heren 1. Foto Gilbert Bronkhorst.