Vizier op volleybal

 

Zondag begint WK paravolley in Nederland

VoV, 13-07-2018. 6:30 uur. Als onderdeel van het Volley2018 Evenement wordt het WK zitvolleybal voor dames en heren van 15 tot en met 22 juli voor de vierde keer georganiseerd in Nederland. Het WK wordt niet alleen in verschillende speelsteden georganiseerd, er wordt overal in grote theaters, die worden omgetoverd tot volwaardige topsportlocaties, om de winst gestreden.

Zitvolleybal is al jarenlang één van de meest populaire en spectaculaire paralympische sporten. De sport die ooit in Nederland werd bedacht gaat door een vernieuwende aanpak van het WK een geheel nieuwe dimensie krijgen. Er wordt in verschillende steden gespeeld op unieke locaties, namelijk het Musis Theater in Arnhem, het Parktheater in Eindhoven, Maaspoort Venlo en het Nieuwe Luxor in Rotterdam.

De theaters worden speciaal voor het WK Zitvolleybal omgebouwd tot topsportlocaties. De theaters lenen zich optimaal voor een geweldig spektakel door het toevoegen van entertainment en beleving rond de wedstrijden. Het publiek zit bovenop de actie in het theater.

Aan beide toernooien doen zestien teams mee. De teams worden opgedeeld in vier poules van vier, waarbij de beste twee teams uit de poules doorgaan naar de kwartfinale. De mannenwedstrijden in de poulefase worden gespeeld in Venlo en Eindhoven, vanaf de kwartfinales wordt gespeeld in Den Haag. De vrouwen spelen eerst in Arnhem en reizen voor de knock out fase door naar Rotterdam.

Edwin Timmerman, de aanvoerder bij de mannen, verwacht een uitdagend en vooral heel mooi toernooi. “Paravolley (of zitvolleybal) is echt een super explosieve, uitdagende, en bezienswaardige sport! Wij hopen met onze enthousiaste fans een volleybal gekke sfeer te creëren op de geweldige locaties en die sfeer kan ons als team naar het hoogst haalbare doel tillen!”

De heren zijn er klaar voor en hebben een ambitieuze doelstelling, zo vertelt Timmerman. “Ons doel is: kampioen worden! We gaan alles geven voor eigen publiek. Of het podium realistisch is? Mondiaal gezien vallen we net buiten de top tien maar daar willen we dit toernooi graag verandering in brengen. We gaan voor het bereiken van de laatste acht en zeker met het thuisvoordeel moet dit haalbaar zijn.”

De Nederlandse heren zijn in de poule ingedeeld met Rwanda, China en Amerika. De aanvoerder blikt vooruit: “Van onze drie tegenstanders kennen we Rwanda het minst goed. Van alle drie hebben we inmiddels beelden bekeken en we zijn goed voorbereid. China is technisch zeer sterk, de meest onmogelijke ballen weten zij tot een goed eind te brengen wat natuurlijk aantrekkelijk is om te zien voor de fans aan de kant. De Amerikanen hebben als sterkste punt hun natuurlijke drijfveer om nooit op te geven, ook al staan ze ver achter in een set. Verslappen tegen beide tegenstanders is geen optie.”

De Oranje Zitvolleybal heren eindigden op het vorige WK op de negende plek, ze gaan alles geven om in eigen land beter te presteren. Wie ziet Timmerman als grote concurrenten voor de titel en het podium? “Als grootste favoriet voor de eindzege zie ik Iran, de regerend Paralympisch kampioen en ze hebben een groot voordeel met een speler van maar liefst 2,47 meter! Bosnië en Herzegovina zal als titelverdediger er alles aan doen om dit te voorkomen. Als outsiders zie ik Egypte en Rusland.”

De Nederlandse mannenselectie bestaat uit Jacob Hoeksma, Tom Poortman, Edwin Timmerman, Merijn Bruijne, Willem Siepel, Loek Hendrix, Geert van der Heuvel, Robert-Paul Buitendijk, Robert-Jelle Breunesse en Robin van Damme. Bondscoach is Hans Mater

De Oranje zitvolleybaldames willen op het WK in eigen land, voor eigen publiek een topprestatie neerzetten. En dan is een ervaren kracht in de ploeg erg belangrijk. Djoke van Marum is 58 jaar en veruit de oudste speelster in het team, maar daar merkt ze niks van. “Zo voelt het niet hoor,” vertelt ze lachend. “Het is ook helemaal geen issue in het team. Er worden weleens grapjes over gemaakt, maar daar doe ik zelf vaak het hardste aan mee. Ik doe er wel veel voor om in topconditie te blijven”

Ze werd met Oranje al  vier keer wereldkampioen en zeven keer Europees kampioen en speelde vier  keer op de Paralympische Spelen. Wat verwacht de ervaren speelsters van het WK in eigen land? “Op dit WK hopen we eerste te worden in de poule. We onderschatten geen enkele tegenstander, maar ik verwacht dat de wedstrijd tegen Canada de lastigste wordt. Ons realistische doel is om de top 5 te halen. Uiteraard gaan we alles uit de kast halen om hoog te eindigen. Dus knallen met die ballen!”

Al ervaren speelster is het logisch dat je kennis en ervaringen deelt om nieuwe speelsters in Oranje te helpen. Doet Djoke dat ook veel? “Wanneer er een nieuwe speelster komt, is het verstandig om haar eerst zelf te laten ervaren hoe je je het beste kunt verplaatsen en hoe je een goed blok kan zetten. Tactisch kun je wel slimmigheidjes overbrengen en dat doe ik zeker.”

Djoke kijkt uit naar de strijd om de wereldtitel in de theaters in Nederland. Ze vertelt wat haar sport zo mooi maakt. “Ik ben al jong begonnen met staand volleybal. En toen ik mijn beperking kreeg, was de overgang helemaal niet groot. Het spelletje blijft hetzelfde, alleen gaat het sneller. Zitvolleybal is een groot deel van mijn leven geworden. Ik heb door het zitvolleybal zoveel meegemaakt en dat neemt niemand mij meer af. Iedereen mag zitvolleybal spelen. Of je nu wel of geen beperking hebt. Dat maakt zitvolleybal ook zo’n gave sport!”

Bondscoach Pim Scherpenzeel van het Nederlands vrouwen zitvolleybalteam heeft zijn selectie van twaalf speelster al enige tijd geleden bekend gemaakt. Die bestaat uit: Elvira Stinissen (aanvoerder), Anne Raben, Djoke van Marum, Jamie Bos, Karin van der Haar, Renske den Haan, Jacqueline Koppers, Paula List, Anke van der Blij, Dorien Doorn, Ellen Ceelen (libero) en Hong Zhao.

gh @ VoV, bron Nevobo.